SR

Šta je 404 greška i kako je ispraviti?


02.11.2020    16:19

Šta je 404 greška i kako je ispraviti?

Koliko vam se puta desilo da kliknete na link stranice, ali umesto da dobijete željene informacije, pojavljuje se greška koja kaže da je stranica koju tražite nedostupna – 404 Page Not Found.

404 greška je HTTP statusni kod, koji znači da stranica putem koje želite da pristupite web sajtu nije pronađena na njihovom serveru. Takođe, da li ste znali da će web pretraživači, steći “negativan utisak” o vašem web sajtu ukoliko ima previše HTTP 404 grešaka?

Upravo u ovom blogu otkrićemo vam nešto više o 404 grešci, kao i na koji način možete da je ispravite.

 

Šta je 404 greška? 

Svaki put kada pokušate da pristupite nekom linku ili posetite neki web sajt na internetu, vi zapravo tražite od servera da vam pošalje tu stranicu. Na primer, kada odete na Google, vi govorite Google serveru da želite da vidite njihovu početnu stranicu.

Ovo se naziva – zahtev (request), dakle posećivanjem različitih stranica na internetu, neprekidno šaljete zahteve ka njihovim serverima. Server zatim odgovara na vaš zahtev tako što vam vraća željenu stranicu. Ovaj sistem komunikacije poznat je kao HTTP.

Postoje različite vrste HTTP odgovora status kodova. Svi oni pokazuju da li je određeni HTTP zahtev uspešno završen. Ovo su neki od njih:

1. Informational responses (100–199) – Informacioni
2. Successful responses (200–299) – Uspešni
3. Redirects (300–399) – Redirekcija
4. Client errors (400–499) – Greška na strani klijenta
5. Server errors (500–599) – Greška na strani servera

Da razjasnimo, kada se na vašem ekranu pojavi HTTP 404 greška, to znači da, iako je server dostupan, određena stranica koju tražite nije. U suštini, to je stranica koja ne postoji ili je pokvarena. 404 greška se može pojaviti u bilo kom pretraživaču, bez obzira da li koristite Google Chrome, Mozilla ili neki drugi.

Takođe, 404 greška se može prikazati na različite načine:

– 404 Not Found Error
– 404 HTTP 404
– 404 Page Not Found
– Error 404 Not Found
– HTTP 404 Not Found
– The requested URL was not found on this server
– 404 File or Directory Not Found

 

Zašto dobijam 404 grešku?

Postoji nekoliko razloga za to:

– Najčešći ralog zašto se dobija 404 greška jeste taj što je stranica koju tražite obrisana na web sajta.
– Može se desiti i da je stranica premeštena na drugi URL, a preusmeravanje je izvršeno pogrešno.
– Ili da ste uneli netačnu URL adresu.
– Takođe, iako je ovo vrlo retko, može se desiti i da server ne radi pravilno.
– Ili domen koji tražite više ne postoji (više nije registrovan).

Neispravni linkovi se često ostavljaju i duži vremenski period nakon što je stranica izbrisana ili premeštena. Razlog tome je što sajtovi koji vode do ove stranice nisu obavešteni da ta stranica više ne postoji ili da se može naći pod novom URL adresom. Uobičajeno je da web sajtovi ne proveravaju redovno svoje spoljne veze, što dovodi do toga da korisnici pokušavaju da pristupe neispravnim ili izbrisanim linkovima. Iz ovog razloga je neophodno da se web stranice redovno proveravaju i održavaju.

 

Kako 404 greška može škoditi rangiranju i reputaciji sajta?

Svima nam se desilo da želimo da pristupimo određenoj stranici u potrazi za informacijama, a dobili smo 404 grešku. Šta ste radili u tom trenutku? Najverovatnije ste odmah zatvorili stranicu i nastavili da tražite potrebne informacije na drugom mestu. Upravo tako se i ponaša većina korisnika na internetu.

Što više 404 grešaka imate na svojim stranicama, to će korisnici provesti manje vremena na vašem web sajtu. I što duže imate neispravan lik na svom sajtu, to će više korisnika to i uočiti.

Algoritmi web pretraživača obraćaju posebnu pažnju na to kako se korisnici ponašaju na vašem sajtu. Njihovo ponašanje na internetu ima glavnu ulogu u procesu rangiranja. 404 greška je svakako jedna od najneugodnijih stvari na koje vaši posetioci mogu naići. Jednom kada vide da je sadržaj kojem pokušavaju da pristupe nedostupan, napustiće vaš web sajt i otići kod konkurenta.

Osim negativnog korisničkog iskustva, visoke stope posete samo jedne stranice zbog neispravnih veza mogu negativno uticati na vaš SEO. Ako korisnik uđe na vašu stranicu, ali je ubrzo napusti a da nigde ne klikne, Google analizira da se vaš rezultat ne podudara sa pretragom korisnika. Zbog ovoga, rangiraće vašu stranicu niže u rezultatima pretrage.

 

Kako ispraviti 404 grešku? 

Postoje velike šanse da vaš web sajt već sadrži neke 404 greške. Pre nego što počnete da brinete, imajte na umu da je nekoliko neispravnih veza/linkova sasvim normalno. Većina sajtova će pre ili kasnije imati ovaj vid greške. Međutim, ono što bi trebalo da radite je da ih neprestano pratite i popravljate, tj. otklanjate. Ažurno ispravljanje grešaka je presudno, kako bi se izbeglo da korisnici na njih naiđu. Evo kako to i da uradite:

 

Preusmerite stranicu

Najjednostavniji i najlakši način da popravite 404 grešku je preusmeravanje stranice na neku drugu. To možete uraditi pomoću 301 redirekcije. Šta je 301, pitate? To je kod odgovora za preusmeravanje koji signalizira pretraživaču da je sadržaj prenet na drugu URL adresu.

 

Ispravite link

Grešiti je ljudski i greške se dešavaju. Ponekad možete jednostavno pogrešno upisati URL. Ako vam se to dogodilo, prosto vratite se i popravite URL adresu.

 

Vratite izbrisane stranice

U nekim slučajevima korisnici će tražiti stranicu koju ste izbrisali sa svog sajta. Oni neće jednostavno prestati da traže tu stranicu samo zato što ste je vi obrisali. Takođe, korisnici mogu doći do nje i preko nekih spoljašnjih linkova. Ukoliko vam se ovo često dešava, uvek možete vratiti izbrisanu stranicu. Naravno, ukoliko ne postoji opravdan poslovni razlog da se ta stranica ukloni. U suprotnom, kada želite da izbrišete neke stranice sa svog web sajta obavezno ih preusmerite na stranice sa sličnim sadržajem.

 

Zaključak

U osnovi je neizbežno: na vašem web sajtu će se pojaviti 404 greška. Da biste izbegli negativan uticaj na SEO i iskustvo vaših korisnika, proaktivno pratite učinak svog sajta. Provera HTTP 404 je podjednako važna kao i objavljivanje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja.

Proveravajte svoje 404 greške najmanje jednom mesečno, a ukoliko vam je web sajt veliki, svake nedelje. Ako odvojite vreme za ažuriranje i tehničko testiranje vašeg sajta, sigurno ćete poboljšati iskustvo vaših korisnika i bićete ispred konkurencije.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah