SR

7 bitnih činjenica pri registraciji .RS domena


10.05.2017    10:48

7 bitnih činjenica pri registraciji .RS domena

Internet domen je Vaše reprezentativno online lice, ne samo adresa.

Pažljivo birate pravo ime i ekstenziju u odnosu na to koji je cilj i svrha sajta koji pokrećete. I to bi trebalo da bude najkomplikovanija stvar vezana za registraciju domena.

Međutim.

Baš tako jednostavna stvar lako se da iskomplikovati ukoliko izaberete nepouzdanog registra domena. Tačnije, registra bez automatizovanog sistema koji direktno komunicira sa serverima Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Fun fact je i da postoje ovlašćeni registri .RS domena koji nemaju čak ni najprostiju mogućnost pretrage dostupnosti domena i ovom prilikom, skrećemo pažnju na taj nelogičan propust i uručujemo kalendar za 2017. godinu.

No, šta može poći po zlu?

 

1. Registracija domena se ne vodi na Vaše ime

Iako bi ovo moralo da se podrazumeva, u praksi se često dešava da provajder sve domene registruje na jedno ime, najčešće osobe unutar svoje kompanije. Zašto? – Jer je tako, pa… lakše. Nemojte dozvoliti da Vaš domen nije u Vašem vlasništvu – sprečite probleme koji mogu da se dogode u budućnosti. Domen mora glasiti na Vaše ime ili ime Vaše firme, ukoliko ste ga sami registrovali.

 

2. Izabrali ste domen kod registra koji Vas uslovljava

Da, dešava se. I to, rekli bismo, prečesto. Pojedini registri tako ne dozvoljavaju korisnicima da obnove domen po istoj ceni ukoliko je on istekao pre par dana. Tačnije, da biste ponovo imali svoj domen, od Vas traže da platite određenu sumu preko ustanovljene cene registracije. RNIDS ne nameće takve uslove svojim ovlašćenim registrima. Zato, smatramo da nije u potpunosti fer ni da registri tako uslovljavaju krajnje korisnike. RS domen dozvoljava obnovu do 30 dana od isteka, po potpuno istim uslovima kao da je obnova izvršena pre isteka. Dakle, ako ste zaboravili ili zanemarili da obnovite svoj domen na vreme, imate mesec dana da to učinite bez ikakvih posledica, pre nego li postane ponovo slobodan. Proverite Uslove korišćenja ili direktno kontaktirajte hosting provajdera, informišite se da li imaju tu praksu i izbegnite eventualne dodatne troškove.

 

3. Promena nameservera direktno iz panela nije omogućena

Automatizovana promena nemeservera će Vam olakšati proces promene hosting provajdera. Ne morate otvarati ticket ili kontaktirati u panici podršku niti čekati satima (ili danima ako je vikend u pitanju) da biste rešili problem. Ukoliko provajder ima automatizovanu promenu nameservera, svaka promena se ažurira instant. Nije na odmet da provajder ima opciju kreiranja nameservera (posebno korisno ukoliko imate sopstvene servere).

 

4. Otežan transfer domena kod drugog registra

Provajder, takođe, ne bi trebalo da Vas uslovljava o transferu domena. Domen je samo Vaše vlasništvo i provajder tj. registar je tu da bude posrednik između RNIDS-a i Vas. Transfer .rs domena kod drugog registra se može jednostavno obaviti čak i dan pre isteka domena, a ne 30 ili 60 dana pre, kako se može naći u Uslovima Korišćenja nekih registara. Za .com, .net i ostale ekstenzije je doduše, potrebno nešto više, od jednog do pet dana. Ukoliko Vas provajder na sličan način doslovno ucenjuje, uvek imate mogućnost da slučaj prijavite RNIDS-u.

Pomenućemo i da bi svaki provajder trebalo da poseduje opcije za automatizovano slanje zahteva autorizacionog (ili EPP) koda i dodatne opcije za zaključavanje ili otključavanje domena.

Uz pomoć EPP koda možete sigurno transferovati svoj domen kod drugog registra, dok je postojeći u obavezi da Vam ga na vreme dostavi, ukoliko to Vi zahtevate. Takođe, ukoliko želite da izvršite transfer domena kod drugog registra, trenutni ne bi trebalo da vam tu “želju” naplati. Smatramo da postoje drugi načini da se zadrži korisnik. Uz par izuzetaka, ipak većina naših ovlašćenih registara, ovu uslugu i davanje EPP koda, vrši besplatno. I tako mora biti, transfer .rs domena je besplatan.

5. Sulude cene domena

Budimo i iskreni i realni, zarada na domenima je minimalna. Kada se registru od konačne cene odbije nabavna i PDV, iznos koji preostane sasvim je simboličan. Međutim, pojedini registri nude vrlo visoke cene domena u odnosu na njihovu nabavnu cenu. A domen je domen. Ovo je onaj slučaj kada nećete dobiti više ukoliko platite više, jer svi nude istu uslugu registracije. Stoga, preko domen.rs, upoznajte se sa svim ovlašćenim registrima nacionalnog domena u Srbiji i opcijama koje nude. Nađite ono što Vam najviše odgovara, uporedite cene i odaberite.

 

6. Nedostupna promena WHOIS kontakt podataka direktno iz panela

Automatizovano slanje zahteva za promenu vlasništva domena tj. promenu registra, promenu administrativnog ili tehničkog kontakta je, rekli bismo, takođe važna stavka koja štedi vreme i živce.

7. Bez usluge DNS hostinga i parkiranja domena

Nije zgoreg da provajder nudi i opciju DNS hostinga uz domen. Ukoliko to ipak nije slučaj, možete iskoristiti dobre besplatne alternative od kojih svakako izdvajamo poznati Cloudflare sa naprednim opcijama za DNS upravljanje i dodatnim mogućnostima za ubrzavanje Vašeg sajta.

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah