SR

Kako da jednostavno prebacite svoj Tumblr nalog u WordPress?


27.02.2020    14:20

Kako da jednostavno prebacite svoj Tumblr nalog u WordPress?

Želite da prebacite svoj Tumblr nalog u WordPress? Nikakav problem! ✔ Zahvaljujući jednostavnosti WordPress-a, zaista je veoma lako migrirati sadržaj sa Tumblr-a i kreirati sopstvenu web stranicu u WordPress-u. 

U ovom blogu ćemo najpre pričati o mogućim posledicama migracije sadržaja sa Tumblr platforme na WordPress. A, zatim ćemo vam pokazati i kako tačno to da izvedete u 5 jednostavnih koraka.

 

Na šta treba da obratite pažnju prilikom migracije?

S obzirom na to da su na Tumblr platformi uglavnom mikro postovi (članci koji sadrže teskt i mediju) njihov prenos na WordPress je poprilično jednostavan.

Takođe, članci će uglavnom izgledati isto i u WordPressu, ali imajte na umu da nije moguće preneti u potpunosti identičan dizajn Tumblr-a – budući da su neka dizajnerska rešenja svojstvena samo toj platformi. Ali budite bez brige, jer postoje hiljade kako besplatnih tako i plaćenih WordPress tema među kojima sigurno možete da pronađete nešto sličnog dizajna (a možda čak i boljeg).

 

Kako i šta?

Naravno, pre nego što počnete sa migracijom sadržaja na WordPress, isti morate i da instalirate, logično, zar ne? 😀 

Ukoliko niste sigurni kako to da uradite, u našoj bazi znanja imate detaljno uputstvo za instalaciju WordPress-a.

Sa druge strane, ukoliko već imate instaliran WordPress onda se odmah možete baciti na prenos sadržaja. A evo i kako:

 

1. Registrujte se na Tumblr

Kao što smo već napomenuli, WordPress sadrži alat za automatsko migriranje sadržaja sa Tumblr-a na WordPress.

Kako biste ovo uspešno izveli najpre je potrebno da napravite Tumblr program:
⦁ Ulogujte se na Tumblr
⦁ Otvorite konfiguracije svog naloga
⦁ Idite na Programs na meniju Ideal

Na sledećem koraku Tumblr može tražiti da se registrujete za korišćenje njegovog API-ja, ukoliko to već niste učinili. Kliknite na dugme za prijavu i izaberite alternativu programa za registraciju na drugom ekranu. A evo šta da unesete prilikom popunjavanja nekih od ključnih polja:

Application name: Ovo može biti samo za vašu referencu, stoga stavite ime koje želite.
Application website: Unesite URL vašeg WordPress sajta.
Application description: Ovo je samo za “vaše oči” pa napišite sve što želite.
Administrative contact email: Slobodno unesite istu email adresu sa kojom ste se registrovali na Tumblr.
Default callback URL: Ponovo unesite URL svoje WordPress stranice.

Zatim idite na dno stranice i potvrdite registraciju. Detalji vašeg programa pojaviće se na ekranu.

Za dalje korake biće vam potrebni OAuth Consumer Secret, kao i vaš ključ, koji se nalaze ispod imena programa. Ključ otkrivate jednostavnim klikom na Display secret key opciju. Ostavite ovaj prozor otvoren za sada, a u novom otvorite svoj WordPress.

 

2. Unesite ključeve u WordPress

Kako biste pokrenuli alat za prebacivanje Tumblr članaka na WordPress, idite na Programs > Import karticu u WordPressu. Ovde ćete pronaći alternativu koja kaže Tumblr – izaberite opciju Set up Now.

Biće potrebno samo nekoliko minuta da se alat instalira, a kada se instalacija završi dugme Install Currently biće zamenjeno Run Importer opcijom. Nakon što kliknete na Run Importer opciju, automatski vas vodi kroz proces kreiranja Tumblr aplikacije. Budući da ste vi već ovo učinili, slobodno idite na korake gde se traži da unesete OAuth Consumer Secret i vaš ključ. 

Sada se vratite na otvoren prozor od malopre i kopirajte oba ključa u odgovarajuća polja u WordPress-u, a zatim kliknite Connect to Tumblr dugme. 

Ukoliko ste sve uradili kako treba, sledeći korak jeste da odobrite povezivanje dva programa. Tumblr će zatim zatražiti da verifikujete to odobrenje. Iiiii,  sada ste spremni za početak migracije.

3. Pokrenite WordPress alat za migraciju

Nakon što odobrite vezu između programa, imaćete pregled vašeg Tumblr sajta i njegovih određenih članaka. Sa tog ekrana odaberite WordPress “pisca” na koji želite da dodate svoje Tumblr članke, a zatim kliknite Publish this site dugme i pustite WordPress da radi svoj posao. 

Vreme procesa migracije će svakako zavisiti od toga koliko materijala migrirate, kao i od vašeg hosting provajdera. Takođe, iako WordPress alat sve radi sam, primetićete poruku In progress.

Nakon završetka migracije dobićete obaveštenje da je ona gotova i vaši članci će biti spremni. 

Videćete da vam WordPress nudi mnogo više opcija za personalizaciju i formatiranje članaka. Štaviše, vaš WordPress sajt može izgledati potpuno drugačije od onog na Tumblr-u. Svakako, sve to  je stvar vašeg izbora.

 

4. Pronađite pandan Tumblr dizajnu

WordPress vam nudi na hiljade tema najrazličitijeg dizajna. Možda vam nisu toliko zabavne (ili poznate) kao na Tumblr platformi, ali to možete lako ispraviti – jednostavnim unošenjem novih tema. Kada izaberete temu koja vam se dopada moći ćete da je dodatno personalizujete pomoću WordPress Customizer-a.

Ukoliko želite da idete korak dalje, WordPress plugins poput Elementor-a omogućavaju vam da se pretvorite u programera 😎 i preuzmete potpunu kontrolu nam izgledom i dizajnom vaše web stranice.

 

5. Usmerite svoj Tumblr domen na WordPress 

Ostao je još samo jedan korak – ukoliko ste koristili vlastiti domen za svoj Tumblr sajt, potrebno je da ga preusmerite na WordPress. Naravno, ukoliko niste sigurni na koji način to da uradite, slobodno kontaktirajte našu tehničku podršku i rado ćemo vam pomoći.  

A sada uživajte u novom izgledu svog sajta na WordPress platformi! 🤩

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah