SR

Prednosti hostinga u Srbiji – Brzina koja pravi razliku.


19.09.2024    18:40

Prednosti hostinga u Srbiji – Brzina koja pravi razliku.

Naizgled par desetina milisekundi razlike, no u praksi mnogo više od toga. Domaći hosting ima brojne prednosti ako ciljate na domaću publiku i kroz članak koji smo spremili pokušaćemo da razbijemo rasprostranjene mitove i bacimo pogled iz više uglova na pitanje koliko prednosti zaista donosi domaći hosting (koji ima infrastrukturu u Srbiji).

 

“Razlike su manje od desetog dela sekunde.”

Kada pokrenemo komandu “ping” sa računara u Srbiji ka serveru u Srbiji i serveru u Nemačkoj, primetićemo razliku u vremenu potrebnom da paket ode i vrati se nazad. Razlika u latenciji biće najmanje 20 milisekundi, dok će za većinu korisnika iznositi između 30 i 50 milisekundi.

Često se zato misli da je sajt hostovan u Srbiji brži za samo 20-ak milisekundi, ali to nije tačno.

Prosečan WordPress sajt generiše oko 200 HTTP zahteva po stranici, zavisno od toga koliko je sajt optimizovan i koliko dodataka (plugina) koristi. Ti zahtevi uključuju HTML, CSS, JavaScript fajlove, slike, fontove i druge resurse.

Kada je server bliže korisnicima, svaki od tih zahteva stiže brže i učitavanje stranice je znatno efikasnije. Ako je server hostovan u zemlji, prosečno vreme odziva može biti između 5 i 10 milisekundi, dok je sa serverima u Evropi prosečan odziv između 30 i 50 milisekundi, zavisno od lokacije.

Ova razlika od par desetina milisekundi na nivou jednog zahteva možda ne deluje značajno, ali kada se to umnoži sa stotinama zahteva, razlika u učitavanju celog sajta postaje drastična. Umesto da korisnik čeka dodatnih pola sekunde do sekunde ili više, sa domaćim hostingom ta čekanja su smanjena, pružajući znatno brže iskustvo za krajnje korisnike.

Jedna od dodatnih prednosti hostinga u Srbiji je manji broj “hopova” kroz koje mrežni saobraćaj prolazi. Kada je sajt hostovan u Nemačkoj, paketi obično prelaze oko 8 čvorišta, u Velikoj Britaniji oko 10, u Sjedinjenim Američkim Državama čak 12, dok sa domaćim hostingom taj broj iznosi samo 3 do 4. Svaki od tih “hopova” predstavlja mrežno čvorište, a što je više takvih tačaka na putu, veća je šansa za potencijalne probleme ili kašnjenja. Možete ih zamisliti kao prepreke koje mrežni paket mora da savlada na putu do svog odredišta.

“Posetioci neće primetiti razliku.”

Zabluda da posetioci neće primetiti razliku u brzini učitavanja, posebno kada je reč o jednoj ili dve sekunde je dugo vremena bila prisutna. Iako korisnici možda ne primećuju desetine delova sekunde razlike svesno, njihovo podsvesno iskustvo interakcije sa sajtom može biti značajno narušeno sporim učitavanjem. Prema istraživanjima, posetioci očekuju da se sajt potpuno učita u roku od 2.5 sekunde – svaka sekunda više povećava rizik da korisnici napuste sajt. U modernom digitalnom okruženju gde su pažnja i strpljenje korisnika na niskom nivou, čak i minimalna kašnjenja mogu dovesti do povećane stope napuštanja sajta (bounce rate).

Naravno, blizina servera je preduslov za brže učitavanje, ali je samo jedan od faktora koji doprinosi za najbrži odziv sajta. Međutim, čak i najoptimizovaniji server i najbrži sajt neće biti dovoljni da obezbede pristojno brzo učitavanje ako se server nalazi u Japanu.

 

“Milisekunde ne utiču na SEO.”

Brzina sajta direktno utiče na rangiranje u pretragama, pogotovo nakon Google-ovih ažuriranja koja naglašavaju važnost korisničkog iskustva. Brzina učitavanja, posebno na mobilnim uređajima, može značajno poboljšati ili narušiti vašu SEO poziciju. Google koristi PageSpeed kao jedan od faktora u svom algoritmu za rangiranje, i čak male razlike u brzini učitavanja mogu odlučiti da li će vaš sajt biti ispred konkurencije na pretraživaču. Dakle, kašnjenje od nekoliko stotina milisekundii, koje može delovati zanemarljivo, zapravo može imati dugoročne posledice po vidljivost i pristupačnost vašeg sajta na pretraživačima.

 

“Caching i CDN rešava problem brzine.”

Jedna od čestih zabluda je da će keširanje sadržaja na CDN mrežama (kao što je Cloudflare) potpuno rešiti problem sporog učitavanja sajta. Dok je tačno da keširanje pomaže u ubrzavanju prikaza statičnih resursa – poput slika, stilskih fajlova (CSS), JavaScript fajlova i sličnih elemenata – ono nije univerzalno rešenje za sve vrste sadržaja. Dinamički sadržaji, poput informacija iz baze podataka, korisničkih interakcija (formi, logovanja, pretraga), kao i personalizovanih prikaza na sajtu, i dalje zavise od brzine servera na kojem se sajt hostuje.

Ovo znači da, iako CDN može pomoći u smanjenju latencije za statički sadržaj tako što distribuira resurse širom globalne mreže, ključni deo performansi ostaje vezan za brzinu servera na kojem se nalazi dinamički sadržaj. Na primer, ako korisnici pristupaju dinamičkim funkcijama na sajtu koji je hostovan u inostranstvu, keširanje neće značajno ubrzati te zahteve. Lokalni server u Srbiji može pružiti brži odziv ne samo za statičke elemente, već i za one dinamičke, čime se poboljšavaju performanse svih aspekata sajta, a ne samo onih koji se keširaju.

Keširanje svakako igra važnu ulogu u optimizaciji brzine, ali nije zamena za dobru infrastrukturu i optimizovane servere. Brzi lokalni serveri, u kombinaciji sa keširanjem, nude najefikasnije rešenje za postizanje optimalnog korisničkog iskustva, kako za statički, tako i za dinamički sadržaj.

 

“CloudFlare rešava sve probleme.”

Cloudflare, kao globalna mreža za distribuciju sadržaja (CDN) i zaštitu sajta, svakako nudi mnoge prednosti, poput ubrzavanja učitavanja statičnog sadržaja, smanjenja opterećenja na serveru i zaštite od DDoS napada. Međutim, postoji nekoliko situacija u kojima Cloudflare može, paradoksalno, usporiti saobraćaj, posebno ako se ne koristi pravilno ili u specifičnim okolnostima.

 

Kako Cloudflare može usporiti saobraćaj?

Dodavanje dodatnih “hopova”: Kada koristite Cloudflare, mrežni saobraćaj prvo prolazi kroz njihove servere, koji mogu biti locirani na udaljenim mestima u odnosu na vašeg korisnika. Ovo dodaje dodatne “hopove”, što može povećati latenciju (ping) i vreme odziva. Iako Cloudflare ima servere širom sveta, putanje paketa nisu uvek optimalne i mogu dovesti do neprirodnih ruta, produžavajući put koji podaci moraju da pređu.

Sporiji odziv: U zavisnosti od geografskog položaja korisnika i servera, dodavanje Cloudflare-a može povećati odziv jer saobraćaj mora da ide preko Cloudflare mreže, pa čak i kada su serveri relativno blizu. Na primer, ako korisnik u Srbiji pristupa sajtu koji koristi Cloudflare, njegov zahtev će ponekada biti rutiran kroz Cloudflare-ov server u inostranstvu, što povećava vreme odziva u poređenju sa direktnim pristupom lokalnom serveru.

Neoptimalne rute: Cloudflare koristi svoju mrežu za optimizaciju saobraćaja, ali to ponekad može dovesti do neoptimalnih ruta. U zavisnosti od trenutnog opterećenja na njihovim serverima ili mrežnim čvorištima, Cloudflare može izabrati rutu koja nije najkraća ili najbrža, što može uzrokovati kašnjenja u isporuci sadržaja.

Kompleksnost dinamičkog sadržaja: Iako Cloudflare sjajno funkcioniše za keširanje statičkog sadržaja (poput slika, stilskih fajlova i JavaScript-a), kod dinamičkih sajtova koji zahtevaju stalnu komunikaciju sa backend serverom (kao što su WordPress sajtovi sa mnogo interakcija, baze podataka, logovanje korisnika), korišćenje Cloudflare-a može usporiti proces jer dinamički sadržaj mora biti prebačen sa originalnog servera.

Lokalno keširanje može biti bolje rešenje u slučajevima kada vaša ciljna publika dolazi iz iste zemlje ili regiona, jer ne dodaje dodatne “hopove” i rute koje Cloudflare može uvesti. Korišćenjem keširanja na nivou servera možete smanjiti latenciju i obezbediti brži odziv za dinamički i statički sadržaj, bez dodatnih komplikacija koje može doneti globalna CDN mreža.

“Što je server bliže, to je uvek bolje.”

Bolje je, ali ne uvek. To što je server blizu ne znači da je zaista bolje za posete iz zemlje. Kako sada to?

Iako je fizička blizina servera korisnicima važna, mrežni putevi mogu biti složeniji nego što se na prvi pogled čini. Mrežni paketi prolaze kroz više “hopova” – prelaza između mrežnih čvorišta, a što više hopova postoji, veća je šansa za kašnjenja ili tehničke probleme. Kada se serveri rutiraju putem međunarodnih provajdera, broj ovih “hopova” može značajno porasti, što negativno utiče na performanse sajta. Uzimajući u obzir ovu kompleksnost, domaći hosting provajder sa pažljivo optimizovanim mrežnim rutama prema lokalnim i regionalnim internet provajderima može drastično smanjiti vreme odziva, čime se maksimiziraju prednosti lokalne infrastrukture.

Kada birate domaćeg hosting provajdera, ključno je da obratite pažnju na to da li taj provajder ima direktne peering veze sa domaćim telekomunikacionim mrežama i internet provajderima. Ove direktne veze značajno skraćuju putovanje mrežnih paketa, čime se povećava brzina i stabilnost sajta, naročito za korisnike iz zemlje i regiona.

Takođe, domaći provajderi koji prepoznaju važnost lokalne infrastrukture mogu smanjiti zavisnost od globalnih mreža, koje neretko imaju probleme u vidu kašnjenja i prekida. Time se pruža brži i pouzdaniji pristup servisima, što je posebno korisno u situacijama kada dolazi do zagušenja na međunarodnim rutama.

Server koji je fizički blizu korisnicima, ali bez optimizovane mrežne infrastrukture, može biti “dalji” u smislu performansi nego onaj koji je udaljen hiljadama kilometara. Zato je važno odabrati provajdera koji je posvećen održavanju snažnih lokalnih i međunarodnih mrežnih konekcija.

UNLIMITED.RS od 2019. ima mrežu u Beogradu povezanu na više internacionalnih i domaćih provajdera što garantuje najmanje kašnjenje kako u lokalu i regionu tako i globalno.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah