SR

Šumadijske jabuke na trpezama bliskog i dalekog istoka


16.01.2023    15:27

Šumadijske jabuke na trpezama bliskog i dalekog istoka

Predstavljamo vam serijal epizoda u kojima ćemo vam prezentovati uspešne poslovne priče naših klijenata. Na taj način približićemo vam specifičnosti različitih grana preduzetništva i industrija, kao i izazove sa kojima se naši partneri suočavaju.

Imaćete priliku da se upoznate sa različitim brendovima i pričama preduzetnika iz Srbije, a u svrhu promocija domaćeg preduzetništva i biznisa naših klijenata.

U prvoj epizodi imate priliku da upoznate kompaniju Terra Optima iz Topole, tom prilikom razgovarali smo sa Milošem Jokićem, osnivačem i direktorom.

 

Gde se Vaša kompanija nalazi danas?

Terra Optima je pre svega kompanija koja se bavi proizvodnjom jabuka na površini od 60 hektara i višanja na površini od 40 hektara. Nase plantaže okružene su planinama Rtanj i Ozren u srcu netaknute prirode na teritoriji opštine Sokobanja. 

Terra Optima je od 2019. ostvarila strmoglav rast u svakom segmentu poslovanja. Naime, do tada, kompanija se bavila isključivo primarnom proizvodnjom jabuka i osim velikog truda za najvišim kvalitetom koji je uslovljen najmodernijim tehnologijama u proizvodnji, nije bilo previse prostora za dalji napredak. 2019. godine odlučili smo se za hrabar korak investicije u skladišni kapacitet i pre svega u opremu za sortiranje i pakovanje voća. Na taj način smo povećali konkurentnost na tržištu, a naši proizvodi su postali dostupniji nego pre toga. 

  1. Koja su primarna tržista na koja plasirate Vaše proizvode? 

Pre svega, tu je tržiste bliskog istoka, odnosno golfskog zaliva, zatim tradicionalno Ruska Federacija, za odredjene proizvode i zemlje EU, ali u prethodnom periodu primećujemo veliki napredak i svest potrošača za kvalitetom voća i u našoj zemlji, te nam je tržište Srbije sve značajnije. Zanimljivosti radi, naša jabuka završila je na trpezama Maldiva, Malezije, Indije, Bangladeša i mnogih drugih dalekih zemalja. 

 

Koji su Vam bili najveći izazovi do sada?  

Izazova je jako puno. Pre svega, bitno je naglasiti da je voćnjak kako mi volimo da kažemo fabrika pod otvorenim nebom. Da li je u pitanju mraz, grad, suša i druge nepogode koje utiču na kvalitet proizvoda. Sa druge strane, poslujemo u veoma nestabilnom periodu i bez sumnje mogu reći da je ovo jedna od industrija koja je najviše pogodjena ratom u Ukrajini, s obzirom da je pre samog rata udeo izvoza u Rusku Federaciju bio preko 50%. To je sa sobom pokrenulo i druge izazova, kao što je nabavka repromaterijala, logistika i slično. 

  1. Šta vidite kao Vašu kompetitivnu prednost u odnosu na druge kompanije u našoj zemlji?

Pre svega, fleksibilnost. Veličina naše kompanije, koja nije prevelika, ali takodje ni premala dopušta nam da budemo fleksibilni prema svojim klijentima i ispunimo različite zahteve u vidu kvaliteta, ambalaže i slično. Takodje, pokušavamo da razmišljamo out of box iako je ovo poprilično linearna industrija, pa je od tuda nastao i naš novi proizvod Optima Mix.

  1. Gde vidite Vašu kompaniju za 5 godina? 

Vidim je kao lidera na domaćem tržištu svezeg voća i kao i dalje pouzdanog partnera naših kupaca iz inostranstva. 

 

  1. Na koji način vršite promotivne aktivnosti, s obzirom da ste B2B orijentisani? 

Pre svega učešćem na sajmovima širom sveta. Tu veliku podršku imamo od strane PKS i trudimo se da istu opravdamo. Naravno, sajam i upoznavanje potencijalnih kupaca je samo prvi korak. Veoma smo svesni važnosti digitalnih medija, te se jako trudimo da naš web sajt izgleda u skladu sa brand imageom kakav želimo da napravimo. Iako je osnova B2B, trudimo se da, pre svega potrošačima u Srbiji, približimo naše proizvode kroz društvene mreže i tu bih izdvojio instagram kao primarni kanal koji koristimo.

  1. Premda ste pretežno orjentisani inostranom tržištu koliko značajnu ulogu igra pouzdan hosting partner za održivost Vašeg poslovanja?

Sajt je prvi utisak, uvodna reč koju ljudi imaju o Terra Optimi pre nego što nas i upoznaju. S obzirom da uglavnom poslujemo sa strancima, online prisutnost je od velike važnosti. Ulazeći u treću godinu rada sa UNLIMITED.RS timom uverili smo se da je web sajtu i nama veoma bitna email komunikacija na najvišem nivou. Jako smo zadovoljni sto ćemo mi rasti zajedno sa njima.

Web prezentacija:  terraoptima.rs

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah