SR

APR: Od oktobra, svi preduzetnici moraju imati prijavljenu email adresu


03.10.2018    12:56

APR: Od oktobra, svi preduzetnici moraju imati prijavljenu email adresu

Početkom juna, Skupština Republike Srbije, usvojila je izmene Zakona o privrednim društvima po kojima se propisuje da je:

Svako privredno društvo (društvo sa ograničenom odgovornošću, akcionarsko društvo, preduzetnik) u obavezi da Agenciji za privredne registre (APR) prijavi adresu za prijem elektronske pošte, najkasnije do 9. juna 2019. godine, odnosno godinu dana od početka primene ovog zakona (član 14). Za nove preduzetnike, mail adresa je obavezna za registraciju već od 8. oktobra 2018. godine.

Ukoliko ste navedeno već učinili, odlično!

Ukoliko niste, bez panike. Stvar je rešiva, krajnje jednostavna i naravno, besplatna.

Preuzmite Registracionu prijavu promene podataka i Dodatak 31 sa sajta APR-a, popunite kao na primeru i predajte APR-u.

E, sad. Republika Srbija nalazi se u procesu digitalizacije od 2006 godine. Nakon 12 godina, normalna potreba je da se (i) privredna društva i na internetu prezentuju kvalitetno i poslovno.

Međutim, to za mnoge firme u Srbiji, to još uvek nije slučaj.

Kako do dobrog online prisustva i kvalitetne poslovne prezentacije?

Jednostavno.

1. Najpre, zakupite i registrujte internet domen sa imenom vaše kompanije. Naša preporuka za domaća privredna društva je .RS ili .CO.RS ekstenzija (imefirme.rs ili kompanija.co.rs). Proverite dostupnost imena kojeg želite.

2. Nakon registracije domena, sledi još lakši korak: Zakup web hostinga (prostora na serveru) za vaš sajt.

3. Uz web hosting, naravno, imate mogućnost otvaranja novih email adresa sa nastavkom @imefirme.rs

Na taj način, svoju firmu i sebe, veoma sitnom promenom kao što je dodavanje svoje relevantne mail adrese, prezentujete na profesionalan način.

Složićemo se — [email protected], je, recimo, daleko reprezentativnije od [email protected] ili adresa koju otvorite kod svog internet provajdera. Koristite poslovne adrese elektronske pošte!

Tačno, svrha oba primera je ista — Primanje i slanje mailova.

Međutim, ukoliko već imate mogućnost, iskoristite je u sopstvenu korist.

Osnovni razlog tiče se vlasništva. Korišćenje e-pošte na tuđem domenu nosi određene rizike.

Vlasnik domena može da promeni pravila korišćenja usluge, tako da vi, iz nekog razloga, ne možete da nastavite da koristite tu “svoju” e-poštu. Vlasnik domena može da vam uskrati dalje korišćenje “vaše” e-pošte, u skladu sa svojim pravilima (s kojima ste se saglasili iako ih nikad niste pročitali).

Ako je vlasnik domena Internet provajder, on može da prestane da postoji ili da prestane da pruža takvu uslugu.

Pružalac usluge može da promeni domen na kom svojim korisnicima daje besplatne adrese e-pošte, čime adrese “vaše” e-pošte na starom domenu prestaju da postoje. Takav slučaj se već desio s jednim od srpskih Internet provajdera. – RNIDS

Danas, nijanse pobeđuju u trci na već saturisanom i visoko konkurentnom tržištu, i to u svakoj industriji.

Uvedene promene usmerene su na dalju digitalizaciju poslovanja celokupne privrede koja bi trebalo da doprinese ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti poslovanja, kako i sam APR navodi, a činjenica je i da ste na tuđem domenu (Gmail, Yahoo, Hotmail) zapravo podstanar sa kojim je vaša adresa e-pošte vaša, isto koliko i soba u iznajmljenom stanu.

Sa svojim domenom, vlasnik ste svog doma.

Ima logike, zar ne?

Internet prisustvo može biti vaš moćan saveznik u ovoj tržišnoj “borbi”. Dobar i ažuran sajt i korišćenje profesionalne mail adrese su već dobar korak napred. I to vrlo lak.

Tako stičete neophodno poverenje sadašnjih i potencijalnih klijenata i radite jaku podršku svom marketingu i celokupnoj reputaciji brenda i kompanije.

Koliko će to da me košta?

Registracija .CO.RS domena, koji je isključivo namenjen pravnim licima je 890 dinara, a .RS domen kojeg mogu registrovati i pravna i fizička lica je 1.890 dinara (sa uključenim PDV i plaćanjem na godišnjem nivou).

Početni Web Hosting paket je 3.490 dinara godišnje, dok je paket sa kojim možete hostovati i do pet sajtova, svega 5.990 dinara godišnje.

Činjenica: Sve ovo je daleko povoljnije od iznosa APR takse za naknadni upise izmene nakon isteka obaveznog roka propisanog od strane zakonodavca.

Verujte nam.

Usput, iste takse plaćete i u slučaju da prijavite recimo Gmail, Hotmail ili Yahoo email, pa kasnije želite da ih promenite.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri odabiru domena za vaše poslovanje, budite slobodni da nas kontaktirate, rado ćemo podeliti ono što znamo da unapredimo vaše Internet prisustvo.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Postovani,
    da li je potrebno da i strukovna udruzenja prijave APR-u svoju email adresu?
    Unapred hvala na odgovoru?
    Sanja Kesic Ristic
    Sekretar Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbija

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah