SR

Mailovi vam se “vraćaju”? Šta činiti?


20.02.2019    14:56

Mailovi vam se “vraćaju”? Šta činiti?

Stvar o čijoj se prevenciji nedovoljno govori, a može zadati dosta problema vašem poslovanju je takozvana blacklistovana IP adresa.

Šta to znači za vaš sajt?

Pored toga što dovodi do pada reputacije servera, u najgorem slučaju, IP adresa na crnoj listi može biti uzrok i blacklistovanja glavne IP adrese celog Shared Hosting servera.

Što, blago rečeno, nije dobro.

Podsetimo, na Shared Hosting serverima se ne nalazite sami.

Server “delite” sa par stotina drugih korisnika, čiji mailovi mogu biti direktno ugroženi vašom blacklistovanom IP adresom.

 

Kako izbeći blacklistovanje IP adrese?

Hajmo najpre u mini analizu.

U velikom broju slučajeva, ukoliko je vaša adresa na crnoj listi, najpre ćete primetiti da se emailovi koje šaljete vraćaju.

Sva odlazna pošta, u slučaju niske reputacije odlaznog servera, odbija se od strane prijemnog servera, a u slučaju blacklistovanja — jer se server nalazi na nekoj od “crnih lista” jednog ili više RBL servisa.

RBL je skraćenica od Real Time Black List (non-stop aktivna crna lista) i predstavlja skup globalnih IP adresa “onih koji su odbili da zaustave spam”.

RBL liste se najčešće koriste u fazi uspostavljanja SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) veze, odnosno u trenutku kada vaš email server, započinje proces prijave radi slanja elektronske pošte ka primaocima.

Zatim prijemni SMTP server proverava postojanje IP adrese predajnog servera na nekoj od izabranih RBL listi.

Ukoliko je predajni server na crnoj listi, komunikacija se prekida pre nego prenos elektronske poruke počne.

Bez panike, svakome sa SMTP serverom dešava se da bude zapisan na nekoj od RBL listi.

U tom slučaju potrebno je pronaći uzrok dolaska na crnu listu, otkloniti grešku i prijaviti sistem na retestiranje i uklanjanje sa crne liste.

Rešavanje ovih problema može da bude zahtevno, prvenstveno jer RBL servisi najčešće na zahteve  za uklanjanje IP adrese sa crne liste, odgovaraju u proseku rasponu od 24-48 sati od podnetog zahteva.

Dakle, i nakon što je tim tehničke podrške otklonio grešku zbog koje se server našao na crnoj listi, u praksi je potrebno još par dana nakon toga, kako bi RBL servis reagovao i uklonio IP adresu sa liste.

U međuvremenu, loša vest može biti da, dok je server na blacklisti, vaše email poruke će odlaziti u SPAM folder primaoca maila. U nekim slučajevima, može se dešavati da pošta i ne stiže krajnjem primaocu.

Takođe, u zavisnosti od hosting provajdera, postoje slučajevi u kojima se radi i outgoing check, odnosno proaktivna provera primaoca takođe.

Tada se testira i postojanje IP adrese vaših primalaca na crnim listama, i ukoliko bude pozitivno, pogađate, pošta neće biti dostavljena.

Iz ovog razloga savetujemo našim korisnicima da vode računa o statusu njihovih IP adresa kako se slične situacije bile prisutne samo u teoriji.

 

Kako da proverite status vaše javne IP adrese?

 

Najpre pronađite svoju tačnu IP adresu preko https://ip.unlimited.rs/.

Zatim, adresu koja se ispisuje na ekranu kopirajte i proverite status na:

https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

 

Moja adresa je blacklistovana! Šta sad?

 

U slučaju da se Vaša javna IP adresa nalazi na nekoj od crnih lista, bez panike.

Kontaktirate svog internet provajdera u najkraćem mogućem roku i zamolite tehničku podršku da vam dodele novu IP adresu ili pokušaju da uklone postojeću IP adresu sa crnih lista.

Najsigurniji metod jeste da zakupite zasebnu (dedicated) IP adresu.

Preventivno, proverite kontakt forme na vašem sajtu i obezbedite ih.

 

Dokaži da si čovek?

 

Bilo bi dobro da postavite neki vid sigurnosne provere na stranice koje zahtevaju interakciju sa korisnicima, kako biste vrlo efikasno sprečili gomilanje masovnih spam poruka u vašem sandučetu.

Kao na unlimited.rs kontakt strani, primerom.

Kao najefikasnija metoda preventive spama pokazala se CAPTCHA. Ovaj sistem “potvrde čovečnosti” nastao je na Univerzitetu Carnegie Mellon 2000. godine. Akronim CAPTCHA bazira se na reči capture i izveden je iz pojma Complete Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart.

Ideja koja stoji iza sistema je da se napravi automatski generisan izazov, lak za ljude, a nesavladiv za računare i softver. Najčešći CAPTCHA sastoji se od slike sa iskrivljenim slovima, uz moguće razlike u bojama, postojanje šarene pozadine ili uz prisustvo drugih elemenata koji imaju zadatak da softveru učine nemogućim rešavanje testa.

Ova tehnologija deluje štreberski i nezanimljivo, ali, verovali ili ne, svaki put kada ukucate slova i brojeve po zahtevu reCAPTCHA sistema vi pomažete digitalizaciju knjiga i drugih publikacija. Naime, reCAPTCHA ne prikazuje nasumične reči, brojeve i interpunkciju, već sadržaj iz arhive magazina The New York Times i mnogobrojnih knjiga iz projekta Google Books.

Sajtovi koji koriste sistem reCAPTCHA prikazuju slike skeniranih reči koje softver za optičko prepoznavanje karaktera nije mogao da pročita prilikom procesa digitalizacije knjiga i časopisa. Ideja je vrlo jednostavna, ali efektna. Pritom, veoma pametno sprovedena, jer se oslanja na globalnu “radnu snagu” svih korisnika interneta.

No, CAPTCHA sistemi, naravno, nisu savršeni. Sem što nerviraju korisnike, oni su pod konstantim napadom.

Iz tog razloga, reč je o samo jednom malom vidu zaštite vašeg sajta od napada spamera.

Ukoliko niste sigurni da ćete moži efikasno da postavite sve sigurnosne stavke na svoj sajt, poput SSL sertifikata ili dodeljivanja zasebne IP adrese, unlimited.rs tim vam može pomoći.

Kontaktirajte nas putem tiketa odnosno slanjem emaila na [email protected] i usluga će vam biti predstavljena, a problem rešen u vrlo kratkom roku.

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah