SR

Kako dodati domen na Google Search Console?


google search console
24.03.2022    15:38

Kako dodati domen na Google Search Console?

Da li ste već zakupili hosting i domen i kreirali svoj sajt? Međutim, kada pretražujete Google vaš sajt se ne nalazi među rezultatima pretrage. Bez panike, zato smo vam i pripremili ovaj tekst!

Ako želite da saznate kako da dodate sajt na Google pretragu, kao i kako da verifikujete domen na Google Search Console i pošaljete zahtev za indeksiranje sajta, nastavite sa čitanjem.

 

Kako proveriti da li je sajt već vidljiv na Google pretrazi?

Na Google pretražite:

site:nazivsajta.com

google search console

Ukoliko se vaš sajt ne pojavljuje u rezultatima, potrebno je domen verifikovati na Google Search Console i potom poslati Google zahtev za indexiranje sajta.

Najčešći razlozi zašto sajt nije vidljiv na Google pretrazi:

▪ Sajt je tek napravljen i Google još uvek nije uspeo da ga doda

▪ Dizajn ili fukncionalnost sajta ne dozvoljava njegovo indeksiranje

▪ Google nailazi na grešku prilikom indeksiranje vašeg sajta

 

Korak 1: Priprema sajta za indeksiranje

Indeksiranje sajta znači da Google crawler poseti vaš sajt, izlista sve stranice do kojih može doći, napravi spisak i zatim unese te rezultate u svoju ogromnu bazu podataka.  Pre slanja zahteva Google za indeksiranje sajta preporučujemo pravljenje sitemap.xml i robots.txt fajlova.

Sitemap fajl sadrži listu svih stranica na vašem sajtu. Zašto je to bitno? Uzećemo za primer stranicu hvala-na-poruci.php na koju se korisnici redirektuju nakon popunjene kontakt forme, kako bismo im se zahvalili na poruci. Budući da se ova stranica ne spominje ni na jednoj drugoj strani sajta, te da sam Google ne može do nje doći prateći linkove, Google ne zna da ova stranica postoji i neće je indeksirati.

Ukoliko ovu stranicu dodamo u listu svih stranica (Sitemap) – Google će indeksirati i tu stranicu.

Primer sitemap.xml fajla
Primer sitemap.xml fajla

robots.txt fajl sadrži listu pravila na osnovu kojih stranice treba ili ne treba da se indeksiraju. Uzećemo za primer ponovo stranicu hvala-na-poruci.php – ako bismo želeli da ovu stranicu isključimo iz rezultata pretrage, potrebno je to narediti Google crawleru. Na samoj stranici možemo dodati noindex meta tag prema ovom uputstvu, ili ukoliko želimo da odjednom zabranimo pristupu Google crawleru na više strana ili foldera, kako ne bismo menjali više stranica, možemo dodati pravilo unutar robots.txt fajla.

Primer robots.txt fajla
Primer robots.txt fajla

Primer robots.txt fajla koji blokira pristup Google crawleru svim stranicama u folderu /wp-admin:

User-agent: Googlebot
Disallow: /wp-admin/

Sitemap: https://naziv-sajta.com/sitemap.xml

Dakle Sitemap sadrži listu stranica koje Google treba indeksirati, dok robots.txt fajl sadrži pravila za indexiranje (koje stranice, ekstenzije, foldere, itd. treba preskočiti)

 

Korak 2: Verifikacija sajta na Google Search Console

Sada već davne 2008. Google je izbacio servis Google Search Console preko kojeg vlasnici sajtova mogu kontrolisati podatke koji se pojavljuju u rezultatima Google pretrage, dobijati savete za unapređenje pozicija u rezultatima ali i mnoge druge korisne informacije za SEO svakog sajta.

Kako bi Google prikazao vaš sajt na pretrazi, potrebno je da najpre zna da vaš sajt postoji. “Prirodnim” putem Google i sam može doći do vašeg sajta samo preko linkova na drugim sajtovima – koji vode do vašeg. Međutim sam proces može dugo trajati, a naravno svakom vlasniku sajta je u interesu da sajt bude što pre vidljiv. Zato postoji opcija da sami pošaljete zahtev Google za indeksiranje sajta, ali je najpre potrebno verifikovati da ste vi stvarni vlasnik tog sajta.

Verifikacija sajta je jednostavan proces i potrebno je samo par minuta. Najpre je potrebno da se prijavite na svoj Google (Gmail) nalog i otvorite sledeći link: Google Search Console. Nakon toga pratite sledeće korake:

1. Kliknite na “Start now” dugme

google search console

2. Pod Search property izaberite “Add proprerty

google search console

3. Unesite naziv domena u polje “URL prefix” sa sve https:// prefiksom – npr. https://unlimited.rs i potom kliknite na “CONTINUE” dugme

4. Kliknite na link za preuzimanje i preuzmite fajl sa kodom za verifikaciju

5. Sada je potrebno dodati ovaj fajl na vaš sajt. Ulogujte se na svoj cPanel, otvorite File Manager i unutar foldera gde se nalazi vaš sajt (za glavni domen to je public_html folder) dodajte preuzeti fajl:

6. Vratite se na Google Search Console i kliknite na “VERIFY” dugme i ukoliko je fajl dodat i javno dostupan videćete poruku da je domen verifikovan:

Možete kliknuti na “Go TO PROPRETY” dugme i preći na naslanje zahteva za indeksiranje sajta.

 

Korak 3: Slanje zahteva Google za indeksiranje sajta

Zavisno od veličine sajta (na primer broja slika, varijacija proizvoda u prodavnici, itd.) sam proces može trajati i do nekoliko sati, a u nekim slučajevima može uticati i na sam rad sajta.

Ukoliko sam sajt nije dovoljno optimizovan ili se ne koristi stabilan hosting, samo indexiranje sajta od strane crawlera može privremeno onemogućiti pristup redovnim korsinicima ili čak i srušiti sajt.

Zbog toga preporučujemo korišćenje stabilnog partnera za hostovanje vašeg sajta.

Pre slanja zahteva za indeksiranje sajta, potrebno je sajt verifikovati na Google Search Console i potom možete poslati zahtev prateći sledeće korake.

1. U polje za pretragu na vrhu stranice unesite naziv domena sa https:// prefiksom:

google search console

2. Zatim samo kliknite na dugme “REQUEST INDEXING

Sačekajte par sekundi da Google proveri da li može da pristupi vašem sajtu i nakon toga dobićete poruku da je zahtev za indeksiranje uspešno poslat.

To je to! Ukoliko ste ispratiti sve gore navedene korake zahtev za indeksiranje sajta je sada uspešno poslat i nakon par dana sajt će biti vidljiv u rezultatima Google pretrage.

Nakon dodavanja sajta predlažemo Optimizaciju sajta za pretraživače (SEO) kako biste što više napredovali u rezultatima pretrage i tako došli do ciljane publike.

Nadamo se da vam je tekst bio od pomoći! Ukoliko imate na umu teme u vezi sa Google servisima koje biste voleli da pokrijemo, pišite nam u komentarima.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah