SR

Sve što niste znali o domenima


29.03.2016    14:01

Sve što niste znali o domenima

Da li ste znali da je pre tačno 30 godina registrovan prvi internet domen? Tim povodom napisali smo blog o domenima gde dajemo odgovore na sva pitanja koja nam korisnici svakodnevno postavljaju.

Sve što niste znali ili sve što trebate znati o domenima.

 

Šta je internet domen?

Domen je unikatna tekstualna oznaka koja je konektovana na određenu IP adresu. Svaki domen poseduje 2 dela, tj. samo ime domena i TLD nastavak. Domen je direktno povezan za DNS servis. Pomoću DNS-a domen nas vodi do određenog servera i njegove adrese odnosno IP-a.

Prvi registrovani domen je symbolics.com, to je bio domen kompanije koja je proizvodila servere i radne stanice. Registrovan je pre više od 30 godina, tačnije 15.03.1985.

Godinu dana kasnije, domen registruju i poznate kompanije kao što su Xerox, HP, IBM, Sun, Intel, Siemens, Nec, Adobe, AMD, Philips. Do 1992. je registrovano tek nešto manje od 15.000 domena, da bi do 2010. taj broj porastao na skoro 200 miliona od čega je sa .com ekstenzijom preko 100 miliona.

 

Šta je TLD?

TLD ili Top Level Domain je domen prvog reda. gTLD ili generički domeni se kvalifikuju na:

nesponzorisane, kao što su .com (komercijalni), .net (mreže), .org (organizacija), .biz (biznis), .info (informativni)… Imaju tri i više slova.

sponzorisane, nastale od popularnih ključnih reči kao što su aero, music, museum, news, store itd.

ccTLD ili country code TLD su nacionalni domeni prvog reda nastale od koda države po ISO 3166-1 standardu. Npr.  rs – Srbija, ba – BiH, me – Crna Gora, .us – SAD…

Postoje i ccTLD domeni koji su globalno usvojeni zbog nastavka koji se može dodatno iskoristiti, primer  .tv – nacionalni domen ostrva Tuvalu izuzetno je popularan za TV medije,  .me – nacionalni domen Crne Gore je hit u svetu.

Iako domeni koriste isključivo ASCII standard, od pre par godina moguće je registrovati domen i na drugim pismima, na našoj ćirilici .срб domen i mnogim pismima širom sveta.

 

Šta je DNS?

Sistem internet domena (Domain Name System – DNS) je internet servis koji omogućava prevođenje internet domena u IP brojeve (adrese) i kontroliše sve zapise na određenom domenu koji mogu biti poddomeni, A ili NS, MX (Email) zapisi (records) i sl.

DNS zapisi

A records – Povezuje domen/poddomen sa IP adresom.

AAAA records – Njegova popularnost se tek očekuje globalnim prihvatanjem novog IPv6 standarda.

CNAME records – Koristi se za usmeravanje jednog hostname-a na drugi.

MX records – DNS zapisi za mail servere.

NS records – Ukoliko imate sajt sigurno ste čuli za Nameservere. Postoje od 2 do 4 zapisa koja usmeravaju domen, obično na shared hosting.

TXT records – Koristi se u razne svrhe, npr. za verifikaciju domena na Google uslugama.

Pojavom spama bilo je neophodno pronaći način onemogućavanja slanja Email-ova sa IP adresa koje nisu verifikovane, upravo tome služi SPF records.

SOA (eng. Start of Authority) je skup podataka koji sadrže informacije o hostu za određeni domen kao i informacije o tome koliko je potrebno serveru da propagira domen i odgovori na pojedine operacije.

TTL (eng. Time To Live) označava broj skokova (hops) koje jedan paket mora proputovati pre nego bude odbačen od strane rutera.

intoDNS je zgodan online alat za proveravanje domena i preporučujemo da ga koristite ukoliko imate problema sa DNS-om. Pretraživanje domena tj. WHOIS baze možete pronaći na sajtu DomainTools.

 

WHOIS i zaštita privatnosti

WHOIS je globalni servis sa osnovnom primenom za dobijanje podataka o registraciji vlasništva internet domena, IP adrese i autonomnih sistema.

Svaki domen poseduje podatke o registraciji, isteku, poslednjim promenama, podatke o vlasniku, nameserver zapise, ime registra i sl. Ukratko, svi ti podaci čine WHOIS jednog domena.

Zaštita privatnosti (poznata i kao WHOIS Privacy Protection, WhoisGuard, ID protection…) onemogućuje pregled podataka nekog domena od strane trećih lica. Zaštita privatnosti se dodatno naplaćuje na godišnjoj osnovi.

Šta je EPP ili AUTH CODE?

Auth-Code (Autorizacijski kod, Auth-Info kod ili transfer kod) je kod kreiran od strane registra radi identifikacije vlasnika domena.

Tačan Auth-Code i otključan domen su preduslovi za pokretanje transfera domena.

Pojedini nacionalni domeni još uvek ne podržavaju Auth-Code te se zahtevi za transfer obavljaju ručno, pisanom formom.

 

Šta je DNS propagacija?

Propagacija ili ažuriranje DNS podataka traje od par minuta do 96 časova što najviše zavisi od Vašeg internet provajdera. Kada menjate nameservere na domenu ili unosite nove zapise potrebno je da prođe određeni period da bi svi provajderi usvojili te promene, zato nije neobično da Vama otvara sajt, a Vašem prijatelju ne.

Ono što možete uraditi, ako imate sajt koji često menja provajdere, je da povežete domen sa CloudFlare servisom gde ćete biti u mogućnosti da u realnom vremenu vršite DNS promene.

Za skoro instantno ažuriranje svih promena na domenima koristite javni Google-ov DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4). Ovde je objašnjeno kako da izvršite modifikacije na Vašem računaru ili telefonu.

 

Nešto više o domaćim domenima

Od 2008. godine nacionalni domen Republike Srbije je .RS i ćirilični .срб. Pre toga, od 1989. do 2010. bio je aktivan .yu domen. Zanimljivu priču o istoriji našeg nacionalnog domena možete pročitati na RNIDS-ovom sajtu.

 

Gde se registruju domeni?

Hosting i internet provajderi obično vrše prodaju domena i nude ih uz ostale usluge. Domeni se registruju unapred od jedne do deset godina. Na našem sajtu možete pronaći najbolju ponudu .RS i svih poznatih domen ekstenzija.

Koja je razlika između Addon, subdomena i Parkiranog (Alias) domena?

 

Poddomen (subdomain)

Poddomen ili subdomen je drugi, izdvojeni sajt sa svojim jedinstvenim sadržajem, ali pod istom web adresom, kao što je to primarni domen. Najšešće viđamo primere u kojem se blog ili forumi subdomenom (recimo blog.mojsajt.rs ili forum.mojsajt.rs) odvajaju od “glavnog sajta” (mojsajt.rs). Subdomen, tako, predstavlja i naš Korisnički panel na adresi https://panel.unlimited.rs/. Broj poddomena koje možete imati određujete sami, bez ograničenja, ali svakako vodite računa da oni imaju smisla.

 

Addon Domain

Addon domen je, za razliku od subdomena, dodatni, odvojeni sajt, sa potpuno unikatnim sadržajem i novom web adresom. Addon možete kreirati iz svog cPanela i tako, odvojeni sajtovi zapravo dele potpuno isti kontrolni panel i server. Što bi značilo da vi praktično dodajete (add) novi sajt postojećem. Addon domen, u skladu sa tim, zahteva registraciju novog domena pre nego što možete da ga hostujete u okviru datog web hosting paketa. Addon domen će funkcionisati jedino ukoliko se novi domen pravilno usmeri ka našim nameserverima ili A rekordima. Dodatni domeni se za ovu namenu takođe mogu registrovati i usmeriti preko stranice Registracija domena.
Kada registrujete i zakupite domen, ili već imate domen koji biste želeli da hostujete kao addon domen, pristupate dodavanju novog domena:

1. Ulogujte se u cPanel

2. U cPanelu pronađite ikonicu Addon Domains

3. Kliknite na nju i u polju upišite domen koji želite da dodate

4. Molimo Vas da domen upišete u polje New Domain Name. Ostala polja će se automatski popuniti.

5. Kliknite Add Domain kako biste završili proces dodavanja domena.

 

Parkirani (Alias) domen

Parkirani domen je poseban domen, ali NIJE jedinsteni sajt. Parkirani ili alias domen predstavlja neku vrstu znaka “Radovi na putu” ili smernice u vidu kratkotrajnog aliasa za sajt koji je samo registrovan, ne i zakupljen. Parkirani domeni se tako najčešće koriste kada:

– Vam je potrebno mesto da “parkirate” domen za koji još niste napravili sajt

– Imate više od jednog domena koji bi trebalo samo da “prosleđuju” posetioce na primarni sajt, odnosno domen (mojsajt.net, mojsajt.in.rs i svi usmeravaju na primarni mojsajt.rs)

– Nailazite na česte greške u pisanju imena vašeg primarnog domena koji ste registrovali, pa ste zakupili i one sa greškama kako biste izbegli odlazak posetioca i potencijalnih klijenata.

@Vladimir D. – unlimited.rs

unlimited.rs web hosting

Mi smo web hosting provajder iz Beograda. Kroz naše objave na blogu trudimo se da pričamo o korisnim i praktičnim temama na jeziku adaptiranim za sve čitaoce. Prenosimo praktična iskustva i neograničeno znanje za sve!

Imaš pitanje ili komentar?

Uneseni podaci moraju biti validni

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

  • Davanje detaljnih informacija pod jednim krovom, Sjajna ideja sa sjajnim sadržajem. Nema sumnje, zdravlje DNS-a važnije je. U odnosu na intodns.com, postoji još jedan zgodan alat dnschecker.org/domain-health-checker.php, koji provjerava koje usluge na crnoj listi imaju u njima A i MX zapis IP-ova. Uključujući DNS zdravstveni test, test MX zapisa, test pošte (MX) crne liste zapisa, test IP liste crne liste, DMARC test, SMTP test za Mail zapise i test SPF zapisa, da biste dobili detaljnije rezultate.

Želite da stupite u kontakt sa nama?

KONTAKTIRAJTE NAS
+381 11 428 08 08
[email protected]
Pokreni odmah