SR

WordPress trendovi za 2018. godinu


06.07.2018    11:59

WordPress trendovi za 2018. godinu

Bili mi perfekcionisti ili malo manje OCD minimalisti, prečesto poželimo da unapredimo po nešto na našem sajtu, ne bi li posetiocima bilo lakše da se kreću kroz njega, da jednostavnije poručuju hosting ili registruju domen, da im sve informacije budu stalno dostupne i ažurne — sve u svemu, da poboljšamo korisničko iskustvo.

A, u ovom onlajn svetu u kojem živimo, promene su neretke i često neplanirane, a želja da se isprate trendovi je konstantno prisutna.

Kako bismo bili u mogućnosti da unapredimo svoj sajt, potrebno je da budemo svesni svih ovih promena i na vreme ih primenimo.

Kako smo već na pragu letnjih odmora a jul je već uhvatio zalet, pomislili smo da je fin trenutak da vas podsetimo na WordPress trendove koji su aktuelni ove godine.

 

Dizajnerski fokus: mobilni uređaji

Mobilni uređaji, bez ikakve sumnje, već godinama predstavljaju trend kom se web dizajneri okreću — s obzirom na to da mobilni saobraćaj već kontinuirano pobeđuje računare. Ova činjenica nas sve tera na razmišljanje i jasnu promenu fokusa.

Prenosni uređaji i smart telefoni su se već uveliko pokazali kao jedni od primarnih alata za surfovanje i web pretragu, a ne sumnjajte — u narednom periodu će nastaviti sa kontinuiranom potražnjom. Ovo je veoma bitno prilikom kreiranja i dizajniranja sajtova, jer je potrebno obratiti posebnu pažnju da pregled bude prilagođen ekranima mobilnih telefona.

Push notifikacije?

Notifikacije su, u prethodnoj godini, zasigurno predstavljale važan marketing kanal, i to sa pravom, zbog instant informisanja krajnjeg korisnika što predstavlja i vid mini evolucije marketinga koji se brzo usvojio. Tokom 2017. godine, primetili smo da sve više i više sajtova primenjuje ovaj koncept koji se, na kraju, pokazao veoma korisnim.

Štaviše, zbog svih prednosti koje ovaj pristup donosi, kao što su odličan pretraživač, podrška za uređaje, odlična optimizacija za mobilne uređaje, veći procenat klikova nego na “klasičnim” mejl servisima, i tako dalje, očekuje se da push notifikacije budu zastupljene, više nego ikad, u 2018. godini.

 

Ilustracije + grafički dizajn

Žimo previše brzo i svi žele da saznaju što više informacija za što kraće vreme. Mnogi kažu da ih čitanje umara i štaviše — da im to, u onlajn svetu, predstavlja potpuno gubljenje vremena.

Zbog toga je zlatno pravilo za kreiranje dobrog online sadržaja — jak vizuelni prikaz. Složićete se da za maltene jedan pogled na sliku treba daleko manje vremena nego i najkraći tekst, a da ne govorimo o tome da može da prenese mnogo više. Pored toga, ukoliko govorimo i o rangiranju sajtova na pretraživačima, dobro optimizovana slika pospešuje celokupnu SEO vrednost.

Ipak, zameniti tekst slikom nije dovoljno. Korisnici traže sadržaj koji je prilagođen njihovim potrebama i onaj koji nije generički, već jedinstven. Ništa revolucionarno ovde nismo rekli, ali je ovo izazovnije primeniti u praksi. Dakle, stvorite nešto unikatno i kreativno i sadržaj koji će vaši korisnici moći da zapamte.

Animacija vlada

Napredna tehnologija već sada omogućava web dizajnerima da idu korak ispred od konvencionalnih i statičkih vizualnih efekata, kako bi vlasnici sajtova mogli da unaprede svoj sadržaj.

Animacije i gifovi nalaze svoje mesto danas na mnogim WordPress sajtovima, ali se očekuje da vremenom postanu još prihvaćenije i tražene od strane korisnika.

 

Sve mi boje lepo stoje

Ako ste već neko vreme na internetu, verovatno ste čuli da bi vaš sajt trebalo da se drži tzv. web secure boja, koje nisu preterano upadljive. Ipak, pogledi se sada menjaju, pa su i dostupne boje dosta živahnije i šarenolike. Napretkom tehnologije i ekrana koji nam omogućavaju da sve te boje vidimo u visokoj rezoluciji, više različitih nijansi prija našim očima, pa vas savetujemo da, ako već niste, “uveselite” vaš sajt u tekućoj godini.

Asimetrija i nepravilni okviri

Danas se sajtovi posećuju sa različitih platformi, počevši od velikih HD televizora do malih ekrana na smart telefonima. S obzirom na to da se vaš sajt neće prikazivati samo na jednoj vrsti uređaja, preporučljivo je da kreirate sadržaj koji će moći da podrži različite platforme. Isto tako, nema potrebe da se pridržavate jednog određenog tradicionalnog okvira. Eksperimentišite, testirajte, rizikujte… Do kraja godine je ostalo jos par meseci, a asimetrični izgledi su sve popularniji i popularniji.

 

“Debeli” fontovi i velika slova

Već tokom 2017. godine, velika slova i jaki i debeli fontovi su bili jedni od najpoznatijih trendova na WordPress-u. Štaviše, zahvaljujući činjenici da je sada većina fontova prilagođena više različitih uređaja, velika slova mogu da funkcionišu bez vizuelnih greški.

Takođe, veći fontovi istovremeno omogućavaju više beline na samom sajtu, pa su zato čitkost i angažovanje od strane korisnika, na visokom nivou. Ovo je velika prednost, pogotovo danas, a mi verujemo da će ovaj vid tipografije nastaviti da se koristi i u 2018. godini.

 

Mikro-interakcije?

Da li ste uopšte čuli za ovaj termin? Mikro-interkacije predstavljaju suptilne efekte za obavljanje različitih zadataka na sajtovima. Odličan primer za ovo je, recimo, Facebook.

Takav vid interakcija je veoma bitan i korisan, kako daju mogućnost korisnicima da budu u direktnoj komunikaciji sa sadržajem na sajtovima, ali u potpuno novom kontekstu.

Ipak, veruje se da će ostatak 2018. godine doneti dosta povratnih infrormacija online biznisima u vezi sa korisničkim iskustvom. Ovo je dobro, jer neće biti potrebe za ponovnim učitavanjem stranica i sličnih  zamornih radnji.

 

Pogled u budućnost

Predviđanje trendova nije nauka, te ne možemo zasigurno reći šta će biti aktuelno, kao ni da li će određene radnje pravilno odigrati svoju ulogu i podići biznis na nov nivo. Zahvaljujući stručnjacima iz industrije, ovi trendovi su predviđeni sa velikim razlogom i zasigurno ih ne smemo ignorisati.

Naravno, tek nakon završetka ove godine, moći ćemo da se vratimo u prošlost i vidimo gde smo grešili, a gde bili u pravu.

Budite pametni, testirajte i konstantno pratite trendove industrije!

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah