SR

Kako da poručim domen i hosting?


21.12.2016    17:58

Kako da poručim domen i hosting?

Ukoliko ste nekada bili u prilici da kreirate svoj ili web sajt za svog klijenta, prijatelja ili kompaniju, već u prvom koraku, susreli ste se sa dva često pominjana pojma: domen i hosting.

 

Šta je domen i, šta je to hosting?

Domen je adresa sajta koju će posetilac Vašeg sajta ukucati kako bi došao direktno na Vaš web sajt. Hosting je prostor koji vaš web sajt ima na internetu.

Tako, ukoliko bismo internet posmatrali kao grad, vaš sajt bio bi vaša kuća, hosting plac i prostor koji vaš dom zauzima, a domen ulica i broj na kojoj se kuća nalazi. Jedno bez drugog ne postoji. Da bi vas pronašli na internetu, morate imati sajt, a da bi vaš sajt bio vidljiv, adresa mora biti postojeća.

Ako biste samo uradili registraciju domena, bez hostinga, a adresi na kojoj bi trebalo da bude Vaš web sajt vidljiva bi bila samo prazna stranica. I obrnuto, hosting paket bez domena nema velike svrhe jer vaš web sajt neće biti dostupan vašim korisnicima ili čitaocima.

Dakle, da biste postavili svoj web sajt potrebni su vam i domen i web hosting.

U narednih nekoliko koraka objasnićemo šta Vam je potrebno da biste postavili svoj web sajt i pomoći Vam da brzo i lako poručite hosting i domen za sebe.

 

  • 1. Kliknite na polje Web Hosting, odaberite hosting paket koji vam najviše odgovara i kliknite na “Naruči”.

Odaberite neki od ponuđenih hosting paketa.

Ukoliko niste sigurni koja hosting opcija vam najviše odgovara, možete početi sa Start paketom, idealnog za male sajtove, početnike koje ne beleže velike dnevne posete.

Kako vaš posao i potrebe budu rasle, vrlo lako je moguće uraditi upgrade paketa

2. Unesite naziv domena koji želite da registrujete i kliknite na “Provera”.

Unesite naziv domena i ekstenziju (.rs, .com, .org, .net…) koji želite da registrujete. Veoma je važno da izaberete domen koji će biti dobar i jasan, kako je to prvi susret vas i vaših korisnika.

Jednom kada registrujete naziv domena nećete moći da menjate njegov naziv. On će biti registrovan na vas narednih godinu dana ili više.

Ako već imate registrovani domen, možete ga prebaciti na Unlimited.rs i povezati ga sa hosting paketom koji poručujete.

Sa druge strane, možete poručiti samo web hosting kod nas i napraviti usmerenje na tom domenu ka našim serverima.

  1. 3. Upišite naziv domena koji želite da registrujete i kliknite na “Nastavak”.

Važno je da smislite naziv domena koji već nije registrovan. Svaki domen je jedinstven i dve osobe ne mogu registrovati isti.

Zato, ako je traženi naziv domena dostupan za registraciju dobićete takvo i obaveštenje. U tom slučaju samo kliknite na “Nastavak”.

Ako je traženi naziv već registrovan, moraćete se potruditi da smislite naziv koji niko pre Vas nije registrovao, ili da barem taj naziv domena niko trenutno ne koristi.

Obično će Vam biti ponuđeni i drugi domeni koji su dostupni za registraciju a koji su slični nazivu koji želite da registrujete. U svakom slučaju, možete registrovati i više od jednog domena ili se u toku registracije predomisliti i registrovati drugi domen u odnosu na onaj koji ste prvobitno nameravali.

4. Potvrda odabranog hosting paketa. Kliknite na “Nastavak”.

Sada se na trenutak vraćamo na hosting paket. Kod polja “Odaberite način plaćanja” možete promeniti sa godišnjeg zakupa hosting paketa na npr. 2 godine, i na taj način uštedeti.

A možete i prosto kliknuti na “Nastavak” i ostaviti kako jeste, na godinu dana.

  1. 5. Unesite svoje podatke (i podatke firme), i kliknite na “Nastavak”.

Ako ste poručili RS domen onda ćete svakako dobiti mogućnost podešavanja domena. Slobodno označite polje “DNS Menadžment” jer Vam može nekad biti potrebno, a i besplatno je.

Ako ne želite da bude vidljivo da ste vi vlasnik domena koji kupujete, odaberite opciju “WhoIs ID domen zaštita”, kako bi se uključila zaštitu za Vaš domen. Ta usluga će zahtevati doplatu od 490 dinara na godišnjem nivou. Whois zaštita nema svrhu ukoliko domen registrujete kao fizičko lice, jer se ionako na RS domenima ne vidi ko je vlasnik ako je vlasnik fizičko lice.

Ukoliko domen registrujete kao pravno lice, morate navesti ime pravnog lica, PIB i matični broj.  Ukoliko registrujete kao fizičko – ignorišite polja ispod. Ako je domen ekstenzija CO.RS morate biti pravno lice.

Svakako ćete kasnije uneti svoje podatke za kreiranje naloga, pa će podaci za ovaj formular biti odatle preuzeti.

  1. 6. Kliknite na “Narudžba” da potvrdite porudžbinu.

Kada ste definisali šta sve želite, možete kliknuti na “Poručivanje” da biste završili poručivanje (ako ste dobili neki promo kod sada je pravi trenutak da ga upišete).

Ako ste želeli nešto da promenite u svojoj porudžbini, kliknite na “Nastavak kupovine” (odmah ispod “Narudžba”) da biste još nešto dodatno poručili.

A možete i prosto kliknuti na “Poručivanje” pa, ako se kasnije još nečega setite, možete bez problema napraviti novu porudžbinu.

  1. 7. Unesite svoje podatke, potvrdite da ste pročitali i da se slažete sa “Uslovima korišćenja”, i kliknite na “Završite kupovinu”.

Unesite ime i prezime (Vaše, ili osobe na koja će se voditi kao vlasnik domen na odabrani period), email adresu i kontakt telefon.

Ukoliko će vlasnik domena biti drugo lice (pravno ili fizičko) obavezno popunite Informacije o registrantu domena

– Ako poručujete kao pravno lice, u polje “Kompanija” unesite ime firme i u polje “PIB” (malo niže) unesite PIB firme. U tom slučaju u polja “Adresa”, “Grad”, “Država” i “Poštanski broj” unosite podatke za to pravno lice.

– Ako poručujete kao fizičko lice, polje “Kompanija” ostavite prazno a u polja “Adresa”, “Grad”, “Država” i “Poštanski broj” unesite svoju poštansku adresu. Polje “PIB” takođe preskačete.

– Ako ste ranije već poručivali nešto na Unlimited.rs, možete kliknuti na “Već ste registrovani?” kako bi se prijavili na svoj profil.

– Ako Vam je neko preporučio Unlimited.rs hosting, kod opcije “Kako ste došli do nas?” možete odabrati “Preporuka prijatelja” ili “Google”, a u polju “Dodatna uputstva” (malo niže) navedite osobu ili firmu koja Vam je preporučila naš hosting.

Odabete jaku lozinku, zapamtite je i unesite u oba polja istu. Nakon toga odaberite način na koji Vam je lakše da izvršite plaćanje:

– Tekući račun – ako želite putem elektronskog bankarstva, ili preko obične uplatnice (sa kojom možete izvršite plaćanje u bilo kojoj pošti ili banci),

Platna kartica (VISA, MC, AMEX, Dina) – za plaćanje preko Visa, Maestro, Dina, American Express ili MasterCard platnih debitnih ili kreditnih kartica, bez provizije.

Možete pročitati “Uslove korišćenja” pre nego što nastavite. Kliknite da potvrdite da ste ih pročitali i da se slažete sa njima, i kliknite na “Završite kupovinu” kako bi završili proces poručivanja.

  1. 8. Kliknite na “Nastavite u korisnički deo”.

Čestitamo! Vaša narudžbina je završena.

Upravo ste poručili Vaš domen i hosting!

Ubrzo Vam na email adresu koju ste naveli u prethodnom koraku stižu dva emaila, “Predračun je kreiran” i “Porudžbina primljena”.

Ostalo je još da platite predračun za poručeni domen i hosting kako bismo ih mogli što pre aktivirati.

Kliknute na “Nastavite u korisnički deo” i sledite instrukcije za plaćanje.

  1. 9. Korisnički panel

Odavde ćete imati uvid u sve poručene usluge, njihov status, ali i imati mogućnost da pogledate instrukcije za plaćanje ili nam postavite neko pitanje.

Za pitanja u vezi “Korisničkog panela” možete pogledati sledeće uputstvo.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte preko tiketa, ili na [email protected] ili 011/404-44-22.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah