SR

Ovo nije još jedan kliše članak o SEO


06.11.2017    10:46

Ovo nije još jedan kliše članak o SEO

Ukucajte SEO u Google.

Da, upravo ste se našli u okeanu saveta stručnjaka, ali i onih koji to verovatno nisu, o tome na koji način da se bolje pozicionirate na pretragama, a broj sajtova koji su pisali ili i dalje pišu o tome, ne manjka.

Mnoge teme i preporuke su se toliko puta ponovile, da su već postali tako… kliše.

Ruku na srce, retki su blogovi sa jasno primenjivim i praktičnim informacijama.

Stoga, odlučili smo da vam za nijansu skratimo muke i prenesemo neke od važnijih SEO trikova koji će vam zaista pomoći da vaš sajt bude bolje rangiran u očima Googla.

 

KLJUČNE REČI

Ovo ste već čuli. Odabir pravih ključnih reči zna da bude ključan za pozicioniranje. Ali najpre, potrebno je da znamo kako da izbegnemo početničke greške.

 

Zamka popularnih ključnih reči

S vremena na vreme ćete spaziti interesantnu ključnu reč prilikom samog istraživanja. Ali, pre samog “nadmetanja” za tu reč, zapitajte se koliko je ta reč pogodna za sam plasman vaše firme ili proizvoda. Reč, za kojom je nastala velika pomama, nije nužno dobro koristiti, već treba razmisliti koji je cilj iza “guglanja” te reči.

Tako recimo “Google Analytics” deluje kao dobra reč za rangiranje na prvi pogled.

Ali, samo na prvi pogled. Zašto?

Zato što ova reč ima preko milion pregleda mesečno samo na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, impozantno, zar ne?

Da, impozantno izgubljeno vreme za slabi pokušaj rangiranja, jer zapravo, osobe koje su radile pretragu već imaju jasnu predstavu gde žele da završe — naravno, na Google Analytics stranici. I tako vaš trud da dospete na prvu stranu pada u vodu.

Mada, ipak postoji način da iskoristite ove “sočne” ključne reči. Tako, na primer, možete iskoristiti opisnu varijantu reči “Google Analytics”. Na primer: “How to use Google Analytics”. Ova sintagma jasno upućuje na to da neko traži online priručnik kako se Google Analytics koristi.  

Za kafiće će tako ključne reči “kafa” i “kafić” su svakako traženi, ali da li su dovoljno usmereni na cilj koji želimo da postignemo?

Odgovor je: nisu.

Kako biste uštedeli svoje vreme i novac, osmislite način da bolje da opišete taj kafić. Možete za početak staviti lokaciju kao deo ključne reči, na primer “kafić na Novom Beogradu”.

Zapamtite, potražnja nije najbitnija, već relevantnost, šta najviše doprinosi vašem poslovanju i šta će rezultirati takozvanom konverizijom. A to je razlikuje od biznisa do biznisa. Nekome je to povećanje vidljivosti brenda, nekome novi korisnici, nekome porast broja poseta sajtu ili poziva telefonom.

 

Otkrijte koje ključne reči koriste vaši direktni konkurenti

I zatim ih iskoristite za vaš sajt.

Zar ne bi bilo super super da možete da vidite za koje ključne reči se vaš konkurent nadmeće, kao i koliko kolika je potražnja za tu reč?  

Jeste kul, ali i moguće.

U svega par sekundi, pomoću alatke Ahrefs Site Explorer dobićete te dragocene informacije.

Kako?

Ukucajte domen konkurenta u “Organic keywords” pretraživač i dobićete listu glavnih ključnih reči za koje vaši konkurenti nadmeću.

Site Explorer > Enter competitor’s domain > Organic search > Organic keywords

 

SADRŽAJ

Sam sadržaj vašeg sajta igra neverovatno važnu ulogu u optimizaciji. Sadržaj zapravo čini osnovu dobrog SEO-a. Kao što je već najmanje 1000 puta rečeno u raznim blogovima, originalan, interesantan i svež sadržaj je direktno povezan sa rangiranjem vašeg sajta. Pored ovog opštepoznatog saveta, pripremili smo za vas još nekoliko koji mogu da pomognu vašem sajtu da se popne stepenicu više na rang listi.

 

Koristite prave studije slučaja

Postoji jedan jednostavan način da se vaš sadržaj razlikuje prilikom targetiranja popularne ključne reči.

Koristite istinite primere!

Prikažite kako su nekome vaši proizvodi ili usluge pomogli u svakodnevnom životu ili kako su nekom preduzeću pomogli da reše konkretan poslovni problem.

Zvanična statistika i realni primeri su dobri za jačanje poverenja vaših čitalaca, ali i za građenje online reputacije zbog validnosti informacija.

Linkujte ka drugom sajtu

Linkovanjem sadržaja koji je dobrog kvaliteta, sa dobrom reputacijom i sličnog je sadržaja, podstičete i relevantnost vašeg sajta. Tako se, takođe, gradi odnos sa ljudima iz vašeg domena poslovanja ili interesovanja.

Tako ćemo mi ovde da ostavimo link ka blogu jednom od naših omiljenih SEO gurua, digitalnom čarobnjaku Randu Fiškinu iz MOZ-a, od koga možete mnogo da naučite o optimizaciji.

No. Da nastavimo.

Ovde je bitna je i činjenica da smo pronašli vezu između broja eksternih linkova i Google rangiranja.  

Imajte na umu da Google gleda eksterne linkove kada ne vidi druge zanimljive elemente za rangiranje na vašem sajtu. Zato nemojte nikada gomilati eksterne linkove i ubacivati ih tamo gde im nije mesto. Preterivanje vam ne može doneti mnogo čega dobrog.

Takođe, važno je i da se ti linkovi otvaraju u novom prozoru (new tab), kako bi posetioci ostali na vašem sajtu.

 

ON PAGE SEO

Termin On page SEO podrazumeva elemente koji se nalaze na samoj stranici ili stranicama sajta, a imaju direktan uticaj na rangiranje sajta.

Pripremili smo nekoliko ključnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada su ovi elementi u pitanju.

 

Optimizujte fotografije

Da li ste znali da mnogi ljudi, umesto klasične Google pretrage, koriste Google Image za pretraživanje?

Ovo je posebno važna informacija za one koji imaju online prodavnice, jer putem Google Image pretrage mnogi mogu završiti na vašem sajtu.  

Ali, tu postoji jedan problem:

Google još uvek nije dovoljno pametan da zna šta je zapravo na vašim fotografijama ili sličicama, tako da morate da mu pojasnite.

To možete uraditi dodavanjem alt teksta (opis slike) na sve vaše fotografije. Google će onda moći da pročita i razume šta se nalazi na njima i na šta se one odnose. Ako imate WordPress sajt, dovoljno je da kod Image Details upišete opis fotografije u polje Alternative text.

Još jedan koristan savet je da sam naziv fotografije bude opisan. Ukoliko se na njoj nalazi klovn, fajl nazovite klovn.jpg, a ne 78920.jpg.  

Potrebno je takođe i smanjiti format fotografija, kompresovati ih kako bi ih korisnici najbrže skinuli.

Zašto? To je faktor rangiranja ne samo putem Google Images, već i u običnoj Google pretrazi.

Kako bi sve bilo lakše mi preporučujemo WordPress plugin koji se zove Imagify.

Pomoću ovog dodatka možete automatski kompresovati sliku i okačiti je, a moguće je i da već postojeće fotografije kompresuje za neverovatnih 50%. Koja je to samo ušteda prostora!

 

Neka domen sadrži ime vašeg brenda

Ako u današnje vreme posmatramo SEO, jedva da postoji ikakav učinak ukoliko se u sklopu domena nalazi ključna reč. Zato je bolje odlučiti se za domen koji sadrži naziv vašeg brenda, a ne zanimljive ključne reči.

U ovom slučaju bolje je zaobići ključne reči i registrovati domen koji će ljudima biti zanimljiv i koji će lako zapamtiti.

Ukoliko vodite biznis na lokalnom nivou, za SEO je poželjno da koristite lokalnu ekstenziju. Zbog toga smo se i mi odlučili na .rs domen i registrovali unlimited.rs.

 

Ubrzajte učitavanje sajta uz pomoć Google saveta

Brzina učitavanja stranica je veoma bitan faktor za rangiranje.

Prvo testirajte trenutnu brzinu učitavanja vaše stranice pomoću recimo Google Pagespeed Insights.

Nakon urađene “dijagnostike” dobićete dosta preporuka. Što pre počnite sa usvajanjem tih promena.

Potoji tvrdnja da, ako imamo dva sajta sa istim sadržajem i različitom brzinom učitavanja, bolje će se rangirati onaj koji se brže učitava.  

Ispitali smo ovu tvrdnju i ispostavilo se da je veza između brzine učitavanja sajta i pozicije na Google rang listi mala, ali ipak postoji. Ne utiče mnogo na SEO, ali ipak treba obratiti pažnju na to.

 

Strategija građenja linkova

Potrebno je napraviti dobru strategiju građenja linkova kako bi što više linkova na drugim sajtovima vodili ka vašem sajtu. Proces građenja linkova je veoma dugačak i težak proces, potrebno je da izaberemo relevantne sajtove sa kojima bi trebalo da radimo građenje linkova. Mi vam nudimo dva saveta koje možete odmah iskoristiti kako bi vaš sajt otišao korak dalje u rangiranju za najvažnije ključne reči.

 

Ukradite linkove koji “ne rade” (k)od vaših konkurenata

“Krađa” linkova vaših konkurenata podrazumeva sledeće:

– Pronađite linkove koji ne rade, tj. vode ka uklonjenom ili izbrisanom sadržaju.

– Ponudite vaše resurse kao alternativu.

Uz pomoć izveštaja od strane Ahrefs Site Explorer, možete da sprovedete analizu i nađete linkove koje ne rade, Broken backlinks, vaših konkurenata u sekundi. Idite na Ahrefs-ov sajt i patite sledeće:

Site Explorer > Enter competitor’s domain > Explore > Backlinks > Broken

 

Ubacite Anchor Text linkove, ali ne preterujte

Anchor text? Šta je to uopšte?

Anchor text je tekst na koji kliknete da biste otišli na neku stranicu, kao na primer ovaj tekst koji vodi ka našoj stranici.

Nedavno je izašla studija sa 16,000 ključnih reči i otkrilo se da ključne reči koje se koriste u anchor tekstu i dalje imaju veliki uticaj na rangiranje same pretrage.

Ali, nakon detaljnije analize, tek jedan od tri linka treba da sadrži ključnu reč za koju zelite da se nadmećete.

Kako se ne biste zamerili Google-u, ne treba stavljati previše ključnih reči u anchor tekstove. Potrudite se da se anchor tekstovi razlikuju.

Bitno je napomenuti i da ne treba stavljati previše anchor tekstova u Vaš sadržaj, sadržali oni ključne reči ili ne. Kao što već znate, u čemu god da preteramo, to će naneti više štete nego koristi.

 

SSL sertifikat

 

U današnje vreme, posedovanje SSL sertifikata nije preporučljivo samo za sajtove gde korisnici ostavljaju svoje podatke, već i za sve druge tipove sajtova. Pored pružanja dodatnu sigurnost u vidu redovnog skeniranja na malware i garancija koje svaki sertifikat poseduje, SSL sertifikati grade  poverenje kod posetilaca.

Instalacija SSL sertifikata na vašem sajtu je apsolutno jedna od stvari koju treba uzeti u razmatranje

Google daje malu prednost sajtovima koji su dostupni kao HTTPS trenutno, ali u budućnosti to će sigurno postati dosta bitan faktor za rangiranje.

Postoje razni tipovi SSL sertifikata, besplatni, kao što je Comodo koji mi nudimo uz bilo koji web hosting paket, a i plaćeni SSL sertifikati koji nude više.  

Nadamo se da ćete iskoristiti ove savete što pre, jer će vam sigurno pomoći da bolje rangirate vaš sajt. Ukoliko imate neka pitanja ili znate za još neke trikove koji su od pomoći u SEO optimizaciji, podelite ih sa nama u sekciji za komentare.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah