SR

Razlika: VPS vs. Cloud serveri


02.08.2018    10:44

Razlika: VPS vs. Cloud serveri

Virtual Private Server

Verujemo da je ovaj izraz, za većinu vas, poprilično poznata informacija: VPS je skraćenica od Virtual Private Server.

U suštini, VPS predstavlja virtualnu mašinu koja je dostupna za zakup od strane web hosting provajdera. Ono što VPS radi jeste da upravlja sopstvenom i nezavisnom kopijom jednog operativnog sistema, a pored toga, određeni korisnici mogu da imaju veće, tzv. superuser pristupe na tom operativnom sistemu.

Virtuelni privatni server funkcioniše na principu nezavisnog namenskog servera koji takođe može da sadrži i druga virtuelna okruženja. Pored toga, korisnici imaju administrativna pravna na svoj VPS, pa, samim tim, i mogućnost da instaliraju sopstvene instance različitih aplikacija, kao što su MySQL, Apache i PHP.

Privatni cloud

Privatni cloud zapravo predstavlja poseban model cloud rada na računaru. Podrazumeva posebno i sigurno okruženje, zasnovano na oblaku (cloudu) u kom samo određen korisnik može da radi i vrši promene.

U poređenju sa drugim modelima koji rade na principu clouda, ovi koriste osnovne fizičke resurse rada na računaru koji obezbeđuju dovoljnu računarsku moć kao uslugu u virtuelnom okruženju. Dobra strana ovoga je ta da je cloud dostupan samo jednoj organizaciji, zbog čega ona ima veću kontrolu i privatnost.

Razlike između VPS i privatnog Clouda:

1. Virtuelni privatni server je, u stvari, jedan fizički server, podeljen između ograničenog broja korisnika, dok privatni cloud koristi distribuirane resurse korišćenih sa više različitih fizičkih servera.

2. Druga razlika između VPS-a i privatnog clouda je lokacija hardvera. Virtuelni privatni server je uglavnom hostovan na mestu na kom se ne nalazi ta hosting kompanija, ili kod nekog trećeg web hosting provajdera. Nasuprot tome, privatni cloud se nalazi na licu mesta ili u data centru (centru za podatke).

3. VPS zahteva više mehaničkog rada, pa zato, na primer, ako želite da nadogradite svoju uslugu, potrebno je da to učinite ručno, pošaljete upit našoj tehničkoj podršci, ili da obavite telefonski poziv sa tim zahtevom. Zato se kaže da je privatni cloud pogodniji i digitalniji, pošto su kontrolni paneli clouda izgrađeni na taj način da se promene vrše brzo i pouzdano.

4. Još jedna veoma bitna razlika je u tome da je privatni cloud znatno skuplji, kada je reč o hardverima, jer ćete uz njega imati puno skrivenih troškova oko instalacije, podešavanja i održavanja. S druge strane, virtuelni privatni server je jeftiniji od clouda, a neretko i od namenskog hosting servera (dedicated servera). Stoga, u smislu troškova i odabira povoljnije opcije, VPS pobeđuje svaki put.

5. Kod VPS-a se ne događaju trenuci pristupa podataka između različitih VPS klijenata na tom određenom deljenom serveru. Oni se čuvaju odvojeno, dok u privatnom oblaku, ako je fizički server oboren, dalje korišćenje se nastavlja bez prekida, jer se serveri clouda migriraju na drugi fizički server.

6. Virtuelni privatni serveri nisu promenjivi, jer se skladištenje podataka bazira na ograničenjima jednog fizičkog servera. Dakle, kada jednom ispunite maksimalni kapacitet VPS-a, jedino rešenje je da kupite dodatni prostor ili nađete alternativno rešenje. Ipak, ovo može potrajati više sati, a vreme prekida rada, zbog neophodne migracije podataka, čak i nekoliko dana. S druge strane, privatni cloud serveri su veoma prilagodljivi, a promene su vidljive gotovo u istom trenutku!

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah