SR

10 razloga zbog kojih vam je sajt spor


20.08.2018    08:48

10 razloga zbog kojih vam je sajt spor

Znate ono kad posetite neki sajt, a on krene da se učitava… i učitava… i učitava. Mora da vam se ovo desilo najmanje desetinu puta u životu. Pa čak i u poslednje vreme.

Ne tako dobra vest za vas, ukoliko i sami imate sajt koji se veoma sporo otvara, je da to direktno utiče na vaš biznis.

A neko bi rekao da sva dobra očitavanja sajta liče jedno na drugo, a svako sporo učitavanje sporo je na svoj način.

Koji su razlozi za to i kako ih sprečiti? Dajemo vam 10 na koje najčešće nailazimo. Navalite na čitanje:

 

1. Hosting, pre svega

Preduslov za brzo učitavanje sajta je definitivno Web hosting provajder odnosno server na kome se učitava Vaš web sajt.

Imamo ekvivalent za vas.

Loš hosting = loš sajt

Ne verujete nam?

Dobar hosting je od krucijalnog značaja, jer najviše utiče na to kako vam radi sajt. Ako nemate dobar temelj, kako možete da izgradite kvalitetnu kuću?

Tako da, to što se vaš sajt i stranice učitavaju sporo ne mora uopšte da bude vaša krivica.

Dobar hosting treba da ispunjava nekoliko sigurnosnih preduslova, ali i da je optimizovan za brzinu. UNLIMITED.RS web hosting ispunjava sve zahteve modernog sajta, tako da ne morate brinuti koji hosting paket odaberete, nećete pogrešiti.

Naravno, treba uvek prvo da proverite sve što je to vas. Ako ste uradili sve što je do vas – a to je navedeno ispod, a sajt vam je i dalje spor, menjanje hosting provajdera vam vrlo moguće može rešiti probleme. Zato, odaberite nekog ko će vam nuditi premium uslugu hostinga, koja takođe uključuje i tehničku podršku.

 

  • 2. Neprilagođene slike

Neprilagođeno nije možda najbolja reč, ali, kada to kažemo, mislimo na to da slike nisu opimizovane za “onlajn svet”.

Šta to znači?

Ukoliko se na sajtu postavi veliki broj slika visoke rezolucije, možete biti gotovo sigurni da će se stranice učitavati večno.

Zašto?

Visoke rezolucije troše veliku količinu internet opsega prilikom učitavanja, što prouzrokuje da sajt baguje.

Ako ste mislili da će vam naknadno smanjivanje na manju rezoluciju pomoći, grešite. Ovo zapravo može samo da poveća veličinu sajta. Dakle, pre nego što uopšte objavite neku sliku, vodite računa da bude optimizovana za onlajn prirustvo.

Za početak, obratite pažnju na format slika. Recimo, JPEG su mnogo manje u poređenju sa PNG ili GIF formatom. Ako možete da birate, uvek se odlučite za JPEG format umesto PNG ili GIF. Takođe, neprilagođene slike vas mogu koštati novca zbog prekoračenja opsega internet prostora. Dakle, optimizujte…

Vaš sajt i korisnici će vam biti beskrajno zahvalni.

Pouka:

– Uvek proverite veličinu slike, sve iznad 1MB je neprihvatljivo;

– Koristite JPEG pre PNG, pogotovu za veće slike;

– Primenite tzv. waterfall testove za bržu optimizaciju.

 

  • 3. JavaScript

Zahvaljujući JavaScript/jQuery pluginovima, danas mnogo jednostavnije možemo da dodajemo dinamički sadržaj na sajtove. Ipak, ukoliko se taj sistem nepravilno primeni, JavaScript može da utiče negatvno i značajno onemogući sposobnost da se sajt brzo učitava.

Šta ovo zapravo znači?

Da bi se JQuery i JavaScript učitali, potrebno je određeno vreme. Dakle, ako koristite više API funkcija, sajt može da uspori sa radom, dok se učitavanje ne završi.

To ne želite sigurno…

Pouka:

– Pratite JavaScript skripte kako biste videli šta vam je zapravo porebno, a šta možete da eliminišete;

– Asinhrono učitavanje je neophodno;

– Koristite alatke poput Segmenta – jedna skripta za sve vaše potrebe.

 

  • 4. Flash sadržaj

Bez premca, Flash (engl. blic, instant efekat) sjajan je alat za dodavanje dinamičnosti i “interaktivnosti” sajtu. Međutim, suprotno njegovom značenju, Flash vam neće omogućiti brže učitavanje sajta, kao što mu naziv kaže, naprotiv.

Smanjenje veličine Flash datoteka ili potpuna eliminicija bi zasigurno poboljšalo brzinu učitavanja stranica. Dakle, ako ste spremni da napravite ultra brzi, munjeviti sajt, predlog je da pogledate HTML5 alternative, kako biste zamenili postojeći Flash saržaj.

Pouka:

– Flash je veoma obiman i nema dobre performanse;

– Da vas ne lažemo… Flash je nekada bio kul. Ne više;

– Potražite HTML5 alternative.

  • 5. Gomila HTTP zahteva

Ono što se u pozadini dešava kada korisnik jednom poseti sajt može jeste da pretraživač obavlja nekoliko zahteva, kako bi se prikazali svi fajlovi kako treba.

Ipak, sve ovo dovodi do smanjenja brzine učitavanja.

Pouka:

– Koristite Sprites kako biste smanjili broj HTTP zahteva;

– Smanjite broj fajlova koliko god je to moguće – umesto toga, koristite CSS, slike, JavaScript;

– Umanjite CSS i JavaScript datoteke, jer će tada ukupan broj fajlova koje korisnici treba da preuzmu biti mnogo manji.

 

  • 6. Ne koristite cache (keš) tehnike

Tehnika “keširanja” je poznata po tome da poboljšava performanse sajta, a otud i postoji i geek izreka da, ako “ne keširaš, ne profitiraš”.

Ovo je zapravo tehnika koja omogućava čuvanje i skladištenje već korišćenjih podataka u tzv. keš memoriju. To znači da, svaki naredni zahtev za isti sadržaj se ne pokreće ponovo, već pronalazi iz postojeće keš memorije. Dakle, implementacijom običnog, HTTP i server keširanja sigurno ćete ubrzati čitav proces pronalaženja podataka.

Pouka:

– Keširanje drastično poboljšava performanse.

– Možete da keširate puno podataka – HTTP, Database Queries, fotografije

– Ukoliko možete nešto da keširate, uradite to. Ipak, budite pažljivi da nešto ne pođe po zlu, kako ova tehnika može biti lukava.

 

  • 7. “Prljavi” kod

Još jedan naizgled očigledan razlog za sporo učitavanje sajta jeste loše kodiranje. Previše belila, odnosno praznog prostora, pogrešno inline stilizovanje, prazne linije i nepotrebni komentari, zaista mogu da utiču na veličinu sajta. U tehničkom svetu, ovaj proces se zove minifikovanje.

Zato, uklonite nepotrebne elemente – time ćete umanjiti veličinu koda, samim tim i celog fajla, a brzina učitavanja će se povećati.

Ovo je brzi i jednostavan način za pospešivanje brzine, zar ne?

Pouka:

– Obratite pažnju na detalje;

– Ne budite lenji i koristite inline CSS;

– Ne pravite više CSS fajlova, kada možete da koristite samo jedan;

– Minifikujte.

 

  • 8. Ne koristite gZIP kompresovanje

Šta je to zapravo?

Davanje instrukcije vašem serveru da objedni sve web podatke u jedan fajl pre nego što se proslede dalje na pretraživač koji ih potražuje, zove se gZIP kompresovanje.

Kompresovanje zasigurno smanjuje vreme odziva tako što se time umanjuje veličina podataka koja se prenosi između servera i pretraživača.

Ukoliko još uvek niste podesili gZIP kompresovanje na vašem sajtu, ovo je, bez premca, prva stvar koju treba da uradite odmah.

Pouka:

– gZIP kompresija je veoma lak način  za poboljšanje performansi;

– Objedinjuju se svi web podaci (slike, CSS, jS) na jedno mesto, pa se potom šalju dalje.

 

  • 9. Previše reklama

Za svakog posetioca vašeg sajta, sigurni smo, previše reklama je zapravo oksimoron. Svaka prenapadna reklama je previše. No, bez sumnje, displej reklame mogu biti dobar način za monetizaciju vašeg sajta. Ipak, ne bi valjalo da, samo zbog želje da se poveća saobraćaj, korisnici ispaštaju, zar ne?

Reklame mogu da kreiraju na stotine HTTP zahteva čime se vaš sajt prebukira i usporava. Ovo je razlog zašto se mora voditi računa da se stranice ne učitavaju sporo, zbog plasiranja previše reklama.

Pouka:

Reklame su zapravo dodatni HTTP zahtevi i mogu da uspore učitavanje stranica;

Koristite ih samo gde morate i u skladu sa poboljšanjem performansi, korisničkog iskustva i broja klikova.

  • 10. Ne koristite CDN

CDN je važna karika u isporuci sadržaja i može imati veliki uticaj na vaš sajt. Kako? Tako što povećava brzinu učitavanja sajta i odgovor servera, naravno, jednostavno i isplativo. CDN je zapravo distribuirana mreža nezavisnih servera raspoređenih na različite geo lokacije.

U zavisnosti od tačne geografske lokacije vašeg posetioca, traženi sadržaj se, umesto sa jednog mesta, dobija sa najbliže lokacije gde je smešten data centar. Ovako se smanjuje vreme putovanja, tzv. RTT(round-trip-time) i isporučuje sadržaj u mnogo kraćem vremenskom roku.

Saveti:

– CDN nije moranje, ali je svakako preporuka. Posebno ako imate posetioce iz čitavog sveta;

– CDN kešira podatke i prikuplja u geografski najbliži data centar:

– CDN može da smanji vreme putovanja (RTT) i dostavi sadržaj mnogo brže.

Dakle…

Brzina učitavanja stranica zavisi od različitih faktora kao što su neprilagođene slike, veliki broj HTTP zahteva, obimni kodovi, problemi sa JavaScript i tako dalje. Kako bi se optimizovao sajt, potrebno je da se prvo razume razlog usporenja, a potom krene sa akcijom. Svakako, ma, koji god da je uzrok, ne treba odustajati od toga da napravite munjeviti sajt.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah