SR

Šta je reCAPTCHA i zašto treba da je koristite na vašem sajtu?


18.09.2020    16:41

Šta je reCAPTCHA i zašto treba da je koristite na vašem sajtu?

ReCAPTCHA je nešto čemu smo izloženi dok svakodnevno koristimo internet. Nekad i toliko često da smo svi u jednom trenutku pomislili – koja je i poenta ovog, “I am not a robot” dugmeta 😂

Razlog zašto je ReCAPTCHA najčešći alat koji se koristi prilikom online prijava ili popunjavanja obrazaca jeste upravo sprečavanje neželjene pošte (spam) i zloupotrebe web stranice. CAPTCHA je zapravo skraćenica od – Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Zanimljivo, zar ne? 

 

Šta CAPTCHA zapravo radi?

CAPTCHA sprečava spam ili botove da unose podatke u polja na vašoj web stranici. To može uključivati lažne komentare na postovima, lažne email adrese ili lažne transakcije i prijave.

CAPTCHA možete videti u različitim formama:

1. Kao slagalicu zasnovanu na tekstu

2. Slagalicu zasnovanu na slici

3. Ili kao standardnu “I am not a robot” ReCAPTCHA

To su jednostavni i laki zadaci koji mogu sprečiti da vaša web stranica bude preplavljena botovima.

ReCAPTCHA je u vlasništvu Google-a. Koristi naprednu tehnilogiju, a najnovija verzija može da filtrira sumnjive posetioce bez prethodnog rešavanja slagalice. Pregledanjem istorije unosa u ReCAPTCHA sa vaše IP adrese, nalaze se “tragovi” koji mogu odrediti da li ste bot ili ne.

 

Da li je ReCAPTCHA zaista efikasna?

Ukoliko vaša web stranica ima online formu/obrazac bez dugmeta CAPTCHA, moguće je da ćete primiti veliki broj neželjenih poruka (spam). Ovo svakako može predstavljati problem, ali ima i nekoliko drugih posledica s kojima se možete suočiti ako ne koristitke CAPTCHA sistem.

Kao što su:

1. Veće naknade stope za transakcije

2. Stroži sigurnosni protokoli za vaš nalog

3. Moguća suspenzija ili ukidanje vašeg naloga 

Naravno, uvek postoji i negativna strana. Na primer, za rešavanje CAPTCHA slagalice potrebno je u proseku deset sekundi, što može dovesti do toga da korisnik na vašoj web stranici prosto izgubi interesovanje. Takođe, često se dešava da korisnici i ne razumeju samu slagalicu, te ukoliko je CAPTCHA unos više puta netačan, korisnik prosto odustane i napusti stranicu.

 

Da li mi je potrebna reCAPTCHA?

Ako je vaš sajt često izložen botovima, a mail sanduče preplavljeno spam porukama, onda da, trebalo bi da se registrujete za CAPTCHA. Google sugeriše da najnovija verzija pruža još veću sigurnost, kao i bolje korisničko iskustvo (uglavnom preskakanjem potrebe za rešavanjem slagalice). S obzirom na to da se softver može lako dodati, bez dodatnih troškova, dodavanje reCAPTCHA je jednostavan i lak način da zaštitite svoj sajt i email sanduče.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Recaptcha пољe
    Postvani,
    Ne mogu uci u tok predmeta posto Recaptcha пољe ne funkcionise.
    Ubacim brojeve i + ali nista.
    Molim da me uputite

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah