SR

PHP 7.4 je tu! Šta nam novo donosi?


18.12.2019    15:35

PHP 7.4 je tu! Šta nam novo donosi?

PHP 7.4 je stigao 28.11.2019. a od prekjuče je dostupan svim našim korisnicima, bez obzira koji paket imaju ili na kom su serveru. Mi smo se potrudili da ne čekate duže od 20 dana novu verziju PHP-a.
Ova vest naravno važi za Shared web hosting usluge, dostupnost nove PHP verzije na VPS i Dedicated serverima zavisi od instaliranog softvera.

 

Šta je novo?

PHP 7.4 je veliki korak kada govorimo o poboljšanju performansi i čitljivosti koda. Po našim testovima, nova verzija je brža u proseku 20% u odnosu na 7.3, što nikako nije zanemarljivo. Dodajmo i činjenicu da nova PHP verzija ima smanjenu potrošnju memorije te pomoć za programere u vidu integrisanog CLI moda, dovoljno razloga da razmatrate upgrade.

Stigla je i podrška za:
Typed Properties
Arrow funkcije
Weak References
– Propagiranje operatora u array expression
– Preloading
– Covariant Returns i Contravarian Parameters

 

Kompatibilnost

– Register_globals, magic_quotes i safe_mode je uklonjen
break/continue $var sintaksa je obrisana
– Promene u array_merge

 

Kako da svoj sajt prebacim na PHP 7.4?

Uputstvo za upgrade možete pročitati ovde. Dakle, sve obavljate u par sekundi jer je PHP selector omogućen na svim paketima.

Šta sve može krenuti po zlu? Praktično ništa jer sve možete rešiti kroz par minuta, prebacite PHP verziju sa starije na 7.4 i proverite da li sajt normalno funkcioniše. Ako postoje ozbiljne greške, a svi pluginovi su ažurirani na najnoviju verziju, vratite na verziju PHP-a na kojoj je sajt bio.

Ukoliko imate veoma posećen sajt, proverite kompatibilnost sa CMS-om, pluginima ili promenu radite u satima kada nema saobraćaja. Kompatibilnost zavisi od toga na kojoj platformi sajt baziran, najnovije verzija WordPress-a i Joomle podržavaju PHP 7.4 u potpunosti, ali određeni pluginovi koji retko izbacuju ažuriranja mogu biti problem.

 

Benchmark rezultati

Testiranja brzine koje je sproveo centminmod.com potvrđuju činjenicu da je PHP 7.4 brži od PHP 7.3 neznatno više od razlike između 7.2 i 7.3.

Iako svi željno isčekujemo PHP 8.0 koji stiže početkom 2021, a koji će doneti veće razlike u brzini, nova verzija je ispunila naša očekivanja te donosi niz benefita koje trebate iskoristiti.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah