SR

Premium WordPress tema ili custom izrada sajta?


29.12.2021    16:12

Premium WordPress tema ili custom izrada sajta?

Statistika pokazuje da čak 28% malih biznisa nema sajt. U poslednje vreme, sigurni smo da su i oni shvatili koliko je važno da ulažu u prisustvo na internetu – usled pandemije, život je praktično migrirao na online kanale. Ako niste na vebu, to je kao da vas nema.

Dakle, ako ste odlučili da napravite vebsajt za svoj biznis, čestitamo! Možda ste zbunjeni pred izborom koji vam se nudi, ali opet čestitamo – to je znak da ste uključeni u proces, što povećava verovatnoću da budete zadovoljni rezultatom.

Jedna od najčešćih nedoumica kod vlasnika biznisa koji su u procesu kreiranja sajta upravo je ova iz naslova – premium WordPress tema ili custom izrada sajta?

Predstavljamo vam prednosti i mane obe opcije i dajemo pet predloga sjajnih WP tema ako one budu vaš konačni izbor.

Premium WordPress tema ili custom izrada sajta
Izvor: Pexels.com

Šta su to custom-made sajtovi, a šta premium WordPress teme?

Custom izrada sajta podrazumeva njegovo kodiranje od nule. Nemate gotovu temu koju prilagođavate svojim potrebama, već birate sve elemente i funkcionalnosti koje će imati vaš sajt. 

S druge strane, premium WordPress tema podrazumeva postojeću, redovno ažuriranu temu za koju se možete opredeliti ako procenite da odgovara vašim potrebama, a koja nudi više pogodnosti u odnosu na besplatne.

Ne postoji jedan univerzalni odgovor kada je u pitanju izbor između ove dve opcije: nekim biznisima će više odgovarati tema koju pravite sami od nule, dok će drugima premium tema biti baš kako treba. Jedno je sigurno, a to je da vam je vebsajt potreban.

Kako će on izgledati zavisi od vaših potreba i ciljeva, a naredna dva odeljka pomoći će vam da lakše donesete ispravnu odluku za svoj sajt.

 

Premium WordPress tema: za i protiv

Zašto bi se neko odlučio za premium WordPress temu? Evo nekoliko razloga.

 

1. Odlična je za ograničen budžet

Vlasnici malih biznisa često raspolažu ograničenim budžetom i moraju pažljivo da ga raspodele na različite zahteve koje donosi pokretanje biznisa. Premium WordPress teme su u tom slučaju bolji izbor, jer su jeftinije, a to se odnosi i na njihovo održavanje i ažuriranje.

 

2. Kreira se za kraće vreme

Kada odaberete već postojeću temu sa WordPressa, neće vam trebati mnogo vremena da pokrenete vebsajt. Ako kreirate mali sajt od samo nekoliko stranica, to možete učiniti čak i za manje od 24 sata. Naravno, kompleksniji sajtovi će zahtevati više vremena, ali to je i dalje malo objektivno gledano.

 

3. Nudi mnogo funkcionalnosti

Developeri koji razvijaju premium teme na WordPressu imaju u vidu da će njihove teme upotrebljavati veliki broj korisnika. Prema tome, oni se trude da ponude veliki broj funkcionalnosti kako bi ispunili svačije potrebe. Čak i ako ih ne iskoristite odmah, možete ih na svoj sajt dodati i kasnije.

 

4. Redovno se ažurira

Kako bi WordPress premium teme mogle da izdrže veliki broj korisnika i ponude nešto novo, u skladu sa razvojem tehnologije i tržišta, one se i redovno ažuriraju. To znači da možete da računate tehničku podršku ako naiđete na problem, kao i da neko konstantno radi na usavršavanju teme koju koristite.

 

5. Nije potrebno da imate posebne veštine

Ako se iole služite računarima i poznajete veb, vrlo lako možete da naučite mnogo o upravljanju temama WordPressu. Nakon početnih zadataka koje vam obavlja developer, možete nastaviti sami da održavate svoj sajt, da objavljujete blog postove i slično, jer dodavanje novih stranica nije suviše zahtevno, posebno kada postoji veliki broj tutorijala koji vam u tome mogu pomoći.

 

6. Možete proveriti ocene teme koja vam se dopada

Pre nego što definitivno odaberete temu, možete proveriti kako se ona rangira među korisnicima. Pogledajte i druge sajtove koji je koriste i pročitajte povratne informacije koje su vam dostupne. Važno je da iza teme stoji ozbiljan tim ili kompanija kako biste mogli da računate na pouzdanost sajta i podrške.

Ipak, WordPress teme, makar bile i premium, imaju i svoje nedostatke.

 

1. Uvek zavisite od treće osobe

Pošto uglavnom nemate komunikaciju jedan na jedan sa developerom, kao što je to slučaj kada direktno angažujete nekoga da vam napravi sajt, morate biti strpljivi i osloniti se na tim koji stoji iza teme. Oni su zaduženi da ažuriraju temu i popravljaju potencijalne bagove, pa tako i vaš sajt zavisi od njihovog angažovanja.

 

2. Tema nije automatski optimizovana za pretraživače

WordPress teme nisu automatski optimizovane za Google i druge pretraživače. To znači da morate da instalirate određene dodatke i posebno radite na tome da vaš sajt bude potpuno optimizovan za pretragu od strane vaših potencijalnih kupaca.

 

3. Uglavnom ima previše funkcionalnosti koje usporavaju sajt

Činjenica da tema uglavnom ima širok spektar korisnika ujedno je i mana premium WordPress tema. Previše funkcionalnosti može da ugrozi neke osnove aspekte kvalitetnog sajta, kao što je brzina učitavanja stranica.

 

4. Vaš sajt neće biti jedinstven

Znate kako dizajneri obično ne vole Canvu, aplikaciju pomoću koje se lako prave odlični vizuali? To je zato što, koliko god vi bili vešti, ipak koristite postojeće elemente koji nisu unikatni i drugi im mogu pristupiti. Slično je sa WordPressom. Iako premium teme nisu besplatne, dostupne su velikom broju korisnika. To znači da, uprkos personalizaciji, vaš sajt prosto neće uvek biti jedinstvenog dizajna.

Premium WordPress tema ili custom izrada sajta

Custom-made sajt: za i protiv

Postoji mnogo razloga zbog kojih biznisi biraju da grade svoj sajt od nule.

 

1. Celokupan dizajn potpuno zavisi od vas

Niste ograničeni stilom koji nudi određena tema, već sve elemente sajta krojite prema svojim željama i potrebama. Zajedno sa developerom birate dizajn i funkcije koje će sajt imati, od samog početka. Zbog toga će vaš vebsajt biti unikatan i verno će oslikavati vaš brend.

 

2. Developer vam je uvek dostupan za podršku

Za razliku od tima developera sa kojima često nećete moći da imate direktnu komunikaciju, kada zaposlite nekoga da vam kreira sajt, sa njim komunicirate jedan na jedan. Takođe, ne morate čekati da se sajt ažurira i održava kada tim autora teme to isplanira, već to za vas čini vaš developer kada se dogovorite.

 

3. Ovakvi sajtovi omogućavaju veću brzinu

Custom-made sajtovi su obično brži od postojećih tema jer vi birate samo one funkcionalnosti koje su vam potrebne. Nema dodatnih elemenata u kodu koji usporavaju učitavanje stranica bespotrebno jer se uopšte ne koriste.

 

4. Uvek možete dodavati nove funkcionalnosti

Još jedna prednost custom-made sajtova je skalabilnost. To znači da sajt može lako da raste zajedno sa vašim biznisom i da uvek možete u dogovoru sa developerom da dodajete nove funkcionalnosti koje su vam potrebne.

 

5. Sajt je automatski optimizovan za pretraživače

Sajtovi koji su izrađeni od nule optimizovani su za pretraživače od starta. Ne morate kasnije da dodajete posebne alate za optimizaciju, već od starta možete da gradite sajt čije će stranice Google lako indeksirati.

Mana kreiranja sajta na ovaj način nema mnogo, ali mogu da budu presudne, posebno za početnike.

 

1. Košta više

Logično, sajt koji u potpunosti kontrolišete, unikatan je i nudi funkcionalnosti koje kupljene teme nemaju koštaće više. Ukupna cena zavisi od toga šta je sve potrebno da postoji na vašem sajtu, ali računajući održavanje i redovno ažuriranje sajta, svakako na kraju ima višu cenu nego premium tema.

 

2. Potrebno je više vremena da se izradi

Kada izrađujete sajt od nule, potrebno je i više vremena da se proces završi. Potrebno je kodirati svaki element sajta, pa i dužina kreiranja sajta zavisi od njegove kompleksnosti, kao i cena. Ovaj proces se dodatno produžava ako ste prezauzeti drugim obavezama u firmi, pa vam treba po nekoliko dana ili nedelja da pregledate ono što vam developeri pošalju na odobrenje.

 

5 predloga odličnih WordPress premium tema za vaš sajt

Ako ste uzeli u obzir sve navedene faktore i odabrali premium temu za vaš sajt, evo pet predloga odličnih tema među kojima ćete sigurno naći nešto što odgovara vašem tipu biznisa.

 

1. Astra

Jedna od najboljih i najkorišćenijih premium WordPress tema. Preko 1,2 miliona sajtova širom sveta odabralo je baš ovu temu, a sudeći po tome koliko je responzivna, redovno se održava, pruža odlično korisničko iskustvo, a pritom ćete i lako naučiti da njom rukujete.

 

2. Avada

Jedna od najpopularnijih tema ikada, nudi preko 50 predefinisanih šablona.

 

3. Divi

Ako želite temu sa potpunom dokumentacijom, tako da znate da je vaš sajt siguran, Divi je sjajan izbor. Nudi i širok spektar alata uz pomoć kojih možete da izgradite bilo koji element koji vam je potreban na sajtu, iako je malo skuplja u odnosu na standard.

 

4. Balance

Ova jednostavna i elegantna tema je veoma fleksibilna i možda ne nudi toliko demo opcija kao Astra, ali je odlična za eCommerce sajtove. Nudi nekoliko opcija za početnu stranu, može se personalizovati i ima čak šest šema boja.

 

  1. 5. Extra

Iako na prvi pogled deluje kao magazin, ova tema može da se prilagodi bilo kom tipu sajta. Kompatibilna sa WooCommerce-om i laka za upotrebu, Extra tema je optimizovana, nudi širok izbor kada su u pitanju vebsajt elementi i nudi podršku 24/7.

 

Birajte najbolje za svoj biznis

Ne postoji jedno idealno rešenje za svaki tip biznisa.

U zavisnosti od toga da li kreirate sajt za agenciju, web shop ili neki drugi tip sajta, biće vam potrebne različite funkcionalnosti i elementi na stranicama, pa prema tome treba birati najbolji način na koji ćete kreirati sajt.

On, naravno, treba da bude i u skladu sa vašim budžetom i vremenskim rokom za izradu sajta, kao i sa prioritetima – optimizovanost, sigurnost, podrška? Izbor je na vama.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah