SR

Optimizacija WordPress sajta brisanjem revizija


21.09.2017    15:40

Optimizacija WordPress sajta brisanjem revizija

Sve promene na stranicama i postovima na WordPress sajtovima su uslovljene i generisanjem revizija. Revizije nisu tu tek onako, bezbroj puta su nas spasile, jer uvek možemo da jednostavno vratimo ukoliko se nešto slučajno obriše sa stranice ili članka. Isto tako, pored loših pluginova, oni su najveći generator “đubreta” na WordPress-ovim bazama. Zamislite da pišete članak od 2000 reči teksta i izvršite nekoliko promena, pa tako mesecima, godinama. Na primer, sajt koji ima 1000 stranica i prosečno 15 revizija, bespotrebno kreira 15.000 unosa u bazu. Ovo se dešava češće nego što mislite. Međutim, imamo rešenje koje će učiniti da vaš sajt prodiše.

Potrebno je samo pratite korake koje ćemo detaljno opisati.

Najjednostavnija optimizacija WordPress revizija je uz pomoć efikasnog WordPress plugina Optimize Database after Deleting Revisions. Možete ga preuzeti pa instalirati preko WP Admin interfejsa, ulaskom u Plugins > Add New  ili jednostavnije potražiti preko WP repozitorijuma tj. na istoj strani gde uploadujete plugin. Dovoljno je da ukucate ime plugina i kliknete na Install  pa nakon toga Activate.

Sada smo instalirali plugin i pokrećemo ga ulaskom u Settings > Optimize Database

 

Kliknite da uvećate

Screenshot koji vidite može da se neznatno razlikuje, ali u principu je preporučljivo da označite kao što je to urađeno na screenshot-u iznad. Čekirajte post i page, trashed items, spammed items, optimize InnoDB tables. Poslednja stavka dodatno optimizuje bazu, kao što to radite preko phpMyAdmin-a.

Ono što je ovde važno je upravo stavka Delete revisions older than koja označava brisanje svih revizija starijih od dana koliko unesete. Preporuka je da to ne bude 0, jer možete ostati bez eventualno korisnih revizija za nedavno objavljene članke. Ukoliko imate blog ili portal koji svakodnevno objavljuje vesti, upišite 30, a ukoliko retko kada imate neke promene upišite 90 ili 180.

Alternativno možete koristiti opciju Maximum number of – most recent – revisions to keep per post / page
koja uklanja više od broja revizija koje izaberete.

Table koje želite da optimizujete ne smeju da budu čekirane, dakle ostavite ih kao na slici – odčekirane.

Sačuvajte podešavanja klikom na Save Settings  pa kliknite na Go To Optimizer. Na sledećem koraku kliknite na Start Optimization i sačekajte da se proces završi.

Nakon 10-tak sekundi dobićete rezultat koliko ste prostora uštedeli i koje tabele su dodatno optimizovane.

Osim što ćete sada imati značajno manju bazu, a da niste ništa izgubili osim nevažnih revizija, vrlo je verovatno da će se i neki delovi sajta otvarati brže, koliko tačno to može biti u procentima teško je reći.

Ovaj plugin možete obrisati nakon ove radnje i po potrebi ponovo instalirati, tek za 6 – 12 meseci.

 

Postoji li način da limitiram broj revizija?

DA. Ovo bi bilo dugotrajnije rešenje i više nego jednostavno je implementirati.

Otvorite wp-config.php fajl i ispod $table_prefix  unesite kod

define(‘WP_POST_REVISIONS’, 3);

Gde je broj 3 ustvari maksimalni broj revizija koje se čuvaju. Taj broj može biti već i manji, sami procenite šta vam odgovara.

Možete i potpuno onemogućiti čuvanje revizija, ubacivanjem koda (ne preporučujemo ovu radnju)

define(‘WP_POST_REVISIONS’, false);

I naravno, ono što uvek savetujemo, obrišite pluginove i teme koje ne koristite. Sve najbolje od @unlimited.rs tima.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah