SR

Od 10. Decembra .RS domen možete registrovati i sa ĆČŠĐŽ u nazivu


28.11.2018    10:42

Od 10. Decembra .RS domen možete registrovati i sa ĆČŠĐŽ u nazivu

Od 10. decembra, .RS domen će “govoriti” čak 13 jezika, podržanih specifičnim uslovima iz pripadajućih pisama.

O čemu se radi?

Počnimo od osnova.

Domeni koji sadrže bilo koje slovo više u odnosu na engleski alfabet (tj. ASCII kod), nazivaju se IDN (Internationalized Domain Name).

10. decembra 2018. godine, tačno u 12:00, počinje početni period registracije IDN naziva u okviru .RS domena.

Tako će pored slova iz srpskog, nazivi .RS domena moći da sadrže i slova iz albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, poljskog, rumunskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Time se.RS domen priključuje velikoj svetskoj porodici IDN domena, u okviru kojih je trenutno registrovano oko 7,5 miliona IDN naziva domena.

 

Korak po korak, višejezičnost

Višejezičnost na Internetu je globalno opredeljenje. IDN se kao internet pojam pojavio još 1996, da bi 2000. bila omogućena registracija IDN naziva u okviru .COM i .NET domena.

Već sledeće godine su i nacionalni domeni najvišeg nivoa počeli sa registracijom IDN naziva, a prvi među njima je bio japanski .JP domen. 2003. je ICANN, organizacija koja upravlja globalnom strukturom Interneta, usvojila IDN standard, a te iste godine, na 32. sednici Generalne skupštine UNESCO-a u Parizu, usvojena je preporuka kojom se, između ostalog, sugeriše promocija i ravnopravno korišćenja različitih jezika i pisama na Internetu.

Te 2003. su i prvi evropski nacionalni registri, poljski i švedski, omogućili registraciju IDN naziva domena.

Godine 2004. su to učinili i austrijski, švajcarski, nemački, danski, mađarski, islandski, italijanski, letonski i norveški nacionalni registri internet domena.

I tako je Internet ušao u svoju višejezičku fazu.

Iako je engleski jezik lingua franca, a latinica dominantna u online svetu, velika većina zemalja ipak teži da na Internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .СРБ domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji.

Napomena: U početnom periodu registracije pravo da registruju IDN domen će imati samo registranti postojećih .RS domena.

Njima će biti omogućena registracija novog IDN naziva .RS domena koji na određenim pozicijama umesto ASCII slova ima odgovarajuća „IDN slova“ koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. „č“ ili „ć“ umesto „c“, „š“ umesto „s“, “đ” umesto “dj”, itd).

Takođe, svi koji u ovom periodu registruju novi .RS domen, po osnovu tog domena će imati pravo da zakupe i odgovarajući .RS IDN domen. Bilo da je .RS domen registrovan pre ili posle 10. decembra, .RS IDN domen se registruje kod ovlašćenog registra kod koga je već odgovarajući .RS domen i zakupljen.

Više informacija o procesu registracije IDN domena na RNIDS sajtu.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Da li ce u tom slucaju recimo domen ŠABAC.RS i SABAC.RS biti tretirani isto ili ne? 🙂

    • Pozdrav, Branislave!
      U početnom periodu, ukoliko imate sabac.rs, jedino vi imate pravo da zakupite i IDN domen, šabac.rs.
      Iako je u tom periodu (do marta 2019. godine), .rs domen za koji želite da imate i IDN parnjak uslov da ga registrujete i sa novim slovima, oni se ne tretiraju isto, već kao dodatni domeni, kao recimo da imate i ćiriličnu verziju шабац.срб

      Više informacija o registraciji koja kreće od danas https://www.rnids.rs/lat/domeni/rs-idn-domen

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah