SR

Zašto morate imati responsive web stranicu?


18.01.2021    15:49

Zašto morate imati responsive web stranicu?

Sa sve većom upotrebom mobilnih uređaja prilikom surfovanja netom učinili biste sebi veliku štetu ako vaš sajt nije dizajniran da reaguje i prilagodi se kako mobilnim, tako i drugim uređajima.

Jedan od brzih načina da to postignete je korišćenje responsive dizajna za vaš web sajt. U daljem tekstu pričaćemo o tome šta je responsive dizajn i zašto je toliko važan 😊

 

Šta je responsive dizajn? 

U osnovi, responsive dizajn je način kreiranja web sajta tako da se njegov sadržaj i elementi automatski prilagođavaju veličini ekrana na kojem se gleda. Krajnji cilj responsive dizajna jeste da se izbegne nepotrebno menjanje veličine, pomicanje ili zumiranje koje se javlja na sajtovima koji nisu optimizovani za različite uređaje.

Napomena: Responsive web stranica razlikuje se od one prilagođene samo mobilnim uređajima.

Sajt prilagođen mobilnim uređajima će svakako izgledati dobro na mobilnim uređajima, ali će možda ima problema na uređajima veće rezolucije. Sa druge strane, responsive dizajn omogućava vašem sajtu da se prilagodi veličini bilo kog ekrana. Tako da se recimo može gledati na računaru, telefonu, tabletu, itd. i korisnici neće primetiti nikakvu razliku u izgledu sajta na svom ekranu.

Dalje, postoje brojne prednosti korišćenja responsive dizajna, a ovde ćemo razmotriti neke njih 👇🏻

 

1. Niži troškovi 

Mnogi i danas kreiraju dve verzije jednog sajta, i to jedan za korisnike računara i jedan isključivo za korisnike mobilnih uređaja. Održavanje dve verzije vašeg sajta može biti skupo i ne tako praktično. Korišćenjem responsive dizajna možete uštedeti novac uklanjanjem troškova plaćanja za mobilnu verziju. Potrebno je samo da uložite u jedan dizajn sajta kako biste privukli posetioce sa svih uređaja.

 

2. Lakše održavanje i fleksibilnost

Kada imate responsive web sajt, možete brzo i lako da unesete promene. Ne morate da brinete o promenama na dve različite verzije sajta. Ovo je velika prednost kada samo želite da npr. napravite brzu promenu dizajna ili popravite grešku u kucanju i to morate učiniti samo jednom.

 

3. Poboljšano korisničko iskustvo

Korisničko iskustvo je presudno za vlasnike web sajtova. Naravno, želite da se ljudima vaša stranica dopadne i da mogu lako da je koriste kako biste ih ubedili da se vrate. Ako neko posećuje vaš sajt preko mobiilnog uređaja, a učitavanje traje predugo, tekst na stranicama je izmešan, a vaše slike nemaju odgovarajuću rezoluciju, to može učiniti da vaš biznis deluje neprofesionalno.

Niko ne želi da sarađuje sa nekim ko deluje neprofesionalno. Ali responsive dizajn, koji nudi mnogo bolje korisničko iskustvo, vam može pomoći da ubedite ljude da pruže priliku vašem biznisu. Budući da neće biti potrebe za zumiranjem i prevlačenjem stranica u potrazi za potrebnim informacijama, sadržaj će se pregledati brže, a ukupan utisak koji korisnici imaju biće mnogo pozitivniji.

 

4. Poboljšanji SEO

SEO (Search Engine Optimization) je strategija koju mnogi koriste kako bi poboljšali svoje rangiranje na Google pretraživaču. Što ste bliže vrhu pretrage, to je veća šansa da će vas potencijalni kupci pronaći.

Responisve dizajn vam i ovde može pomoći, jer Google daje prednost sajtovima prilagođenim i mobilnim uređajima. U kombinaciji sa drugim SEO faktorima, ovakav dizajn vam može pomoći da se visoko rangirate prilikom pretrage.

 

5. Jednostavo upravljanje

Većina biznisa, posebno oni manji, nemaju puno vremena da stalno ažuriraju svoj web sajt. Umesto da morate da angažujete dizajnera (što vam predstavlja još dodatnih troškova) koji će se baviti vašim sajtom, responsive dizajn vam omogućava da promene unesete sami, brzo i lako.

Pored toga, sa samo jednom verzijom sajta, biće mnogo lakše upravljati ostalim elementima vašeg marketinga. Nikada nećete razmišljati o tome da li bi trebalo da na društvene mreže postavite link ka verziji sajta za mobilne uređaje ili računare ili da li će svi linkovi za redirekciju raditi i odvesti korisnike na pravu lokaciju.

Dakle, korišćenje responsive dizajna može vam uštedeti puno novca, vremena za održavanje i takođe vam pomoći da dugoročno zadržite više klijenata. Ovo je svakako nešto o čemu bi trebalo razmisliti. 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah