SR

8 neophodnih stavki digitalnog sezonskog čišćenja


12.01.2018    09:31

8 neophodnih stavki digitalnog sezonskog čišćenja

Pokrenuli smo mini tradiciju da pred svaki početak godine, poslovne i životne prostorije dovedemo do izvornog stanja i sjaja. Čiste, sređene, bez gomile veša na sobnom biciklu i tonom prašine ispod kreveta.

Tačno, bolje je ne zapuštati takve stvari, kako se mogućnost napada planine posuđa i nove civilizacije iz sudopere smanjuje za 100%. Ali hej, nikad nije kasno.

I baš kao što kuhinja, kupatilo ili vaš auto zahtevaju redovno održavanje kako bi normalno funkcionisali, tako je i našim digitalnim životima, tačnije uređajima, potrebna generalka s vremena na vreme. Jer će upravo tako, svi uređaji raditi dobro i pravilno. To možda ne spada u najzabavnije stvari koje možete raditi petkom uveče, ali čini da uređaji budu dugotrajniji, stabilniji i bez većih radnih problema u budućnosti.

Bilo da imate svega 5 minuta ili 50 minuta, evo nekih “kućnih tech poslova” koje možete početi redovno da praktikujete.

1. Uradite update softvera

Postoji jedna velika istina. Nikada vam neće biti dovoljno dobro vreme da uradite update softvera. Jer, niko se nikad nije probudio i seo za laptop, nadajući se da će Windows izbaciti još jedan update sistema.

I ma koliko nam se te stvari činile dosadnim, nepotrebnim ili nam oduzimaju dosta vremena, vrlo su bitne. Svaki Mac / iOS ili Windows / Android OS update je važan za bezbednost, sigurnost, pa i za brzinu rada naših omiljenih uređaja.

Možete proveriti verzije sistema i dostupnost update-a preko System i System update na Android uređajima, putem General > Software Update na iPhone uređajima, ili About this Mac  > Software Update… dok je Update & Security je mesto za proveru u Windows podešavanjima.

I onda odete u šetnju.2. Oslobodite mesta u memoriji

Budite sigurni da ništa neće tako oslabiti ili usporiti bilo koji uređaj kao nedostatak mesta na disku. Operativni sistem tada ulaže dodatni napor da pronađe dovoljno mesta, dok u isto vreme vodi računa o postojećih podacima na njemu. A možete mu vrlo lako pomoći — brisanjem starih i nepotrebnih fajlova. To je posao koji možete uraditi bilo kada i ne zahteva mnogo vremena. Samo malo koncentracije.

Što se vašeg telefona tiče, to najpre znači sledeće: brisanje svih nepotrebnih aplikacija. Postavite sebi pitanje: Koliko aplikacija zaista aktivno koristite? Na dnevnom ili nedeljnom nivou? Prebrojte, sačekaćemo.

Tako je, znamo. Efektivno desetak. Ostatak uzmite i obrišite. Vaš telefon će vam biti vrlo zahvalan.

I još jedna stvar: skrinšotovi.

Obrišite one koje vam zaista više nisu potrebni.
3. Skeniranje problema

Iako antivirus programi konstantno rade u pozadini računarskih procesa, ipak bi s vremena na vreme trebalo da uradite neku vrstu dubinskog skeniranja sistema ili pojedinačnih programa.

Kod Windows Defendera, ugrađenog u Windows 10, kliknite na Virus & threat protection, zatim Advanced scan, pa Full scan i Scan now.

Ovo se odnosi i na probleme sa diskom takođe. U Windows 10 OS, desnim klikom na hard disk drajv u File Exploreru, dođite do Propreties i otvorite Tools tab. Kliknite na Check u sekciji Error checking i pokrenućete sken sistema.

Kod Apple uređaja sa macOS, pokrenite alatku Disk Utility iz Spotlighta. Zatim odaberite First Aid iz liste na vrhu. Klikom na Run pokrećete proces.

Kod oba sistema, i Windows i Mac, ovakvim skeniranjem prelazite kroz ceo hard disk i sitne popravke će biti učinjene gde god da je to moguće.

4. Organizujte fotografije

Svaki ponosni vlasnik pametnog telefona (tačnije svaki treći čovek na Zemlji) gotovo svakodnevno napravi bar jednu fotografiju svojim digitalnim ljubimcem. Ali šta radimo sa svim tim fotografijama? Ne stavljamo baš svaki zalazak sunca ili mačku kako spava na Instagram Story.

Izdvojte samo malo vremena da prođete kroz svoju “foto istoriju” u Google Photos ili Apple Photos ili bilo koji drugi photo servis koji vam najviše odgovara. Tako ćete se osloboditi nepotrebnih fotografija ili ćete pak naići na neke nove-stare bisere koje su vam promakli.

5. Uradite update rutera

Ruter predstavlja kapiju vaše kućne mreže, a sa brojnim propustima koje se u poslednje vreme pronalaze u WPA2 protokolu (kao što je KRACK na primer), verujte nam, želite da se osigurate na vreme i budete što bezbedniji. Jedan od najboljih načina za to je ruter radi sa najnovijom verzijom softvera (firmware), iako vrlo često update zna da bude nepotrebno komplikovan. Na sajtu proizvođača rutera ili svog internet servis provajdera, pronađite korisne linkove za skidanje firmvera – ukoliko su nove verzije dostupne od perioda u kom ste vi dobili i instalirali ruter. Tako na primer, Linksys firmware download linkovi su dostupni na njihovom sajtu, baš kao i TP-link ili Cisco. Istu stvar možete (morate?) da uradite i za bilo koju verziju vašu Internet of things ili Smart home opremu, iako je u tim slučajevima sam update uglavnom daleko jednostavnije rešen preko aplikacija na telefonu.

6. Pređite na Cloud

E sad. U zavisnosti od toga koliko ste dugo na, ovoj planeti, imaćete verovatno popriličan broj fajlova svakakve vrste, koje vučete još od antičkog vremena pre striming i cloud servisa. MP3 muzika, skenirane fotografije, knjige u PDFovima po hard drajvu, i verovatno dosta video klipova.

Ono što u ovom slučaju možete da uradite, bilo da imate 10 minuta ili 10 sati slobodnog vremena za sebe, je da prebacite sve ove fajlove sa lokalnih diskova na cloud.

Na Google Play Music, na primer, možete da “podignete” do 50 hiljada fajlova za 0 dinara, dok recimo Dropbox, iCloud, OneDrive i Google Drive mogu odlično da posluže za fotografije ili pisane dokumente.

7. Sredite kablove

Verovatno vas pogled na situaciju iza police, monitora, televizora ili ispod stola užasava. Brdo sakrivenih i upetljanih kablova kao da živi život za sebe, ali ukoliko se naterate da uđete u koštac sa njima, značiće vam za buduće procese (re)instalacije uređaja ili moguće sitne popravke (pored toga što će biti značajno vizuelno prijatnije). A da, poštedećete sebe eventualnih poziva vatrogascima.

Možete biti kreativni i zadovoljiti naš latentni OCD i inspirisati se ovakvim cable managament sistemom ili ćete uzeti neke pristupačne okvire za kablove ili vezice u boji. Usput ćete sigurno naći neke nepotrebne ili kablove viška koje i ne koristite.

8. Očistite gedžete

Čišćenje vaših uređaja može samo granično biti zanimljivije od čišćenja kupatila ili prašine, međutim, vrlo je potrebno.

Telefon nosimo svuda sa sobom. U toalet, pa čak i u krevet, stoga je u redu da prljavštinu i bakterije ne vučemo sa njim i očistimo ga dezinfekcionim sredstvom s vremena na vreme. Neki od nas to rade i par puta dnevno, kao što peremo ruke nakon toaleta. Krpice od mikrofibera, asepsol ili alkohol, štapići za uši ili vata su vaši saveznici u ovom pohodu.
Savet: ukoliko na primer imate nešto zahtevniji gedžet ili uređaj, nađite najbolji način da ih očistite online, kao kod recimo tastatura ili iPhone X.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah