SR

Emoji domeni su budućnost interneta?


25.07.2018    12:06

Emoji domeni su budućnost interneta?

Da li se sećate vremena kada je samo izgovaranje “www.“ izazivalo pojavu znakova dolara u očima investitora? 🤑

Hm, da… Davno prošlo vreme.

Sada, digitalni prostor je u potpunosti koloniziran.

Gotovo svi kul .com domeni su odavno zakupljeni.

A u međuvremenu, i naše bake i deke su na Fejsbuku.

Ako sada pomislite da negde postoji tržište koje još uvek nije monetizovano… Verujte, već jeste.

Dobro, da ne preterujemo baš toliko. Prilike i dalje postoje, svakako.

Baš te prilike iskoristila je grupa profesionalaca koja već duže vreme radi na tome da se URL adresira drugačije i to, ni manje, ni više, već emoji znakovima.

Pitate se šta su emojis?

Emoji je emotikon koji se koristi u digitalnoj komunikaciji — prvenstveno u okviru tekstualnih poruka i objava na društvenim mrežama.

Emoji znakovi već neko vreme vladaju internetom, a po svoj prilici, uskoro i u svetu domena.

Ono što je zanimljivo jeste da, u poređenju sa tradicionalnim, emoji domeni su veoma jeftini (cene se kreću već od $4.99), pa su zato privlačni potencijalnim kupcima, a što je najvažnije – većina je još uvek dostupna.

O, da… Ako, npr, želite 🦄❤️🌈.ws, super, zakupite ovu, ili, možda, neku drugu kombinaciju koja vam je zanimljiva.

Ipak, ukoliko se odlučite na korišćenje emoji domena, još uvek postoje neke stvari koje je potrebno razjasniti.

Mnogi pretraživači još uvek ne podržavaju korišćenje emoji tastature, što svakako predstavlja prepreku. Takođe, .com, .net, .org i drugi takozvani top level domeni (TLD), zakonski su onemogućeni da hostuju ovakve domene. Pored toga, korišćenje emoji tastature nije uvek najlakše i najintuitivnije za sve generacije.

I nakon uzimanja u obzir sve ove činjenice, neki veruju da bi tržište ipak moglo da se promeni i prihvati novi trend.

Investitor Paige Howe, rekao je da je čak i za njega, sve ovo novina. Howe je poznat po tome što je svoj domen seniors.com prodao za neverovatnih 1,7 miliona dolara. Sada kaže da vidi veliki potencijal u emoji domenima, jer, ipak, u neku ruku, predstavljaju novi jezik kojim se ljudi u celom svetu služe.

Na kraju dana, svi mi koristimo istu emoji tastaturu, ma koji jezik govorili, zar ne?

Takođe, iz marketinške perspektive, složićete se da nije isto da napišete javolimpivo.com ili ❤️🍺.ws. Osećanja koja prenosite koristeći emoji znakove su neprocenjiva. Okej, sada smo zaličili na MasterCard reklame, ali zaista… Pomislite koliko je ovo zapravo istinito.

Howe takođe predviđa veliki potencijal u korišćenju duplih, tj. troduplih emoji domena, s obzirom na to da su veoma laki za odabir, a imaju i jak vizuelni uticaj.

Kako ima puno emoji znakova, potrebno vam je par trenutaka da pronađete 👏 emoji, ali zato vam neće biti teško da ga, onog trenutka kada se pojavi, odaberete dvaput, ili čak i triput. Recimo: 👏, i 👏👏👏.

Nije da smo sumnjali, ali Howe je apsolutno u pravu… Do danas, 💩.ws, 💩💩.ws, pa tako do sedam uzastopnih emoji :poop: domena, zakupljeni su. Ako vas interesuje ovako nešto, kombinacija sa osam je još uvek dostupna 😉

 

Poreklo, testiranja, greške…

Rekli su: Emoji domeni su oduvek bili dostupni.

Paaa, i ne baš…

Tek početkom ovog milenijuma, tačnije, 19. aprila 2001. godine, registrovani su prvi emoji domeni. To su bili ♨️.com, ♨️.net, ☮️.com, ♂️.com, a u to vreme, ovakav potez se verovatno posmatrao kao konceptualna umetnost.

Tada, tehnologija nije bila napredna u meri u kojoj je danas, a pametni telefoni i emoji tastature bili su, u neku ruku, naučna fantastika. Tako je nastao logičan problem — imate emoji domene, ali ne i način da ih koristite i promovišete na relevantan način.

Šta onda?

Neko rešenje je moralo da se pronađe…

I, naravno, pre nego što je nastala emoji tastatura kakvu mi poznajemo danas, korisnici su koristili nešto što se zove punikod, kako bi pristupili ovakvim domenima. Zvuči komplikovano, ali zapravo nije. Punikod je samo proces kodiranja koji stvara domen i izgleda kao neka luda kombinacija slova i brojeva, a počinje sa (xn—).

Deluje li vam ovo čudno?

Nama možda da, ali u svetu programiranja, tada, imalo je sasvim dovoljno smisla. Umesto emoji znakova koji u to vreme praktično nisu ni postojali, punikod je omogućio da pretraživač može da prepozna “ružni” niz brojeva i slova i spoji sa emoji domenom. Da, to je bio način da pristupite ovakvom URL-u.

Nego, da ne dužimo… Sada je 2018. godina, a emoji domeni i dalje nemaju potpunu tehničku podršku. Iako je sada, zasigurno, mnogo lakše koristiti emoji znakove, kada imamo tastaturu na telefonima koje ih podržavaju, i dalje, većina platformi ne prikazuje URL adrese.

Zamislite… Čak ni Twitter i iMessage ne prepoznaju ove linkove. Facebook i Gmail pretvaraju emoji znakove u slike. Jedino HTML5 i Safari pretraživač podržavaju  emoji znakove, tako da ostaju autentični, dok, npr. Chrome i Firefox i dalje prikazuju samo punikod, o kom smo pisali ranije.

Iskreno, gledati kako i❤️domains.ws prikazuje kao https://xn--i-7iq.ws/ je malo razočaravajuće, zar ne?

Ove tehnikalije su još 2008. godine, podstakle upravno telo za domene najvišeg ranga (gTLDs) ICANN organizaciju da zabrani upotrebu oko 8000 specijalnih karaktera (uključujući i emoji znakove), kod nastavaka domena poput .com, .net, .org i drugih. Do dana današnjeg, politika poslovanja registara se, nažalost, nije promenila.

ICANN-ova druga i ujedno veća zabrinutost, povezuje se sa phishingom – pokušajima pristupa korisničkim imenima, lozinkama, bankarskim i ostalim bitnim informacijama, najčešće u zlonamerne svrhe. Određeni emoji znakovi su veoma slični, pa gotovo i identični, te se mogu lako zameniti, čime se povećava rizik za korisnike.

Kako tačno?

Trenutno postoji preko 1500 emoji znakova na iPhone-u, a mnogi od njih izgledaju veoma slično, a neki i poprilično jezivo, kada se pogleda njihov prikaz na drugim platformama, koji nisu iOS (koja je ujedno i originalna platforma emoji znakova).

Od svih ovih, postoji 111 emoji znak koji se primenjuje u različitim bojama kože. Isto tako, razlika između 👩 emoji, koji predstavlja ženu i 👸 koji označava princezu, zapravo je samo kruna.

Shvatate li sada koliko je sve ovo rizično?

Generalno, ICANN kreira politiku poslovanja za sve domene najvišeg ranga, međutim, postoji i ona druga strana koja sama kreira svoje uredbe – domeni koji su u vlasništvu država

Mnoge uredbe koje je ICANN propisao, organizacija za domene država (ccNSO) je usvojila, ali neke i nije – npr. emoji domene. Čini nam se da je ovo kao kada pravite poređenje između kablovske televizije i standardnog TV programa — TV je ok, ali sigurno mnogo više sadržaja imate na kablovskoj.

Najpopularnija ekstenzija za emoji domene je trenutno .ws (Zapadna Samoa), a potom i .la (Laos), .ai (Angila) i .to (Tonga).

 

Slatki problemi.

Želimo da vas upoznamo sa osobom koja je, pre manje od dve godine, promenila svest ljudi. Reč je o Jon Roigu, programeru u GoDaddy kompaniji. On je u oktobru 2016. godine, ni manje ni više, kreirao prvi emoji pretraživač pod imenom: i❤️domains.ws

Znate šta je ovo značilo? Nema više ludih punikodova, već pravih pravcatih emoji znakova.

Sada zapravo ne postoji samo način da ih registrujete.

Vi možete da ih koristite.

Od tada, Roig tvrdi da je njegov sajt prodao više od 25000 emoji domena, što svakako predstavlja impresivan broj i veliki potencijal za budućnost.

Džordž Bundi, direktor BRS Media kompanije (.fm registra) objasnio je da je ovo pravo vreme za takav potez, s obzriom na to da su korisnici počeli da prihvataju nove tehnologije, pa naveo: “Čak i moja majka, koja ima 78 godina, koristi emojie.”

U jednom intervjuu, Roig je nadmašio Bundijevu izjavu, rekavši da je u 2017. oko 2,3 biliona poruka sadržalo emoji znakove.

Zapravo, rast emoji domena je bio toliko značajan da je 26. maja 2017. godine, ICANN-ov savetodavni odbor za sigurnost i stabilnost (SSAC) izradio detaljan izveštaj o emoji domenima navodeći koje su njihove bojazni oko sigurnosti celog sistema.

Ipak, još uvek nema novosti, a predstavnik ICANN kompanije Sajrus Namazi izjavio je da u nekoj skorijoj budućnosti, on ne vidi da će korišćenje emojija imati neki značajan uticaj.

Ali, da li je to baš tako?

 

Veliki snovi, a mrtvi linkovi.

Fred Beneson, inače poznat kao čudak koji doslovno skuplja dobre domene, rekao je da nije nešto preterano optimističan oko budućnosti emoji domena. Kaže da su zabavni, ukoliko se napravi nešto kreativno koristeći ih, ali i da treba da budemo realni.

Kada zapravo zapamtimo ime? Danas svi i sve guglamo, saznajemo i dolazimo do onog što na kraju krajeva i tražimo. Google je naša desna ruka.

Pored http://⛄️.tk/ i 🙋❤️️💩.ws, Beneson je takođe zakupio i catastrophic.furniture, Flaccid.pink i human.engineering — najviše, kako kaže, zbog lične teorije da su domeni kao kriptovalute.

Zašto da ih nemaš dok su povoljni za kupovinu? Tokom zlatnog doba 90ih kada se internet razvijao, svi su kupovali “lepe” domene, pa tako i on sada.

Iako je Howe pristalica tradicionalnih domena, nema ništa manje zainteresovanih za emoji URL-ove.

Čak i napredni poput Howe priznaju da nismo još uvek dovoljno sazreli za ovakav način života – tehnološki, ali i kada se pogleda svest ljudi.

Svaki emoji ima svoj unicode, ali takođe i ime. Stoga, ako, npr. ukucate pizza emoji znak u polje za pretragu, vi zapravo tražite picu, zar ne?

Howe je primetio nešto zanimljivo – potrošiti 100 dolara na Google AdWords za footballpizza.ws i tih istih 100 dolara na 🏈🍕.ws, kako bi se radilo na tome da emoji domeni budu više traženi, ne bi rezultiralo na željeni način, kako bi više klikova ipak dobio footballpizza.ws

I, šta možemo da zaključimo?

Čak i Howe kaže da ponekad zamišljamo potencijalni uspeh mnogo brže nego što se on zapravo postiže. Svi to radimo, naravno, pa je zato od izuzetne važnosti da budemo realni i savesno sagledamo naša očekivanja, ali i mogućnosti. IT industrija je još uvek u eksponencijalnom napretku, a nema naznaka da neće tako nastaviti u budućnosti.

Pratite trendove i pametno grabite prilike koje vam se ukažu 😉

Jedno je sigurno: dobar domen se “grabi” i registruje čim ga smislite, bez odlaganja, jer važi pravilo — Ko prvi devojci, njemu devojka.

Ovaj… domen.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah