SR

Kako izabrati savršen domen za vaš biznis?


06.10.2023    11:10

Kako izabrati savršen domen za vaš biznis?

Izbor savršenog domena za vaš posao je ključan jer vam pomaže da uspostavite identitet brenda i privučete više korisnika na vašu veb stranicu. Takođe je važno da odaberete pravi domen od samog početka jer kasnije može biti teško napraviti promene koje neće uticati na vaš brend i njegovo rangiranje na pretraživačima.

Međutim, sa toliko registrovanih domena danas, pronalaženje idealnog može biti izazovno. Zato ćemo vam pružiti nekoliko najboljih saveta o tome kako izabrati savršen domen za vaš posao.

 

Koristite .rs ekstenziju za približavanje lokalnom tržištu

Danas, izbor domenske ekstenzije može biti ključan za uspeh vaše online prisutnosti. Na primer, zavisno od vrste posla, možete izabrati ekstenziju poput .mobi, .edu.rs ili .design. Međutim, važno je zapamtiti da odabir prave ekstenzije može uticati na percepciju vaše veb stranice, čineći je profesionalnijom i pouzdanijom ili suprotno.

Kada je u pitanju Srbija, nema bolje ekstenzije od .rs. Ova lokalna domenska ekstenzija ne samo da ukazuje na vašu povezanost sa Srbijom, već takođe šalje snažan signal korisnicima i pretraživačima da se radi o relevantnoj i pouzdanoj veb stranici za lokalno tržište. Baš kao što se .nl koristi za Holandiju i .de za Nemačku, .rs je za Srbiju.

Dok je .com jedna od najpoznatijih i najkorišćenijih ekstenzija na svetu, treba imati na umu da je veoma konkurentna. Velika konkurencija znači da je teže pronaći slobodno ime domena u .com verziji, a često može biti i skuplje. Takođe, mnogi korisnici automatski dodaju .com na kraju imena domena kada ga upisuju u pretraživač, što znači da se vaši potencijalni posetioci mogu naći na konkurenciji ili nepostojećoj veb stranici ako koristite drugu ekstenziju.

Naš tim u UNLIMITED.RS se brine da omogući da lako pronađete i registrujete .rs domen, kako biste stvorili jak lokalni utisak i izdvojili se na tržištu. Osim .rs, nudimo i niz drugih popularnih ekstenzija kao što su .com, .net, .me,  .org, .info, .co.rs, .app, .in, .tv kao i druge. Izbor ekstenzije zavisi od vaših ciljeva i ciljane publike, ali za lokalnu prisutnost i prepoznatljivost u Srbiji, .rs je pravi izbor.

 

Napravite ga kratkim i jednostavnim

Kada pravite svoju prvu veb stranicu, obično mislite da će dugi i “jedinstveni” nazivi domena pomoći da privučete više publike. Pa, možda se varate..

Ako želite da proširite svoj posao putem usmenog marketinga, ključno je da smislite kratak i jednostavan naziv domena. Inače, potencijalnim korisnicima može biti teško da ga zapamte ili napišu.

Ako je vaše ime domena duže, korisnici ga lako mogu netačno napisati, pre svega zbog pametnih uređaja na kojima svi oslanjaju autocorrect. Čak i ako je vaše ime domena kratko, trebalo bi da se fokusirate na jednostavnost, jer bi ga potencijalni korisnici mogli zaboraviti ako je dugo i čudno.

Stoga je jedna od najboljih strategija za kreiranje imena domena da koristite samo četiri slova. Ovo je efikasna strategija koju koristi mnogo popularnih brendova, kao što su Nike i Zara. Druga opcija je da se odlučite za fraze od dve reči, kao što je Aliexpress.com. Bez obzira na strategiju koju izaberete, trik je razviti ime domena koje ima manje od 15 karaktera.

 

Izbegavajte upotrebu dodatnih karaktera i crta

Dodavanje nepotrebnih karaktera kao što su dupla slova ili crtice može izgledati kao dobra ideja, ali je loša strategija koja može otežati stvari korisnicima. Korišćenje dodatnih slova ili crtica može učiniti da vaša veb stranica izgleda neprofesionalno i smanjiti broj poseta.

Dupla slova mogu učiniti da vaš domen izgleda neuredno i teško čitljivo. Zbog toga korisnici mogu napraviti greške pri kucanju i završiti na drugoj veb stranici. Primer takvog domena je accommodationnet.com i announcementtrends.com

Pored toga, crtice mogu biti znak za spam domen, što je nešto što definitivno trebate izbeći. Takođe, domeni koji sadrže crtice često su skloni pogrešnim kucanjima. Na primer, ako uključite crticu jer željeni naziv već postoji, korisnici mogu zaboraviti da je ukucaju i završiti na veb stranici konkurencije.

Stoga predlažemo da kreirate drugačiji tip jedinstvenog imena domena koristeći drugu ključnu reč koja je povezana sa vašom nišom. To će biti zapamtljivo i povećaće broj poseta vašoj stranici.

 

Uključite ključne reči

Ključne reči igraju ključnu ulogu u poboljšanju rangiranja na pretraživačima tako što pomažu pretraživačima da razumeju o čemu je vaša veb stranica. Međutim, pronalaženje dobrog imena domena sa ciljnim ključnim rečima koje su još uvek dostupne može biti komplikovano.

Morate biti kreativni i kombinovati ključne reči sa drugim rečima kako biste se izdvojili. Međutim, trudite se da izaberete ključne reči koje nemaju puno konkurencije, jer će se tako povećati vaše šanse da se rangirate više.

Srećom, postoje mnogi alati koji mogu da vam pomognu u ovom procesu. Na primer, možete koristiti Keyword Planner, korisni Google alat koji identifikuje fraze vezane za vaš posao, procenjuje njihov obim pretrage i daje vam uvid u njihovu efikasnost. Kao rezultat toga, razvićete domen koji će poboljšati vidljivost vaše veb stranice.

 

Ostanite jedinstveni, konkretni i u skladu sa brendom

Jedinstveno, specifično i relevantno domensko ime pomoći će vašoj veb stranici da se izdvoji i izbegne pravne probleme sa konkurentima.

Vaše domensko ime može biti kombinacija reči bez posebnog značenja. Na taj način će potencijalni korisnici biti zainteresovani za ono što nudite i posetiće vašu veb stranicu. Na primer, “Amazon.com” mnogo efikasnije privlači posetioce od generičkog imena kao što je “BuyBooksOnline.com.”

Takođe, ne želite da odaberete domensko ime koje nema veze sa vašim brendom. Drugim rečima, važno je izabrati domensku ekstenziju koja se podudara sa vašom industrijom. Na primer, ako je vaša veb stranica o tehnologiji, a .com ili .rs nije dostupan, možete koristiti .info ili .tech.

Pre nego što izaberete domensko ime, takođe treba da istražite konkurente u vašoj niši kako biste videli kakva domenska imena koriste da privuku ciljnu publiku.

Evo nekoliko saveta za izbor jedinstvenog domenskog imena koje će vas držati u fokusu:

Stvorite novu reč. Privlačne reči koje su potpuno nove nisu samo jedinstvene već i ekonomične u poređenju sa nebrandable domenskim imenima. Privući ćete svoju ciljnu publiku i uštedeti novac istovremeno.

Implementirajte postojeće reči. Tražite postojeće reči i fraze koje odražavaju vaš brend, ili ih čak kombinujte sa ključnim rečima kako biste stvorili nešto jedinstvenije.

Koristite alate za generisanje imena domena. Ovi alati će vam pružiti relevantne ključne reči ili puna imena domena za vaš posao koji su efikasni i pomoći će vam da dosegnete više korisnika.

 

Razmislite o dugoročnim planovima

Migracija vaše veb stranice na novo domensko ime može biti veoma frustrirajuća i izazovna. Takođe može smanjiti vaše rangiranje na pretraživačima ako to ne uradite kako treba. Zato je važno da odaberete fleksibilno domensko ime od samog početka.

Trebali biste da odaberete domensko ime koje je povezano sa vašom nišom jer će korisnicima dati širi pregled vaših poslovnih ciljeva. Međutim, trudite se da se ne ograničavate previše. Zato je pametno razmisliti o dugoročnim planovima i o tome kako će se vaš posao možda proširiti u budućnosti.

Na primer, ako pokrenete posao web hostinga koji nudi samo deljeni hosting, možete doći do imena domena kao što je “Sharedhosting.com.” Ali onda možete odlučiti da uključite druge vrste hostinga, graditelja veb stranica i generatora domenskih imena na vašoj veb stranici. U tom slučaju, domen može sprečiti da privuče korisnike zainteresovane za druge vrste hostinga.

 

Proverite istoriju domena

Pre nego što kupite domensko ime, važno je da proverite da li je imalo prethodnih vlasnika. Ovo je važno za reputaciju vaše veb stranice i rangiranje na pretraživačima. Na primer, ako je domensko ime povezano sa neetičkim poslom, možete izgledati sumnjivo i oštetiti verodostojnost vaše veb stranice.

Da biste izbegli ovakav problem, preporučujemo vam da istražite istoriju domenskog imena koristeći alate poput Whoxy i Wayback Machine. To će vam pomoći da otkrijete prethodne vlasnike i da se uverite da domen nema lošu reputaciju.

 

Izaberite veb hosting provajdera koji nudi domen

Mnogi provajderi veb hostinga nude usluge registracije domena; neki čak nude besplatno domensko ime kada se prijavite kao novi korisnik. Iskoristiti takvu ponudu je odlična ideja, jer će vam pomoći da lakše započnete svoju veb stranicu; nećete morati da imate posebnog provajdera domenskog imena i drugog provajdera veb hostinga.

Međutim, imajte na umu da svi provajderi hostinga ne nude besplatne domene, a čak i ako to rade, troškovi će porasti nakon godinu dana. Tako da ćete nakon toga morati da plaćate godišnje naknade.

Mi u UNLIMITED.RS vam pružamo priliku da registrujete domensko ime. Na našem sajtu možete pronaći neke od najpopularnijih ekstenzija domena, kao što su .com, .org, .me, .net i .co.rs.  Šta više, čak možete preneti svoj postojeći domen tako što ćete izabrati opciju transfer domena. popuniti obrazac za narudžbinu i uneti EPP autorizacioni kod.

 

Zaključak

Iako se vaše domensko ime može činiti kao mala sitnica pri izgradnji vaše veb stranice, zapravo igra ogromnu ulogu u tome kako će vas vaši potencijalni korisnici percipirati. Dobar domenski naziv takođe će vam pomoći da privučete više posetilaca, poboljšate svoje rangiranje na pretraživačima i povećate prepoznatljivost brenda među ljudima.

Stoga je važno da temeljno razmislite i strateški planirate kako biste izabrali savršeno domensko ime za svoj posao i izdvojili se iz mase!

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah