SR

5 uspešnih biznismena govori o važnosti investiranja u dobar web hosting


24.02.2016    13:36

5 uspešnih biznismena govori o važnosti investiranja u dobar web hosting

Kad je u pitanju njihovo prisustvo na netu, velika većina biznismena je spremna da se pozabavi svim drugim faktorima, pre nego što uopšte krene da razmišlja o kvalitetnom web hosting rešenju za njihov biznis. Oni prvo razmišljaju o dizajnu, plaćenom saobraćaju, monetizaciji svog sadržaja – faktični svemu onom što bez kvalitetno sagrađenog temelja ne može da radi.

Iako od esencijalne važnosti, odabir kvalitetnog hostinga je iz nekih nepoznatih razloga mnogim mladim biznismenima prestao da bude primarna stvar.

mAko doživljavate Vaš vebsajt kao Vaš digitalni dom, onda svakako morate da imate u vidu da hosting zapravo dođe kao neki temelj i krov toj istoj građevini.

Niko ne želi kuću s bušnim krovom i rupama po podu

Prema mom iskustvu, velika većina mladih onlajn preduzetnika na početku svoje karijere uvek pravi istu grešku – odaberu pogrešan hosting paket kod pogrešnog provajdera jer ne znaju da procene kakva im usluga i podrška zapravo treba.

Fokusiraju se na cenu, umesto na sve one detalje koji su im neophodni da bi njihov sajt radio na zadovoljavajućem nivou.

Kao što sam već pominjao na ovom blogu, odabir hosting paketa za Vaš sajt ume da bude dosta komplikovana stvar. Zašto? – Pa zato što postoji zaista nadrealan broj hosting kompanija koje naizgled nude identičnu uslugu. Neke od njih dobro obavljaju svoj posao, druge i ne baš. Osobi koja ne ume da razlikuje dobre hosting provajdere od loših, ovo ume da bude problem. Pogotovo onda kada već preseli sajt na servere ovih groznih provajdera.

Iako je prilično primamljivo izabrati besplatnu hosting uslugu za Vaš vebsajt, postoji zaista ogroman broj faktora koji ukazuju na to da bi ta odluka bila pogubna po Vas i Vaše poslovanje na internetu.

Izabrati pravog hosting distributera je jedan od najvažnijih zadataka koje morate da izvršite tokom izrade sajta.

vaznost web hostingaDa bi Vam pokazao pravu vrednost koju dobro hosting rešenje može da ima za Vaš digitalni dom, odlučio sam da kontaktiram nekoliko uspešnih onlajn biznismena i pitam ih koliko je kvalitetan veb hosting zapravo uticao na njihov uspeh:

David AttardMi upravljamo sajtom koji mesečno broji 25.000 klikova i blizu 40.000 pregledanih stranica. Vrlo smo dobro upoznati s činjenicom koliko kvalitetan hosting utiče na naše poslovanje:

Brzina sajta

Imati brz sajt je od velike važnosti za stvaranje pozitivnog utiska kod korisnika.  Kada su korisnici primorani da čekaju više od nekoliko sekundi da se sajt učita, oni krenu da gube veru u Vaš digitalni dom. Oni ovo ne rade svesno. Njima to predstavlja gubitak vremena, te je sasvim prirodno da odmah napuštaju Vašu veb adresu. Nekoliko studija slučaja je potvrdilo ovu tvrdnju. Lokacija servera takođe igra važnu ulogu u Vašem poslovanju. Ako se Vaši glavni posetioci npr. nalaze u Velikoj Britaniji, sajt bi trebalo da hostujete negde u Evropi.

Opterećenje

Postoje trenuci kada Vaš sajt zahvati talas poseta. Ako Vaš veb hosting provajder nije u stanju da se izbori s teretom, to će usporiti Vaš sajt. To će ubiti prodaju ili saobraćaj za koji ste se toliko jako borili.

Bezbednost

Većina korisnika se baš i ne razume u veb sigurnost. Ako samo instalirate WordPress i zaboravite da ga održavate, možete sebi naneti ozbiljne probleme. Za razliku od loših provajdera, dobar veb host obraća pažnju i rukuje kritičnim bezbednosnim ažuriranjima unutar Vašeg CMS-a. Pored toga, on proaktivno blokira sve nenadograđene propuste, ne bi li sačuvao Vaš sajt od mogućih hakerskih napada.

Podrška

Svi se mi nadamo da se nikad nećemo naći u situaciji da moramo da cimamo tehničku podršku. Međutim, kada dođe vreme da nam ona stvarno zatreba, od ključnog značaja je da ista zna šta radi i da ima predstavu kako brzo da sanira sve naše probleme. Jeftini i loši provajderi uglavnom zapošljavaju ili potpune amatere ili osobe koje imaju minimum iskustva na ovakvim pozicijama, te je zaista strašno naći se u poziciji da stabilnost Vašeg sajta zavisi od njih.

IP komšiluk

Jeftine provajdere uglavnom ne zanima sadržaj sajtova koji hostuju na njihovim serverima. Praksa je da se na njihovoj mreži više nego često nađu korisnici koji proizvode spamerske linkove i ostale grozote koje Gugl ne prašta.

Ako hostujete Vaš sajt kod ovakvih jeftinih provajdera, Vi se olako možete naći u situaciji da delite server s nekim žestokim spamerima. Ovo može itekako loše da utiče na Vašu onlajn reputaciju i da Vas dovede u situaciju gde Vam mejlovi kasne, blokiraju Vam se razni filteri i slično.

Geoff NoeschStabilan, brz hosting je od neprocenjivog značaja za dobijanje konverzija na Vašem sajtu. Brzina sajta se često smatra jednim od bitnijih fatora za rangiranje, a istraživanja su pokazala da je stepen otkaza poseta u korelaciji sa brzinom učitavanja tog istog sajta.

Ako Vašem sajtu treba više od 4 sekunde da se učita, možete da očekujete da će čak 25% Vaših posetilaca odustati od Vašeg sajta i pre nego što vide šta se na njemu zapravo dešava.

Hosting plan, koji može da poboljša brzinu učitavanja i u sebi sadrži kvaltetne servere i sposobnost da uključi keširanje i CDN, će Vam pomoći da ne gubite posetioce i bolje pozicionirate Vaš biznis onlajn.

Ako se, na primer, Vaš sajt učita za 1 sekundu, stopa posetilaca koji su odustali od Vašeg sajta će biti svega 5%. Uporedimo to sa gore pomenutih 25% na 4 sekunde i razmislimo koliku zapravo razliku kvalitetan hosting može da napravi u konverzijama na sajtu?

Laura StinsonHosting je tema o kojoj često pričam sa klijentima koji se bave web dizajnom, jer je biranje hostinga vrlo važan zadatak i može biti teško opredeliti se za određenog provajdera.

Onima, koji se bave poslovima koji nemaju veze sa digitalnom tehnologijom, može biti vrlo teško da naprave tu odluku, jer naizgled postoje beskonačne mogućnosti kada je hosting u pitanju i oni često upoređuju cene, ali ne i funkcije koje provajderi nude. Ili odaberu popularan hosting jer su naziv tog provajdera čuli na TV-u, bez obzira na to da li je to dobar izbor za njih.

Cena svakako igra veliku ulogu, posebno za preduzetnike i mala preduzeća, ali to ne bi trebalo da bude jedini faktor. Ukoliko nema mogućnosti da se zaposli dizajner/programer koji bi pomogao sa kreiranjem sajta i pri pravljenju izbora, treba uzeti u obzir mnoštvo faktora.

Kao prvo, treba proveriti da li je hosting optimizovan za vrstu sajta koju ćete koristiti? Da li hosting provajder pruža usluge kao što su WordPress, Drupal, Joomla ili neke od mnoštva drugih CMS sistema? Ili biste se više zadovoljili time da gradite sajt od nule? Ako izaberete provajder koji ne podržava željeni način građenja sajta, onda ste izgubili vreme i novac na rešenje koje od samog početka nije odgovarajuće.

Koje su druge usluge koje provajder nudi? Da li je potrebno da neko dizajnira i napravi sajt za Vas? Da li Vaš hosting provajder pruža tu uslugu? Šta je sa opcijama zaštite? Da li je Vaš sajt zaštićen od hakera? Da li su Vaši lični podaci bezbedni? Od ključnog značaja je da znate koje dodatne usluge su Vam potrebne.

Da li je provajder pouzdan? Ozbiljno, istražite to! Tražite preporuke od ljudi iz struke ili od onih koji imaju iskustva sa hosting provajderima. Verujte mi da ne želite da hostujete svoj sajt na serverima koji su skoro stalno u kvaru. Bez obzira na to koliko je sadržaj na Vašem sajtu fantastičan, ako sajt nije dostupan, to niko neće videti.

Jedna stvar koju naglašavam svojim klijentima je značaj posedovanja samoodrživog sajta. Oni se mogu prijaviti na DIY platformu, kao što su Wix ili SquareSpace, ali samim tim preduzimaju rizik. Ako te platforme sutra nestanu, sa njima će nestati i njihovi sajtovi. Čak i ako postoji opcija opravka (recovery option), korisnici nemaju slobodu da naprave rezervnu kopiju sajta, kako bi osigurali da će im sajt biti dostupan na serverima u slučaju da provajder nije, kao što je to moguće ako poseduju samoodrživ sajt. Sajt na DIY platformi zavisi od te platforme, dok sajt, za koji postoji rezervna kopija, može biti pokrenut sa drugog hosting provajdera uz minimalno truda i vremena.

Kris PhelpsOzbiljnim kompanijama je potreban sjajan hosting. Hosting je temelj na kom Vaš sajt stoji. Klijenti žele da im bude pružena dobra usluga i ako Vi to ne uradite, to će uraditi Vaša konkurencija. Hosting provajder je zadužen za to da učini Vaš sajt dostupnim Vašim klijentima.

Hosting je veoma važan jer najveći pretraživači uzimaju i brzinu učitavanja Vašeg sajta u obzir za rangiranje Vašeg sajta na svojim rang listama. Povrh svega, tu je i sigurnost. Ukoliko se odlučite za jeftin hosting koji se ne razume u zaštitu, onda izlažete svoj biznis različitim opasnostima.

Ne znam za Vas, ali ja ne bih želeo da se ime mog biznisa nađe u naslovima sa rečima “kršenje zaštite podataka”. Ima mnogo stvari na kojima možete uštedeti, ali kvalitetan hosting nije jedna od njih. Ulog je tu preveliki.

Lisa ChuKao vlasnica malog biznisa, koja veliki deo svog profita ostvaruje direktno preko Interneta, ja razumem važnost pouzdanog hostinga.

Veliki broj biznisa ume da potceni važnost ulaganja u kvalitetan hosting. Oni ne znaju da je brzina kojom se Vaš sajt učitava jedan od bitnijih faktora na koje Gugl obraća pažnju kada rangira Vaš sajt unutar svog pretraživača.

Od skoro, Gugl je prestao da indeksira sajtove kojima treba previše vremena da se učitaju. Imati brz sajt je danas izuzetno bitno za SEO.

Ovo itekako treba da imate na umu prilikom odabira hosting provajdera za Vaš biznis. Dobra hosting usluga će Vam sačuvati gomilu vremena i živaca u brojnim situacijama.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, ja sam više puta bila u prilici da gledam kao mnogi biznismeni prave istu grešku i biraju jeftine hosting usluge, misleći kako čine pravu stvar i čuvaju svoj poslovni kapital za znatno ozbiljnije stvari. Na kraju, oni ipak shvataju da su sebi napravili ogroman problem i da su ipak izgubili mnogo više vremena i novca pokušavajući da poprave svoj nestabilni hosting.

Ovo nije slučaj samo s hostingom. Tako je generalno i u životu – koliko para, toliko i muzike. Meni ova rečenica konstantno odzvanja u glavi kada idem nešto da kupim.
Zapamtite, Vaš sajt zavisi od vašeg hostinga, tako da nemojte da štedite na pronalaženju kvalitetnog hosting provajdera jer će na kraju isti defiinitivno biti vredan svakog uloženog dinara.

Goran Mirković @unlimitedrs

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah