SR

Kako da poboljšate performanse svog WooCommerce sajta?


09.11.2022    16:11

Kako da poboljšate performanse svog WooCommerce sajta?

Da li želite da ubrzate performanse WooCommerce-a za svoju onlajn prodavnicu?

WooCommerce prodavnica koja se brže učitava poboljšava korisničko iskustvo i pomaže vam da povećate prodaju i konverzije.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako da poboljšate te performanse pomoću jednostavnih i praktičnih saveta.

 

Zašto je važna brzina sajta?

Jednostavno, važna je jer pomaže u poboljšanju korisničkog iskustva u vašoj online prodavnici.

Nedavna istraživanja su otkrila da pad brzine stranice od 1 sekunde uzrokuje gubitak od 7% konverzija i 16% smanjenje zadovoljstva korisnika.

Više od 73% korisnika će preći na vaše konkurente ako naiđe na spor web sajt. U osnovi, spora online prodavnica uzrokuje niže konverzije i smanjenu prodaju.

Takođe utiče na vaše WooCommerce SEO rangiranje. Brzina stranice je jedan od ključnih faktora koje pretraživači kao što je Google koriste za rangiranje sajtova.

Optimizacija WooCommerce-a za brzinu i performanse može vam pomoći da nadoknadite ove gubitke i poboljšate ukupne konverzije, prodaju i ocenu zadovoljstva kupaca.

S obzirom na to, pogledajmo kako da ubrzamo WooCommerce sa sledećim savetima.

 

1. Odaberite dobar hosting

Izbor pravog hosting provajdera je prvi korak u poboljšanju brzine vaše online prodavnice.

Hosting je mesto gde se čuvaju svi vaši WooCommerce fajlovi. Ukoliko vaš provajder hostinga nema dobru platformu, to degradira performanse samog sajta i iskustvo vaših kupaca.

Bez dobrog hostinga, svi ostali saveti za poboljšanje brzine i performansi neće raditi.

Ukoliko tek počinjete i potrebna vam je jednostavna online prodavnica, preporučujemo vam naše web hosting pakete od OPTIMUM+ paketa pa naviše. Jednostavno ćete moći da instalirate WordPress, uz priložena uputstva, a potom i WooCommerce.

 

2. Podesite keširanje za vašu WooCommerce prodavnicu

WooCommerce radi “preko” WordPress-a. Automatski generiše stranice kada korisnik poseti vaš sajt.

To znači da što više ljudi posećuje vaš sajt, to će duže držati vaš hosting server zauzetim.

Keširanje vam pomaže da rešite ovaj problem.

Umesto da generiše stranice u hodu, on vašim korisnicima servira statičnu kopiju koju je sačuvao.

WooCommerce

Ovo oslobađa resurse servera vašeg sajta, čineći ga bržim i prilagodljivijim.

Jedan od najboljih načina da dodate keširanje u vašu WooCommerce prodavnicu, je da instalirate WP Rocket. To je odličan WooCommerce plugin za keširanje koji je ujedno i potpuno prilagođen početnicima.

Jednostavno instalirajte i aktivirajte WP Rocket. Jednom instaliran, automatski će generisati keš memoriju i primeniti podešavanja vezana za vaš WooCommerce.

 

3. Ažurirajte WooCommerce 

WooCommerce često objavljuje nove verzije. Ove nove verzije ne samo da popravljaju greške i uvode nove funkcije, već i poboljšavaju performanse.

Tako da pobrinite se da je vaša WooCommerce verzija uvek ažurna.

WooCommerce

Međutim, WooCommerce se oslanja na WordPress i ceo sistem vaših tema i plugin-a. Samo ažuriranje WooCommerce-a ne znači da koristite najnoviji softver za svoju online prodavnicu.

Takođe ćete morati da se uverite da koristite i najnoviju verziju WordPress-a i da ste instalirali sve dodatke i ažuriranja tema.

Uvek je neophodno i da se uverite da ste napravili potpunu rezervnu kopiju svoje WooCommerce prodavnice pre nego što obavite ažuriranje.

 

4. Optimizujte slike proizvoda

Naravno, potrebne su vam slike proizvoda za razvoj vašeg poslovanja. Međutim, slikama je potrebno duže da se učitaju i utiču na brzinu vaše stranice.

Optimizacijom slika proizvoda možete značajno smanjiti njihovu veličinu bez gubitka kvaliteta. Ovo čini da se sve vaše stranice prodavnice, kategorije i stranice proizvoda brže učitavaju.

Postoji nekoliko načina za optimizaciju slika. Najpouzdaniji je da optimizujete slike pre nego što ih postavite na svoj WooCommerce sajt.

Većina softvera za uređivanje slika kao što je Adobe Photoshop omogućava vam da eksportujete slike.

Možete odabrati format slike (JPG, PNG, GIF) koji vam daje najmanju veličinu samog fajla.

Zatim možete smanjiti kvalitet, boje i druge opcije da biste dodatno smanjili veličinu.

Korišćenje softvera za uređivanje slika za smanjenje veličine fajla je najefikasniji način da poboljšate slike u vašoj WooCommerce prodavnici.

Međutim, možete koristiti i razne plugin-e za kompresiju slika da biste automatski prilagodili veličinu slika. Ovo vam omogućava da optimizujete slike proizvoda koje ste već postavili na svoju online prodavnicu.

 

5. Izaberite WooCommerce temu koja se brže učitava

Kada biraju teme za svoje WooCommerce prodavnice, mnogi početnici na kraju izaberu onu koja izgleda najlepše.

Razumemo razlog za to. Početnici smatraju da bi trebalo da dobiju temu koja ima sve funkcije koje žele da vide u svojoj prodavnici.

Ali to nije baš slučaj i odabir teme ne bi trebalo da funkcioniše tako.

WordPress teme imaju za cilj da kontrolišu samo izgled vaše web stranice i WooCommerce prodavnice, a ne da dodaju funkcije.

Kada birate temu, trebalo bi da tražite opcije kao što su izbor izgleda, šeme boja, podrška za WooCommerce, itd. Za funkcionalnost treba da koristite plugin-e i ekstenzije.

Odabir teme sa mnoštvom funkcija sličnih plugin-ovima može usporiti vaš sajt. Tema bi učitala mnogo dodatnog koda koji verovatno ni ne koristite.

Da biste saznali više, pogledajte naš članak o izboru savršene teme za vaš WordPress sajt.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da poboljšate brzinu i performanse vaše onlajn prodavnice.

Ukoliko vam se dopao tekst, podelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. A mi vam stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja u komentarima.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah