SR

5 Najboljih pluginova za ubrzanje WordPressa u 2023. Godini


26.05.2023    16:29

5 Najboljih pluginova za ubrzanje WordPressa u 2023. Godini

Brzina učitavanja web sajta je ključni faktor za pružanje pozitivnog korisničkog iskustva i postizanje viših pozicija u rezultatima pretrage na internetu. U konkurentnom onlajn okruženju 2023. godine, gde je pažnja korisnika sve kraća, a zahtevi za trenutnom satisfakcijom sve veći, postaje izuzetno važno optimizovati brzinu vašeg WordPress web sajta. Iako odabir pravog web hosting provajdera ima veliki uticaj na performanse sajta, korišćenje pluginova može dodatno poboljšati brzinu i efikasnost. U ovom blogu istražićemo pet najboljih pluginova za ubrzanje vašeg WordPress web sajta u 2023. godini, pružajući vam statistiku i dodatne informacije koji podržavaju naše preporuke.

 

Zašto je tvom sajtu potreban WordPress plugin?

Prema nedavnim istraživanjima, vreme učitavanja web sajta direktno utiče na zainteresovanost korisnika i stopu konverzije. Istraživanje koje je sprovela kompanija Google otkrilo je da se verovatnoća napuštanja sajta povećava za 32% kako vreme učitavanja stranice raste od jedne do pet sekundi. Zapravo, skoro 53% korisnika mobilnih uređaja napušta sajt ako mu je potrebno više od tri sekunde za učitavanje. Ove statistike naglašavaju važnost optimizacije brzine web sajta kako bi se zadržali posetioci i poboljšalo ukupno korisničko iskustvo.

 

Kako odabrati najbolji plugin za svoj sajt?

U ovom blogu ćemo istaknuti pet najbolje ocenjenih pluginova koji su se pokazali efikasnim u ubrzanju WordPress web sajtova. Pružićemo detaljnu analizu i podatke o performansama za svaki od njih, prikazujući njihov uticaj na brzinu web sajta. Pažljivo smo odabrali alate koji pokrivaju različite aspekte optimizacije web sajta. Implementacijom ovih pluginova uz odabir pravog web hosting provajdera, možete kreirati brz web sajt koji omogućava besprekorno korisničko iskustvo, veću konverziju i poboljšano rangiranje na pretraživačima.

Odakle da krenete?

Prvi korak u pronalaženju optimalnog plugina za ubrzanje brzine vašeg WordPress web sajt je da procenite njegovu performansu koristeći pouzdane alate za testiranje brzine kao što su Google PageSpeed Insights ili GTmetrix. Ovi alati pružaju dragocene informacije o specifičnim faktorima koji doprinose usporavanju vašeg web sajta. Identifikacijom ovih problema, možete odabrati odgovarajući plugin koji će se efikasno nositi sa njima. Ništa manje je bitan i subjektivni osećaj kada sajt otvarate putem telefona ili računara.

Pored odabira plugina, važno je razmotriti ulogu vašeg web hosting provajdera u određivanju brzine vašeg web sajta. Na UNLIMITED.RS, nudimo najbolje svetske prakse u industriji koje osiguravaju instantna poboljšanja performansu vašeg sajta. Naša hosting infrastruktura se, između ostalog, oslanja na LiteSpeed Web Server umesto radicionalnih servisa (Apache, Nginx), poznate po svojoj efikasnosti i brzini, što osigurava brze odzive za vaše posetioce. Pored toga, NVME/SSD skladištenje kao i AI servisi ubrzavaju isporuku podataka, dodatno optimizujući brzinu vašeg web sajta.

 

Istraživanje svih dostupnih pluginova za optimizaciju brzine

WordPress nudi mnogo pluginova za optimizaciju brzine, kao što su WP Fastest Cache, W3 Total Cache i WP Rocket. Da biste napravili najbolji izbor, preporučujemo da ih uporedite i istražite kako biste saznali koji će najviše odgovarati vašem sajtu.

Dobro je uzeti u obzir povratne informacije korisnika i ocene prilikom odlučivanja da li je određeni plugin prikladan. Na primer, proverite komentare o vremenima učitavanja, brzini i keširanju. Savetujemo da izbegavate pluginove sa vrlo malo ocena, jer to obično ukazuje na moguće probleme u budućnosti.

Takođe, trebali biste proveriti broj aktivnih instalacija tog plugina. Budući da je WordPress platforma otvorenog koda, broj aktivnih instalacija može vam pomoći da procenite pouzdanost i njegovu sposobnost da uspešno ubrza vaš WordPress web sajt.

 

Potražite bitne funkcionalnosti

Pri odabiru pluginova za optimizaciju brzine, ključno je izabrati onaj koji ima sve bitne funkcionalnosti. Ove funkcionalnosti uključuju optimizaciju slika, minimizaciju CSS i JavaScript fajlova, lazy loading i

keširanje stranica. Svaka od ovih funkcionalnosti poboljšava brzinu i performanse vašeg web sajta.

 

Proverite kompatibilnost plugina

Važno je potvrditi da je plugin potpuno kompatibilan sa vašom WordPress temom i drugim pluginovima pre nego što ga postavite. Neusklađen plugin može usporiti vaš web sajt i izazvati greške.

Možete proveriti da li je plugin kompatibilan tako što ćete pronaći njegove detalje u WordPress bazi. Obično, stranica plugina će prikazati najskoriju testiranu verziju WordPressa. 

 

Testirajte plugin

Pre instaliranja plugina za optimizaciju brzine na vašem web sajtu, neophodno je da ga prvo testirate na testnom sajtu. Ovaj pristup vam može pomoći da otkrijete potencijalne probleme i garantujete da plugin ispravno funkcioniše.

Tokom testiranja obratite pažnju na interakciju plugina sa vašom WordPress temom i ostalim drugim instaliranim pluginovima. Proverite da li sve bitne funkcionalnosti, poput optimizacije slika, minimizacije CSS i JavaScript fajlova, keširanja stranica, funkcionišu kako treba. Takođe, simulirajte različite scenarije korisnika i konfiguracije web sajta kako biste proverili performanse plugina u različitim situacijama.

 

Najbolji WordPress pluginovi za poboljšanje brzine rada vašeg web sajta

Sada kada smo pokrili sve faktore koje treba uzeti u obzir pre nego što odaberete plugin i negativne posledice nedovoljnog odabira, možemo nastaviti sa pet najboljih WordPress plugina. Svaki od njih će značajno poboljšati brzinu vašeg sajta i održavati njegovu sigurnost i performanse prema vašim potrebama.

 

LiteSpeed Cache

Ako koristite naše hosting usluge, definitivno treba da izaberete besplatni LiteSpeed Cache plugin koji se automatski može podesiti preko interfejsa u cPanel-u ili kontaktiranjem naše tehničke podrške.  Činjenica da je LiteSpeed Cache keš na nivou servera, koji je brži od keša na nivou PHP-a, čini ga posebnim u odnosu na druge. Kolačići pluginova koriste različite keširane verzije sadržaja u zavisnosti od uređaja, lokacije i valute korisnika za plaćanje, zaobilazeći PHP i zahteve baze podataka.

Svi naši Web Hosting paketi zasnivaju se na LiteSpeed tehnologiji tako da možete zaboraviti na usporavanje ili padanje vašeg web sajta zbog velikog broja konekcija. Umesto toga, imaćete koristi od brzine i jače sigurnosti u poređenju sa tradicionalnim web serverima.

Prednosti:

  • Ugrađeni keš
  • Bolji rangiranje na Google-u
  • Bolja brzina i bolje performanse

Nedostaci:

  • Dizajniran posebno za LiteSpeed web servere

 

 

WP Fastest Cache

 

WP Fastest Cache je najviše ocenjeni keš plugin u WordPress bazi pluginova. Besplatna verzija WP Fastest Cache-a ima nekoliko naprednih funkcija koje naglašavaju brže vreme učitavanja. Na primer, možete zakazati uklanjanje svih keširanih fajlova, kao i minimizovanih CSS i JS fajlova. Takođe, možete omogućiti ili onemogućiti keširanje za korisnike koji su prijavljeni i mobilne uređaje.

WP Fastest Cache, za razliku od drugih besplatnih keš plugin kao što je W3 Total Cache, radi više od jednostavnog spajanja HTML i CSS fajlova kako bi vaš kod bio jednostavniji i stranice lakše. To će rezultirati znatno boljim performansama vašeg web sajta.

Možete uživati u mnogim dodatnim funkcionalnostima premium verzije, kao što su lenje učitavanje (lazy loading), uklanjanje resursa koji blokiraju JavaScript i minimizacija JavaScript skripti.

Prednosti:

  • Jednostavna instalacija
  • Jednim klikom možete očistiti keš
  • Minimizacija HTML i CSS
  • Možete odrediti datume i sate isteka za sve objave i stranice ili određene URL adrese
  • Premium verzija sa dodatnim mogućnostima za integraciju CDN-a

Nedostaci:

  • Kvalitet podrške varira u zavisnosti od vaše pretplate

 

WP Rocket

WP Rocket je premium keš plugin koji dolazi sa dosta funkcija. Može biti idealno rešenje za poboljšanje rezultata osnovnih (Core Web Vitals) i brzo ubrzanje vašeg web sajta.

Korisnici mogu menjati veličinu i spajati CSS i JS fajlove, pasivno učitavati slike, uklanjati JavaScript resurse koji blokiraju prikaz, uklanjati suvišni CSS i zakazivati automatsko čišćenje baze podataka. Pored toga, tu su i funkcionalnosti poput prethodnog keširanja i GZIP kompresije. Ove funkcionalnosti značajno poboljšavaju vreme učitavanja vašeg web sajta pružajući laganije fajlove posetiocima sajta.

Dodatno, WP Rocket je pogodan za e-commerce sajtove jer automatski isključuje stranice “Korpa”, “Plaćanje” i “Moj nalog” iz keša kako bi se sprečilo ometanje procesa kupovine.

Kada aktivirate WP Rocket na svom web sajtu, on počinje da funkcioniše odmah, što ga izdvaja od drugih pluginova za poboljšanje performansi. Sa svim svojim jedinstvenim funkcionalnostima, WP Rocket vam omogućava da obrišete druge pluginove koji zauzimaju prostor i resurse servera, čime vi i vaši posetioci možete imati još bolje iskustvo.

Prednosti:

  • Jednostavno korišćenje 
  • Poboljšanja u brzini zahtevaju samo manje korekcije
  • Smanjenje JavaScript, HTML i CSS
  • Keširanje web stranica
  • Sporo učitavanje slika iz keša
  • Napredno keširanje
  • Unapređenje baze podataka
  • Integracija sa CDN-om
  • Direktna integracija sa Cloudflare-om
  • Integracija Google Analytics-a za učitavanje serverskog koda
  • Povrat verzije i njenih podešavanja
  • Pomeranje vremena izvršavanja JavaScript-a

Nedostaci:

  • Malo skuplji (59 dolara/godina)

 

 

W3 Total Cache

W3 Total Cache se našao na ovoj listi zbog široke kompatibilnosti. Njegova kompatibilnost sa većinom hosting planova, uključujući shared hosting kao što su naši start, optimum i premium, VPS i dedikovani server hosting, jedan je od glavnih faktora koji rezultiraju izuzetnim performansama i sigurnošću web sajta, jer ćete takođe imati koristi od sigurnosnih funkcija samog web hosting provajdera.

Možete minimizirati HTML, CSS i JavaScript fajlove, članke, stranice, RSS i feed-ove. W3 Total Cache sporo učitava slike, odlaže CSS i JavaScript, uklanja JavaScript resurse koji blokiraju prikaz i planira automatsko čišćenje baze podataka. Za još bolje performanse web sajta, možete integrisati sa vašim CDN provajderom. Takođe, možete testirati ove postavke pre nego što ih primenite na svom web sajtu.

W3 Total Cache Premium pruža dodatne funkcionalnosti, poput sporog učitavanja za Google mape, detaljne statistike keširanja i fragment keširanja koje doprinose izvanrednom vremenu učitavanja.

Prednosti:

  • Podrška za CDN
  • Keširanje pretraživača (browser)
  • Keširanje baze podataka
  • Keširanje objekata

Nedostaci:

  • Visoka cena ako vodite više sajtova
  • Nije pogodan za početnike

 

WP Super Cache

Besplatni WP Super Cache je plugin za optimizaciju brzine koji korisnici najčešće preuzimaju iz WordPress baze, sa preko dva miliona aktivnih instalacija. Tri režima keširanja ovog plugina su glavna prednost.

Najbrži režim je “Expert” režim, koji zahteva ručno uređivanje .htaccess fajla. To je odlično za programere i iskusne korisnike koji žele više kontrole nad keširanjem. Međutim, nije najbolja opcija za sve korisnike, posebno jer greška u .htaccess fajlu može dovesti do pada celokupnog web sajta zbog sigurnosnih propusta.

Zbog toga ovaj plugin dodatno pruža “Simple” režim. U ovom režimu, plugin kreira statičke HTML fajlove koje isporučuje većini posetilaca kako bi imali bolje korisničko iskustvo. Za pružanje prilagođenih keširanih fajlova prijavljenim korisnicima ili korisnicima koji su ostavili komentare, postoji još jedan režim pod nazivom WP-Cache.

Svaki režim keširanja poboljšava brzinu i performanse web sajta, a takođe ćete uživati u širem rasponu kompatibilnosti sa drugim plugin-ovima i WordPress temama.

Prednosti:

  • Podrška za više vrsta keširanja (Mod_Rewrite, PHP i Legacy)
  • Isporuka statičkih HTML fajlova
  • Pred-keširanje
  • Podrška za CDN

Nedostaci:

  • Zahteva tehničko znanje
  • Ne radi sa svakim web hosting provajderom

I ako odabir pravog provajdera web hostinga ima ključnu ulogu u brzini web sajta, korišćenje pluginova može značajno doprineti poboljšanju performansi. WordPress nudi širok spektar pluginova koji su specifično dizajnirani za poboljšanje brzine web sajta. Korišćenjem ovih pluginova, možete smanjiti vreme učitavanja stranica, poboljšati odziv servera i optimizovati različite elemente vašeg sajta. Ovo ne samo da poboljšava korisničko iskustvo, već takođe pozitivno utiče na rangiranje na pretraživačima, budući da je brzina web sajta važan faktor rangiranja za Google i druge pretraživače.

Zato, bez obzira da li vodite mali web sajt ili razmišljate o otvaranju eCommerce sajta koji zahteva brže brzine, uvek je dobra ideja koristiti WordPress plugin za optimizaciju brzine!

 

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah