SR

Kako da se efikasno odbranite od spam mailova?


10.10.2018    13:46

Kako da se efikasno odbranite od spam mailova?

Sve znamo.

Kada je reč o internetu, čini se da svi imamo nekog bogatog rođaka plave krvi koji će baš nama ostaviti celo bogatstvo. Ili bar tako kaže njegov advokat koji nas je kontaktirao preko maila i sve što traži su naši podaci.

I tako zilion puta.

Da li ste i vi dobijali ponude od kompanije za koje nikad niste čuli da postoje i za proizvode koje nikad niste istraživali, niti ste tražili ponudu za njih?

Ili, da li ste i vi, kao i mi, bezbroj puta osvojili milione dolara na različitim takmičenjima i igrama na sreću za koje ste nikad niste prijavili?

Savršeno.

Ako vam ove situacije zvuče poznato, po svemu sudeći, bili ste nevina i nasumična žrtva neželjene pošte, odnosno spama,  čak i ukoliko imate svoj poslovni mail, a ne Gmail ili Hotmail.

Dobrodošli u klub.

Iako se GDPR zahuktava, svi građani interneta se dalje bore sa pošasti spam mailova na koje se nikada nisu prijavili.

Statistika kaže sledeće.

SPAM pošta je činila čak 85.32% ukupnog email saobraćaja u septembru 2018. godine, dok je na dnevnom nivou poslato oko neverovatnih 301.95 milijardi spam poruka.

Pošto znamo da zna da bude ponekad veoma dosadno čistiti svoj inbox od neželjene pošte, naročito u slučaju kad je u pitanju veliki broj spam mailova, na unlimited.rs serverima će vas čuvati strah i trepet svakoj spam poruci: SpamAssasin! 💪🏼

Kako bi smo zaštitili korisnike od neželjene pošte na našim serverima svaki korisnik ima mogućnost da aktivira SpamAssasin kroz opciju SPAM FILTERS za svoj account kroz Cpanel I podesiti stepen zaštite koji mu odgovara.

Ono što je potrebno da uradite kako bi vaš account bio zaštićen, je da kliknete na opciju Spam Filters u Vašem Cpanelu.

Nakon toga, prikazaće vam se sledeći meni:

Aktiviranjem opcije Process New Emails and Mark them as Spam aktivirate SpamAssasin za vaš nalog i sve poruke koje se detektuju kao SPAM biće tako i markirane. Ta-da!

A sa opcijom Automatically Delete New Spam (Auto-Delete) aktivirate automatsko brisanje poruka koje SpamAssasin prepozna kao neželjenu poštu.

Za SpamAssasin možete podesiti stepen detekcije spama (Spam Threshold) i tako podesiti koliko “agresivno” će SpamAssasin markirati neželjenu poštu.

Osnovna vrednost je 5.

10 važi za najslabiji stepen zaštite i markiraće samo najočigledniju neželjenu poštu kao SPAM, dok 1 označava najagresivniji vid pregleda vaše pošte i primenjivanja algoritama koje SpamAssasin koristi za detekciju spama i zagarantovano će otkloniti svaki mogući SPAM koji stigne u vaše email sanduče.

Napomena: Na ovaj način, može se desiti i da neka legitimna poruka bude detektovana kao spam (recimo poruka bez naslova, odnosno subjecta).

Kako bi izbegli ovakav scenario, naša preporuka je da koristite osnovnu vrednost 5.

I to bi bilo to! Nakon ovih koraka vaš account je uspešno zaštićen od spama!

Bilo je lako, zar ne?

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Poštovani,
    Suočen sam u zadnjih nedelju dana sa ogromnim brojem (po 300-400) spam poruka koje mi stižu na meil adresu, koja je inače kontakt adresa povezana sa mojim internet sajtom koja je ostavljena za kontaktiranje vezane za sam sajt.
    Radi se isključivo o kineskim spamerima koji bombarduju ovu moju meil adresu sa sajta, kao što sam Vam objasnio. Probao sam sve načine da tu neželjenu poštu označim i kao psihing i da se blokira, i da se prijavi,…..na žalost je polava ovih spam meilova prisutna svakoga dana ali u određenom vremenskom periodu tokom dana što svakako odgovara nekoj vremenskoj zoni aktivnosti kineza. 🙂
    Ja bih Vas zamolio da mi pomognete i objasnite šta dalje mogu da uradim (ako uopšte ima mogućnosti), kako bi na ma koji način sprečio dotok ovih spam poruka od ovih kineza.
    Svaka pomoć i saveti sa Vaše strane su mi dobrodošli i unapred se zahvaljujem na ma kom savetu.
    S poštovanjem
    Milan Bogdanović

    • Zdravo Milane,

      Ako je vaš sajt onaj koji ste ostavili u našoj formi, onda je problem u kontakt formi koja nije zaštićena od neželjene pošte. Najbolje da integrišete Captcha plugin uz formu ili isključite formu potpuno.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah