SR

7 pritajenih ubica vašeg CV-ja


01.12.2016    09:40

7 pritajenih ubica vašeg CV-ja

Bez obzira da li je u pitanju prodaja web hostinga, programerskih usluga ili voća i povrća na pijaci, pored pružanja kvalitetnih usluga, jedan od vodećih prioriteta svakog biznisa biće:

1. Pronalaženje novih klijenata
2. Negovanje postojećih klijenata.

A da biste ovo postigli na pravi način, potrebno vam je i, naravno:

3. Okupljanje kvalitetnog tima ljudi.

U našoj maloj studiji slučaja, sprovedenoj u procesu potrage za najboljim budućim kolegama, saznali smo mnogo. Ili bar dovoljno da možemo sa sigurnošću da vam ukažemo na neke od osnovnih problema zbog kojih, možda, još uvek niste pronašli posao koji želite.

Kao kompanija koja je već duže vreme na sceni, imamo prilike da, od prijatelja i saradnika, često čujemo kako nemaju koga da zaposle. Sa druge strane, u privatnim razgovorima često nailazimo na kukanje i negativan stav mnogih koji “ne mogu da pronađu posao, a slali su CV na stotine mesta”.

Ovaj tekst želimo da podelimo sa vama iz prve ruke, kako biste na budućim prijavama za posao povećali mogućnost da privučete pažnju poslodavca i budete pozvani na razgovor.

Posao je rastao, kao i potreba za proširenjem tima

Oglas za posao objavili smo na našem sajtu, Facebook strani i preko sajta Poslovi.Infostud.com

Zainteresovani su se javljali i preko društvenih mreža i preko našeg sajta, ali je sa Poslovi.Infostud.com pristiglo ubedljivo najviše prijava.

Iako je cena samog oglasa nešto veća, ispostavilo se da uopšte nismo pogrešili što smo tako oglasilii konkurs, kako smo nakon svega tri dana dobili preko 150 prijava – za jednu poziciju!

Zaključili smo i da je dovoljno da oglas traje sedam dana, jer je petnaest (što je minimalan broj dana trajanja oglasa na Infostudu) bilo predugo. Tako smo do kraja konkursa dobili čak 458 prijava, što je, složićete se, velika cifra.

Kada saberemo to sa prijavama koje su pristigle preko društvenih mreža i sajta, dolazimo do cifre od preko 500 kandidata za samo dve nedelje!

Ova cifra se odnosi na jednu nešto opštiju poziciju, tako da verujemo da bi broj prijavljenih kandidata sigurno bio drugačiji za nešto specifičnije pozicije.

U svakom slučaju bi neka naša opšta preporuka poslodavcima bila da investiraju u oglase za poslove. A iz našeg iskustva, Infostud se zaista pokazao kao prava adresa na čija vrata treba kucati za to.

Zadatak koji se postavio pred našim timom bilo je detaljno čitanje svih pristiglih prijava.

Danima smo se bavili ovim zadatkom.

Svaki CV, tj. svaki kandidat, je dobio našu punu pažnju. Takođe, svi naši trenutno zaposleni radnici, bili su uključeni u proces selekcije idealnog kandidata/kandidatkinje. Svako od njih ponaosob je bio pitan za mišljenje o našim izabranim favoritima među kandidatima, a njihovim potencijalno budućim kolegama.

Zašto? – Pa, zato što finalni odabir osobe koja će se priključiti našem timu na mnogo načina utiče i na njihov rad.

Što se tiče samih kandidata, dobili smo svakakve prijave, kako dobre, tako i loše. Svakog kandidata smo obavestili kroz par dana od prijave da li je odbijen ili ga pozivamo na razgovor. Da, odbijenica nije najprijatna vrsta obaveštenja koje treba poslati, a još manje za osobu koja je čita. Ipak, smatramo da je fer i pošteno obavestiti svakog kandidata blagovremeno o statusu prijave.

Šta nas je odbilo?

 

  1. Loše formatiran CV

Tekst koji se preklapa, podvučen tekst i tome slično. Sve to odaje utisak da osoba koja se prijavljuje na konkurs, ne vlada najbolje osnovama obrade teksta, što je nešto što se podrazumeva da znate u današnje vreme.  

Naša preporuka: šaljite CV u PDF formatu. Ukoliko dokument sačuvate u PDF-u, sigurno ćete izbeći odstupanja koje Word, OpenOffice, LibreOffice, Kingsoft i slični programi mogu napraviti. Dovoljno je, recimo, da napišete CV u OpenOffice, a poslodavac koristi Word, i šansa da se dokument prikaže drugačuje je jako velika. Čuvanje fajla u PDF formatu će eliminisati svaku mogućnost da do toga dođe.

 

  1. CV na engleskom jeziku

Naš oglas za posao je napisan na srpskom, zašto onda slati CV na engleskom?

Ukoliko uz CV na srpskom pošaljete i verziju na engleskom, to se može smatrati dodatnim plusem, ali ako neko pošalje CV samo na engleskom, kao što je veliki broj kandidata uradio, to odaje utisak da se kandidat uopšte nije potrudio da razmisli o tome na koji se konkurs zapravo prijavljuje. I da se nije, baš ni malo, potrudio da CV prilagodi oglasu za koji se prijavljuje, već je, eto, poslao isti CV koji je verovatno već poslao na desetine konkursa.

 

  1. CV bez fotografije

Brojne se debate vode oko ove stavke među rektruterima širom sveta. Bitno je da znate da fotografija u CV-ju nije neophodna. Ali može biti veliki plus. Evo zašto. U ogromnoj količini prijava koje smo dobili, one koje su sadržale fotografiju, značajno su nam pomogle u raspoznavanju kandidata na intervjuima i smanjilo mogućnost da se osoba pomeša sa nekom drugom istog imena i prezimena na Linkedinu ili Googlu. A kako ljudi danas, više nego ikada, bolje pamte kombinaciju vizuelnog i pisanog, prigodna fotografija uz biografiju može veoma pomoći da se baš vaša lakše izdvoji od ostalih.

 

  1. CV sa neprofesionalnom fotografijom

Da, fotografija u ovom slučaju poslodavcima može vrlo pomoći. Međutim, ukoliko su to fotografije sa svadbe, apsolventske večeri, u kolima, toaletu… – šansa da budete pozvani na razgovor se bez dileme, umanjuje za 100 posto. Ne morate unajmiti profesionalnog fotografa, ali, ukoliko već aplicirate za posao, bitno je da se predstavite na profesionalan način, kako bi poslodavac uopšte stavio vašu prijavu u razmatranje.

 

  1. Nepotpuni podaci u navođenju radnog iskustva

Za mnoge pozicije radno iskustvo nije neophodno. Mada, ukoliko već navedete da ste, na primer, od 2010. do 2013. godine radili kao marketing menadžer, a ne navedete gde i dodatno ukratko ne opišete šta su bili vaši konkretni zadaci, to ne izgleda nimalo profesionalno.

U ovakvim slučajevima, prijava će najverovatnije biti odbačena istog trenutka. Niko se neće truditi da izvlači informacije iz vas, pogotovo kada ste samo jedan od 500 kandidata koji se prijavi za istu poziciju.

 

  1. Neprofesionalna email adresa

Naravno, ovo nije presudno, ali ukoliko u CV stavite email adresu koja u sebi sadrži nadimke, nešto šaljivo i krajnje neprofesionalno, kao na primer: [email protected], recimo da šansa za dobijanje posla opada.

Otvaranje nove, dodatne email adrese danas je vrlo lako i ne zahteva mnogo vremena ni tehničkih veština.  Najbolje je da kreirate adresu u formi ime.prezime@vašprovajder.com.

Za one koji žele da ostave poseban utisak, registrujte domen i napravite jednostavan sajt. Sa tim, odmah je jasno da vodite računa o svom internet imidžu.

 

  1. Pravopisne i gramatičke greške

Iako već svi znamo da bi trebalo da obratimo pažnju na osnove pravopisa i gramatike jezika kojim se služimo, ipak ne možemo da se otmemo utisku da to mnogi još ne čine. Čak ni pri pisanju biografije koja bi trebalo da nas predstavi u najboljem svetlu. Povedite računa da vam se ne potkradu greške poput pisanja imena, prezimena ili imena kompanije malim početnim slovima.

U narednom tekstu ćemo podeliti naše iskustvo sa intervjuisanjem kandidata koji su ušli u uži krug. Saznaćete šta nas je privuklo, a šta odbilo.

Ne uzimajte ovaj tekst zdravo za gotovo – želeli smo da podelimo sa vama naše mišljenje i  “greške” koje su nas odbile.

S obzirom na to da za svaku poziciju dobijamo veliki broj prijava, a samo dvadesetak kandidata pozivamo na razgovor, složićete se da moramo biti malo stroži i obraćati pažnju i na sitnice.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Poštovani,

    Hvala na sugestijama i informacijama koje mogu da pomognu. Samo je primedba na tome da niste javili ljudima koji nisu prošli konkurs, odbijenica nije svima poslata.
    Dodatna sugestija i sa naše strane, moguće je da je slučajno izostavljeno, pa sa naše strane predlog da se dodatno proveri.
    Hvala.

    • Poštovanje Miloše,

      Upravo smo proverili na infostud-u Vašu prijavu, odbijenica je poslata 19.07.2016. 15:10 na Vašu email adresu. Moguće da je otišla u spam/junk. Najlepše hvala što nas pratite.

  • Pozdrav!
    Smatram da nemam ni jednu od ovih grešaka u svom CV-u. Slažem se da bi fotografija mogla biti bolja, ali razmišljam i da je uklonim jer je često osnov za diskriminaciju kandidata. Dobila sam negativan odgovor od vas i sigurna sam da je tako jer moje radno iskustvo ne odgovara potrebama vaše kompanije i da je bilo kvalifikovanijih kandidata od mene.
    Svesna sam da ste ovaj post napisali jer želite da imate neki sadržaj na blogu, ali iz pozicije nekog ko očajnički traži posao i želi da se mrdne od poslova za koje je prekvalifikovan a primoran da radi, upućivanje na ovaj post posle negativnog odgovora je malo uvredljivo.
    Znam da nemate lošu nameru, ali nadam se da možete da se stavite u poziciju kandidata na tržištu rada u kom se nalazimo i da razumete šta hoću da kažem.

    Milica

    • Zdravo Milice,

      Email smo poslali svim kandidatima koji su se prijavili, to ne znači da je Vaš CV imao neki problem, naprotiv on je sasvim korektan, ali naravno uvek ima mesta za napredak. Ovo je par stvari koje su nama zasmetale, dakle iznosimo naše mišljenje, koje na kraju krajeva ne morate prihvatiti. Zaista smo se potrudili da ispoštujemo svakog kandidata, a za poziciju koju smo raspisali javilo se preko 500 kandidata gde zaista odlučuju nijanse. Verujte, ni nama nije jednostavno.

      Želimo Vam puno sreće u apliciranju i pronalaženju posla koji želite i zaslužujete!

  • Svaka vam čast na ovom tekstu i na tome što ste zaista jedna od retkih kompanija u našoj zemlji koja obaveštava sve potencijalne kandidate o rezultatima selekcije. Nažalost, ja nisam prošao ali mi je drago što ste izdvojili vreme i obratli se svima nama koji nismo primljeni i ukazali nam na potencijalne greške.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah