SR

25 dana do Google penala svim sajtovima bez SSL sertifikata


29.06.2018    14:07

25 dana do Google penala svim sajtovima bez SSL sertifikata

Približava nam se još jedan događaj do čijeg početka primene korisnici interneta (ne)voljno odbrojavaju dane i doslovno sekunde.

Najpre je to bio GDPR, a sada — takozvano “Not Secure” obeležavanje sajtova na Google Chrome pretraživaču.

Za manje od mesec dana, tačnije 23. jula, Google će započeti etiketiranje i “davanje penala” sajtovima koji nemaju SSL sertifikat (odnosno i HTTPS i zeleni katanac ispred www) sa Ova stranica nije bezbedna, odnosno Not Secure.

Kada je Google najavio ovu regulativu u februaru ove godine, procenat sajtova koji koriste HTTPS porastao je na 69,7.

Samo godinu dana pre toga, svega 52,5% svih sajtova sveta koristio je SSL/TLS — protokol za enkripciju iza HTTPS-a.

Dakle, nade ima, progres je očigledan.

Ipak, i dalje postoji veliki broj, čak i velikih igrača na webu koji ne podržavaju HTTPS (ili naprosto fejluju da ga implementiraju i redirektuju neproverene, sumnjive i nesigurne zahteve).

Oni i njima slični, uskoro će biti penalizovani od strane Google. Šta to tačno znači?

Em će dobiti etiketu nesigurnosti, em će biti zakucani na stranama Google pretrage na koje niko ne zalazi.

Poprilično plemenita namera ovog najkorišćenijeg pretraživača koja zapravo demonstrira svu silu Googla, odnosno kompanije Alphabet. Koliko god plemenito, toliko je i zastrašujuće.

Stavljajući tu realnost na kratko u stranu, skenirajući najposećenije sajtove (njih 946.039) i njihove SSL profile, zapazili smo sledeće:

Na pitanje zašto, oni bez ikakve verzije SSL-a, ne štite svoje sajtove, ali i posetioce, sa prostom implementacijom HTTPS-a, odgovore bismo ugrubo mogli da stavimo u tri grupe:

1. “Ma, to nam ne treba”,

2. “To nam je dosta teško da uradimo sada”,

3. “Sajt će nam biti neviđeno spor sa njim”.

I da, ni jedan od tih argumenata nije legitiman, ali u isto vreme oni predstavljaju veoma česte zablude među stanovnicima našeg divljeg, divljeg weba.

Pa, pređimo svaki od njih i demistifikujmo ih u par rečenica.

 

Mit #1: “HTTPS je komplikovan za implementaciju”

Za pojedince i njihove sajtove, ovo je moglo da pije vodu… ali u devedesitima. Međutim, ovaj iskaz je sve osim tačan u 2018. godini. Tada, iako ste imali zahtev za SSL-om, niste imali ni najmanju ideju kako da ga “nabavite”. Proces je mogao da se iskomplikuje i traje mesecima — tačno.

Ali to zaista više nije slučaj.

Hvala kosmosu, očekivano, dosta smo napredovali od tada. Danas možemo da zaštitimo svoje sajtove SSL-om za svega par sekundi, čak i za 0 dinara, ukoliko nam nije potrebna zahtevna zaštita. Recimo, putem Let’s Encrypt-a kojeg i mi nudimo u web hosting paketima sasvim besplatno. Sigurnost i privatnost na interrnetu (nam) je važna.

 

Mit #2: “HTTPS mi nije potreban”

Ovaj argument je, dozvolićete, čista nelogičnost, pogotovo za ljude koji bi, realno, trebalo da znaju bolje, plus — prikupljaju vaše lične podatke i operišu sa njima. Čak i ako takve igrače performanse ne zanimaju u tolikoj meri (pogledajte mit #3) mora im biti stalo do online bezbednosti, ali i privatnosti korisnika koji posećuju njihove sajove.

Usput, evo jedne zanimljive činjenice:

Bez HTTPS-a, svako ko se nađe između posetioca na vašem websajtu ili API-ju, može da pogleda, pa čak i modifikuje sadržaj bez vaše saglasnosti.

Ovo može da ima najviše efekta na vladine institucije, poslodavce, pa čak i internet provajdere.

Ne sviđa vam se šta čujete? Čitajte dalje šta imamo da vam kažemo.

Ukoliko vam je stalo do vaših korisnika i želite da dobijaju vaš sadržaj u nepromenjenom obliku i ostanu bezbedni, bez uticaja zlonamernih online oglašavanja ili malware-a, potrebno je da obratite pažnju na integrisanje HTTPS-a.

Osim sigurnosti, koja je svakako jedna od najvažnijih stavki, postoje i dodatne koristi, kao što su bolji SEO i pristup novim web funkcijama.

Naročito interesantno jeste da sve više velikih kompanija poput Apple, Googla, Mozille i Microsofta, ograničavaju funkcionalnosti, tako da rad bude u potpunosto omogućen samo putem HTTPS-a.

Kada je reč o mobilnim apikacijama, Google će, takođe, uskoro blokirati otvorene (nešifrovane) konekcije, a ove promene se očekuju u predstojećoj verziji Androida.

Slične inovacije nisu strane ni Apple kompaniji, koja je najavila da će uskoro sve aplikacije u MacOS i iOS operativnim sistemima morati da koriste HTTPS.

Mit #3: “HTTPS me usporava”

Ovu rečenicu čujemo dosta često.

“HTTPS usporava naše onlajn iskustvo.”

A, takvo uverenje datira od trenutka kada je SSL/TLS zapravo i mogao da ima negativan efekat na websajt.

Ipak, stvari su se promenile i to više nije slučaj danas.

Dežurni internet kritizeri obično misle da ih HTTPS usporava iz dva razloga:

1) potrebno je malo više CPU snage za šifrovanje i dešifrovanje podataka i

2) uspostavljanje TLS sesije traje dva mrežna kružna putovanja koja se obavljaju između pretraživača i servera.

Ipak, prema mišljenju Adama Langlija, čak i sa malo starijim hardverom, SSL/TLS dodaje manje od 1% opterećenja na CPU. Isto tako, današnji procesori dolaze sa detaljnim uputstvima kao što su AES-NI, koji pomažu kod povećanja performansi. U budućnosti se očekuje da napredna tehnologija znatno umanji TLS 1.2 i TLS 1.3, ili potpuno eliminiše kružna putovanja.

Kada se pošaje HTTPS sadržaj, obično je potrebno 10-20 milisekunde kako bi on sa websajta došao do vaših korisnika.

Zaključujemo: sajtovi sa SSL/TLS tehnologijom su veoma brzi. Performanse se ne umanjuju, čak ni kada se HTTPS ne postavlja “sa ivice”.

Kako da izbegnem da mi sajt bude obeležen kao nebezbedan?

Ukoliko želite da vas Google ne etiketira kao “Not Secure” u Chrome pretraživaču, sve što vam je potrebno je SSL sertifikat sa kojim ćete svom sajtu “dodati” HTTPS redirekciju.

Svi unlimited.rs korisnici su obezbeđeni sa besplatnim SSL-om, i to na svim našim cPanel Web hosting paketima.

A ukoliko Vaš trenutni hosting provajder ne pruža besplatan SSL, kod nas ćete dobiti 20% popusta za prvu godinu korišćenja, na bilo koji izabrani hosting paket.

Toliko je prosto.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u implementaciji, tu smo za vas.

Pišite nam na chatu u dnu ove strane ili putem maila [email protected].

Čekamo vas i pre 23. jula.

Pre toga, proverite da li vaš sajt podržava HTTPS.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah