SR

Magento ili WooCommerce – koji je bolji?


09.08.2023    15:23

Magento ili WooCommerce – koji je bolji?

Magento i WooCommerce su dve od najpopularnijih opcija na tržištu elektronske trgovine. Obe vam pružaju mnoge prednosti, kao što su jednostavno prilagođavanje, visok nivo bezbednosti, snažne performanse i širok spektar funkcija.

U našem detaljnom poređenju Magento vs. WooCommerce, analizirali smo pružaoce usluga u nekoliko kategorija, kao što su bezbednost, skalabilnost, performanse, podrška i rangiranje na pretraživačima. Zato ćemo dublje istražiti ove platforme i videti koja bi mogla biti bolja za vaš posao!

 

Pregled Magenta i WooCommerce–a

 

Magento je open-source platforma za elektronsku trgovinu sa ugrađenim PHP-om, što vam omogućava da prodajete bilo šta online. Danas podržava preko 267.000 web sajtova koji imaju koristi od njegovih jedinstvenih funkcija, kao što su različite opcije prilagođavanja i besprekoran rad sa alatkama trećih strana poput Magento Shipping Services od PluginHive.

Na UNLIMITED.RS u sklopu web hosting paketa nudimo jednostavan, jednim klikom aktivirajući instalater za Magento, kao i druge različite funkcije koje ga čine jednostavnim za početak. Bez obzira da li pokrećete novu online prodavnicu ili upravljate većom, mi podržavamo Magento na svim našim web hosting planovima!

WooCommerce je visoko rangirani WordPress baziran plugin za elektronsku trgovinu koji podržava preko 5 miliona web sajtova i besprekorno funkcioniše sa WordPress-om i njegovim hiljadama tema. Pored toga, njegov open-source softver vam omogućava da kreirate vizualno privlačne web sajtove i blogove i poboljšate vašu eCommerce prodavnicu.

 

Detaljno poređenje Magenta i WooCommerce-a

 

Sa Magento-om i WooCommerce-om, vaša eCommerce prodavnica može privući hiljade kupaca na najpopularnijim globalnim tržištima kao što to rade i eBay, Amazon ili Etsy.

Međutim, iako obe platforme pružaju fantastične online prodavnice, Magento i WooCommerce imaju nekoliko razlika koje čine da jedna od njih bude bolja.

 

Performanse

Brzina i dostupnost vašeg veb sajta su ključni za uspeh, jer mogu privući ili frustrirati vaše kupce. Sporo učitavanje i česte prekide mogu dovesti do lošeg korisničkog iskustva, smanjenja saobraćaja na stranici i narušavanja rangiranja vašeg web sajta na pretraživačima.

Magento dolazi sa različitim funkcijama koje poboljšavaju performanse vašeg web sajta, kao što su potpuno keširanje stranica, optimizacija slika, GZIP kompresija i minifikacija CSS-a. Sve ove funkcije igraju značajnu ulogu u održavanju većeg saobraćaja i smanjenju vremena učitavanja.

Kako WooCommerce dolazi sa različitim temama i plugin-ovima, možete lako pristupiti temi optimizovanoj za brzinu ili pluginu koji nudi odloženo učitavanje slika, kompresiju fajlova i keširanje koje će smanjiti vreme učitavanja. Osim toga, možete povećati limit memorije za WordPress, što će efikasno rukovati velikim brojem poseta i pružiti korisnicima brzo iskustvo elektronske trgovine.

Ako se odlučite da vašu Magento prodavnicu hostujete kod nas, garantujemo vrhunske performanse zahvaljujući čistom SSD skladištenju i LiteSpeed Web serveru te naprednom file i objektnom keširanju.

 

Bezbednost

Bezbednost veb sajta je od suštinskog značaja za zaštitu vašeg sajta i podataka kupaca od cyber napada. Takođe, privući ćete više kupaca ako imate visoko bezbednu web stranicu, jer uvek traže visoku zaštitu za svoje podatke.

Magento ima ugrađene bezbednosne funkcije, kao što su redovni bekapi i snažni alati za upravljanje lozinkama koji poboljšavaju same lozinke, sprečavaju clickjacking napade i cross-site scripting napade i poboljšavaju dozvole fajl sistema. Takođe, novije Magento verzije dolaze podrazumevano sa Dvo-faktornom autentifikacijom (2FA).

S druge strane, WooCommerce je visoko bezbedan zahvaljujući WordPress jezgru. Osim toga, dolazi sa bezbednosnim praksama kao što su šifrovanje osetljivih podataka, dvofaktorni proces autentifikacije, implementacija zaštitnih zidova i redovno praćenje i otklanjanje ranjivosti. Međutim, bezbednosni rizici kada koristite WooCommerce dolaze od trećih strana koje mogu napasti WordPress.

Odabirom UNLIMITED.RS za vašeg web hosting provajdera, dostupne su vam vrhunske bezbednosne funkcije kao što su DDoS zaštita, dvofaktorni proces autentifikacije i besplatni SSL sertifikati!

 

Cene

Prilikom donošenja odluke, cena je jedan od najvažnijih faktora koje treba razmotriti. Zato morate proceniti sve troškove koji doprinose efikasnom poslovanju vaše eCommerce prodavnice.

Izvor: freepik.com

Magento Open-Source je besplatna opcija koja odlično funkcioniše ako razmišljate o otvaranju manje online prodavnice. Možete uživati u email šablonima prilagođenim za mobilne uređaje, varijantama proizvoda kao što su veličina, boja, materijal proizvoda i Google analitici. Međutim, ako planirate otvoriti složeniju online prodavnicu sa više proizvoda i saobraćaja na stranici, preporučujemo da nadogradite na plaćeni plan.

Adobe Commerce je Magento plan sa naprednim marketinškim mogućnostima, tehničkom podrškom, praćenjem aplikacija i SSL sertifikatima. Nažalost, Magento ne pruža cene za ovaj plan na zvaničnoj stranici. Umesto toga, trebaće vam da dostavite vaše kontakt informacije i sačekate da vas kontaktira prodavac kako biste dobili tačnu cenu prema vašim zahtevima.

WooCommerce je u početku besplatan, ali i dalje postoje dodatni troškovi ako želite da vaša web stranica radi bez problema. Na primer, morate platiti za ime domena, web hosting i SSL sertifikat.

Plaćene teme obično koštaju od $50 do $100, a dodaci i ekstenzije počinju od $25. Međutim, takođe možete pronaći neke koji su besplatni u WooCommerce direktorijumu, što ovu platformu čini prilično pogodnom za one sa ograničenim budžetom i one koji zahtevaju napredne opcije za elektronsku trgovinu.

Ako želite smanjiti troškove, uvek možete odabrati neke od naših UNLIMITED.RS web hosting paketa koji počinju od 4.750 RSD godišnje i nude besplatne funkcije, kao što je besplatni SSL sertifikat.

 

Ekstenzije i dodaci

Ekstenzije unapređuju funkcionalnost i korisničko iskustvo vaše web stranice. Srećom, naći ćete širok spektar dodataka koje možete dodati svojoj web stranici za elektronsku trgovinu koristeći Magento i WooCommerce platforme.

Magento nudi 5.660 besplatnih i plaćenih dodataka trećih strana koji će vam pomoći u finansijama, marketingu, prodaji, plaćanju, sigurnosti, prilagođavanju, optimizaciji sajta, analitici i podršci korisnicima.

U poređenju sa Magento platformom, WooCommerce ima 800 besplatnih i plaćenih dodataka koji vam pomažu u tehnološkim, logističkim, plaćanju, optimizaciji sajta, marketinškim aspektima i sigurnosti.

Pored toga, s obzirom na to da WooCommerce besprekorno funkcioniše sa WordPress-om, možete uživati u pristupu više od 58.000 WordPress dodataka. Ovo će vam pomoći da brzo prilagodite svoju web stranicu za elektronsku trgovinu u vezi sa upravljanjem prodavnicom, plaćanjem, dostavom, tipovima proizvoda, unapređenjima i pretplatom.

 

Skalabilnost

Da biste vodili uspešnu web stranicu za elektronsku trgovinu, morate izabrati pravu platformu koja može povećati sposobnost vaše stranice da obradi više saobraćaja na stranici.

Magento izuzetno dobro upravlja online prodavnicama sa velikim saobraćajem na stranici. Savršeno je pogodan za poslovanja koja prodaju više od 1.000 proizvoda. Štaviše, Magento nudi ultimativno rešenje koje će vam pomoći u skaliranju vaše web stranice za elektronsku trgovinu kroz Adobe Commerce. Ovo rešenje će vam omogućiti kreiranje višekanalnog iskustva na jednoj platformi. Adobe Commerce je fleksibilan, skalabilan i lako pokriva sve od marketinga do plaćanja.

Kada je u pitanju WooCommerce, tvrdi se da mogu da obrade prodaju neograničenog broja proizvoda. Pored toga, WooCommerce nudi širok spektar dodataka koji povećavaju njegovu mogućnost skalabilnosti. Međutim, u poređenju sa Magento platformom, zahteva više instalacija kako bi vaša web stranica mogla da se nosi s rastom poslovanja.

 

SEO i Marketing

Marketinške strategije i rangiranje na pretraživačima su ključni za vašu web stranicu za elektronsku trgovinu ako želite privući više korisnika i time prodati više proizvoda.

Izvor: freepik.com

Možete uživati u pogodnostima ugrađenih Magento SEO alatki koje će poboljšati rangiranje vaše web stranice na pretraživačima. Takođe ima meni za marketing koji će vam pomoći u upravljanju promocijama, sadržajem i komunikacijom. Nažalost, Magento nema opciju za blog, pa ćete morati koristiti ekstenziju ili pomoć od Magento SEO agencija.

U poređenju sa Magento platformom, WooCommerce dolazi sa blogom i inovativnim funkcijama za pisanje, jer je baziran na WordPress-u. Ovo vam omogućava da prilagodite marketinške kampanje za elektronsku trgovinu bez nepotrebnih dodataka ili ekstenzija. Osim toga, možete uključiti dodatne elemente na svoje blogove i landing stranice koristeći kratke kodove.

 

Upotreba

Lakoća upotrebe je ključna; ponekad može biti glavni faktor koji utiče na vašu odluku. Hajde da vidimo kako su se Magento i WooCommerce pokazali u ovoj kategoriji.

Magento je pogodniji za profesionalce i srednje do velike online prodavnice, jer zahteva osnovno tehničko znanje. Nudi višestruke tutorijale i smernice za podešavanje koje samo developeri mogu razumeti, a ne početnici. Osim toga, možete provesti puno vremena pokušavajući da shvatite kako postaviti ekstenzije i prilagoditi teme nakon instalacije.

Nasuprot tome, WooCommerce je prijateljski za početnike, posebno za korisnike bez tehničkog znanja. Ima visoko prilagodljiv WP-Admin upravljački panel koji će vam pomoći da lako personalizujete vašu web stranicu za elektronsku trgovinu u pogledu dizajna i dodavanja različitih funkcija i ekstenzija. WooCommerce takođe ima čarobnjaka za podešavanje koji će vas voditi kroz postupak podešavanja, kao što su kreiranje stranica, postavljanje plaćanja, izbor valute plaćanja i podešavanje dostave i poreza.

 

Podrška

Magento i WooCommerce obezbeđuju izvanrednu korisničku podršku putem chat-a uživo, email-a i različitih resursa i zajednica koji vam pomažu da prevaziđete svaki problem.

Najveća prednost Magento platforme je da Adobe Commerce plan nudi chat podršku i email podršku za svoje korisnike. Štaviše, Magento Open-Source izdanje nudi javne resurse i zvanične kanale za pomoć.

Takođe, ako nas odaberete kao svog pružatelja web hostinga, nudimo vam podršku 24/7 za svaki aspekt s kojim možete imati problema.

Takođe, ako koristite WooCommerce, nećete samo imati koristi od javnih foruma i zvaničnih platformi za podršku koje nudi. Budući da WooCommerce zavisi od WordPress-a, ima opcije podrške kao što su chat uživo, email, društveni mediji, telefonski broj i samouslužna podrška.

 

Zaključak

 

Nakon temeljnog testiranja Magento i WooCommerce platformi, možemo reći da je Magento ukupni pobednik zbog svoje fantastične sigurnosti i performansi, uz širok spektar dodataka i ekstenzija. Međutim, obe platforme pružaju različite prednosti u zavisnosti od specifičnih potreba vaše web stranice za elektronsku trgovinu.

Magento je moćnija i bogatija platforma koja je popularna među onima sa složenijim web stranicama za elektronsku trgovinu sa hiljadama proizvoda i velikim saobraćajem na stranici. Međutim, zahteva solidno tehničko znanje i skuplja je. S druge strane, WooCommerce je korisniku prijateljskija platforma koja je bolja za manja i srednje velika preduzeća, jer je fleksibilna i visoko prilagodljiva.

Zato, procenite svoje potrebe i postavite realna očekivanja pre nego što se odlučite za jednu od ovih platformi!

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah