SR

Da li znate šta je CDN i po kom principu funkcioniše?


20.11.2018    11:38

Da li znate šta je CDN i po kom principu funkcioniše?

CDN.

Ma, šta je sada to?
CDN je akronim od Content Delivery Network, iliti na srpskom Mreža za dostavljanje podataka. I, možda zvuči kao vrlo složena oblast, ali verujte na reč — zapravo nije.

 

Šta je CDN?

CDN je globalna mreža servera koja brzo dostavlja podatke, koristeći cache  (keš) servere kao i PoP “tačke pristupa” koji su, geografski gledano, najbliži korsniku. Vaš statički sadržaj sa sajta je skladišten na svakom od servera na mreži. CDN prenosi sav statički sadržaj kao što su recimo fotografije, grafike, video sadržaj i web stranice. CDN tako koriste tehnološki giganti poput Youtube, Amazon, Netflix.

Zašto je važno imati brz i pouzdan sajt?

Još 2010. godine, Google je uvrstio brzinu sajta kao bitan faktor za rangiranje stranica na pretragama .

Neke od brojki vazanih za brzinu učitavanja stranica su:

47% korisnika očekuje da se web stranica učita za 2 sekunde. Pa… čak i manje (znamo, kolektivno smo se razmazili).

40% korisnika će napustiti web stranicu kojoj treba više od 3 sekunde za učitavanje.

79% kupaca u online prodavnicama neće ponovo posetiti sajt sa lošim performansama.

52% kupaca u online prodavnicama tvrdi da brzina učitavanja stranice ima veliku ulogu u stvaranju lojalnosti prema sajtu kojeg posećuju. Samo sekund kašnjenja može rezultirati sa čak 7% smanjenja ukupnih konverzija.

 

Kako CDN funcioniše?

CDN koristi DNS tehnologiju koja raspoređuje statički sadržaj sajta na lokaciju koja je najbliža vašem korisniku. Tako će posetioci vašeg sajta biti automatski konektovani na server koji je u tom trenutku njima najbliži. CDN poboljšava brzinu učitavanja vašeg sajta, sigurnost, pouzdanost, i sveukupno — štedi mnogo vremena.

Koje su prednosti CDN-a?

Postoji nekoliko razloga za korišćenje CDN-a. Ne zaboravite da uz pomoć njega, na vašem sajtu možete uraditi doslovno nebrojeno složenih stvari. Mađutim, većina korisnika CDN koristi kako bi njihova stranica imala bolju brzinu učitavanja.

Hajde da pobrojimo neke od bitnih prednosti CDN-a:

1. Poboljšana brzina sajta

Tako je, svi želimo brzo očitavanje, a velika većina vlasnika sajtova čine sve što je u njihovoj moći da im stranice budu što je moguće brže. CDN je, rekli bismo, pravo rešenje za poboljšanje brzine vašeg sajta. CDN smanjuje kašnjenje i omogućava brže učitavanje stranica što rezultira dobrim korisničkom iskustvom i zadovoljstvom posetilaca sajta.

2. Bolje “radno vreme” servera

CDN smanjuje opterećenje na glavnom serveru tako što raspoređuje podatke na više različitih servera, i samim tim, smanjuje mogućnost da centralni server bude “oboren”. To automatski daje jaču stabilnost i funkcionalnost samom serveru.

3. Optimizacija sajta za pretraživače (SEO)

Stranica sa puno poseta (na hiljade dnevno) kojoj treba manje od sekunde da se relevantan sadržaj na njoj učita, vrlo brzo dolazi na vrh organske Google pretrage. Da bi se dobro rangirali i dospeli na taj sveti gral prve stranice pretrage, potrebno je da vašu stranicu dobro optimizujete.

4. Poboljšano korisničko iskustvo

Kao što smo već naveli — CDN server smanjuje vreme učitavanja i obaranje servera i time dobijamo bolje korisničko iskustvo, čak i ukoliko je protok saobraćaja veliki.

Ukratko, CDN je svima u online svetu od velike koristi — od korporacija do vlasnika malih kuhinjskih blogova.

Tehnologija se iz dana u dan sve više razvija, a brzina vašeg sajta može biti veoma korisna iako ste vlasnik najobičnijeg WordPress bloga.

Sve ovo ide u korist SEO-a, tako će se i vaš sajt rangirati bolje na Google, a posetioci će biti zadovoljniji brzinom učitavanja stranica. Prosto i logično.

Takođe, važno je pomenuti da CDN takođe izlazi u susret potrebama posebnih organizacija i uprava, jedne od njih su:

 

  • Elektronska Trgovina

CDN pomaže e-commerce sajtovima da brzo i efikasno dostave sadržaj čak i u slučajevima velikog protoka saobraćaja, što se često dešava za vreme velikih praznika tokom kojih ljudi više kupuju online, npr. Black Friday ili Cyber Monday.

 

  • Državne institucije

Krupni sajtovi koji pružaju građanima informacije od javnog značaja, svoj “zadatak” ispunjavaju daleko efikasnije koristeći CDN.

 

  • Finansije

CDN svim velikim bankarskim institucijama pruža brzu, sigurnu i pouzdanu infrastrukturu za pružanje podataka potrošačima i analitičarima.

 

  • Izdavaštvo i mediji

Ukoliko medijiski portali i sajtovi u 2018. godini nemaju pravovremene, ažurne i tačne vesti, gube bitku sa informacijama, publikom i konkurencijom. Upravo CDN pomaže medijskim kućama da ažuriraju naslove i početne strane portala u realnom vremenu, kao i to da ih uklanjaju kako je informacija zastarela.

 

  • Mobilne aplikacije

CDN isporučuje dinamički sadržaj koji je zasnovan na lokaciji mobilne aplikacije i smanjuje brzinu učitavanja i poboljšava brzinu odziva same stranice.

 

  • ICT kompanije i SaaS

CDN pomaže tehnološkim sajtovima da svakodnevno opslužuju gotovo bilionske zahteve korisnika bez smanjenja njihovih preformansi.

Dakle, CDN je sjajna alatka za povećanje brzine učitavanja sajta. Takođe, štedi protok, poboljsava korisničko iskustvo, rangiranje i dostupnost vašeg sajta širom sveta.

Dakle, za bolji SEO na sajtu, srećnije i zadovoljnije korisnike, opredelite se za web hosting sa CDN-om.

Do sledećeg čitanja!

Pripremite se i za predstojeće praznike online kupovine uz 40% popusta na sve unlimited.rs web hosting pakete!

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah